Reguliere behandeling vaginale infecties

Er bestaan verschillende geneesmiddelen die bij een vaginale infectie kunnen worden ingezet. Helaas zijn een aantal vaginale microben resistent geworden voor deze geneesmiddelen. Het is daarom jammer dat artsen geen probiotica toevoegen aan de behandeling om het risico op herhaling te voorkomen.

Help anderen met hun gezondheid en deel deze informatie

Vaginale candida infectie

Reguliere behandeling vaginale infecties

Het gebruik van geneesmiddelen

Bij een eerste infectie bestaat de behandeling uit eenmalig één vaginale tablet clotrimazol 500 mg of één vaginale capsule miconazol 1200 mg. Deze middelen kunnen ook worden toegepast tijdens de zwangerschap. Als er ook sprake is van uitwendige jeuk kan er aanvullend clotrimazol- of miconazolcrème worden voorgeschreven. Als de behandeling onvoldoende resultaat oplevert wordt een langere behandeling met clotrimazol of miconazol in een lagere dosis van 100 – 200mg voorgeschreven.

De orale behandeling met fluconazol is ongeveer even effectief als de lokale behandeling, maar wordt in verband met het risico op systemische bijwerkingen in principe niet aanbevolen. Als een Candida infectie vaak terugkomt dan wordt als preventie op de 5e dag van de menstruatie een eenmalige een vaginale behandeling met clotrimazol 500 mg of miconazol 1200 mg voorgeschreven.

Artsen maken geen gebruik van probiotica

Het is jammer dat artsen geen probiotica toevoegen aan de behandeling met bovenstaande geneesmiddelen. Dit zou een versterkend effect kunnen geven aan de behandeling. Dit versterkende effect is eigenlijk wel logisch, want doordat de Candida in de vagina wordt gedood komt er ruimte vrij op vaginale slijmvliezen die door pathogene microben ingenomen kan worden. Door een oraal of lokaal toegepaste probioticum kan dit worden voorkomen.

De bacterien in de probiotica vullen op de slijmvliezen de lege plekken op. Dit noemt men colonisatie resistentie.

Vaginale bacteriële infectie

Bij een bacteriële vaginale infectie wordt een antibioticum voorgeschreven. Bijvoorbeeld metronidazol. Volgens artsen kan dit middel ook tijdens de zwangerschap worden gebruikt. Bij borstvoeding moet het metronidazol na de laatste voeding worden gebruikt. Een bacteriële vaginale infectie wordt meestal veroorzaakt door Gardnerella vaginalis. Normaal gesproken krijgt deze bacterie geen kans omdat de vagina voldoende zuur gehouden wordt door lactobacillen.

Recent onderzoek geeft aan dat Gardnerella vaginalis steeds meer resistent wordt voor metronidazol en dat er dus naar andere behandelingsopties moet worden gezocht. Een herstel van de vaginale flora met een oraal of vaginaal toegediende probioticum met voldoende lactobacillen kan effectief bij de behandeling van Gardnerella vaginalis ingezet worden. Misschien zou het daarom verstandig zijn als huisartsen deze nascholing op het gebied van de behandeling met probiotica volgen.

Paracitaire infectie

De Trichomonas-infectie is een veel voorkomende seksueel overdraagbare aandoening (SOA), veroorzaakt door een parasiet. Trichomonas wordt eenmalig oraal behandeld met 2 gram metronidazol. Tijdens de zwangerschap heeft het geneesmiddel clindamycine als behandeling de voorkeur.

Wetenschappelijk onderzoek oorzaken vaginale infectie

Alle beweringen in dit artikel worden met wetenschappelijk onderzoek onderbouwd. De kleine cijfertjes op deze pagina geven aan welk onderzoek gebruikt werd. U kunt dit onderzoek online nalezen op de pagina wetenschappelijk onderzoek.