Behandeling van depressie
Je hoort mensen vaak zeggen dat ze ‘even een dipje’ hebben. Daar kijkt niemand van op. Iedereen is wel eens somber of treurig. Zulke gevoelens kunnen opkomen na een tegenslag of ruzie, het verlies van een dierbaar iemand, of zomaar. Meestal trekt zo’n sombere bui vanzelf weg. Maar bij sommige mensen blijft deze stemming aanhouden. Ze hebben nergens meer zin in of belangstelling voor. Hun hele bestaan wordt beheerst door somberheid. Al schijnt de zon en bruist alles om hen heen van leven, het raakt hen niet. Ze missen de energie om iets te ondernemen en het lukt maar niet om minder somber te worden. Mensen die weken- tot maandenlang last houden van zo’n zwaarmoedige stemming lijden aan een depressie. Een depressie is soms een hel op aarde.
Alles over de behandeling
Gratis advies
Ben ik depressief?
De test kijkt in een paar minuten of uw verschijnselen binnen een bepaalde definitie van de ziekte depresssie vallen. Niet meer en niet minder. De test stelt dus geen diagnose, geeft u geen definitief uitsluitsel, maar wel een goede aanwijzing of u misschien aan depressie lijdt. De uitkomst kan wellicht aanleiding zijn om eens met uw huisarts te gaan praten. Doe de depressietest.
Slaapstoornissen en depressie
Bij depressie komen ook vaak slaapstoornissen voor. Slecht inslapen en en slecht doorslapen zijn de voornaamste problemen. Als deze slaapstoornissen worden aangepakt verminderen vaak de depressieve gevoelens. Er zijn verschillende methoden om slaapstoornissen effectief te behandelen:
- Met behulp van een lage dosis (5 – 10mg) amitriptyline. Amitriptyline is een geneesmiddel van de antidepressiva klasse. Een lage dosis amitriptyline werkt beter dan traditionele slaapmiddelen omdat het er voor zorgt dat u dieper slaapt.
- Met 5 – 10mg melatonine. Melatonine is het zogenaamde “slaaphormoon”. Het is een natuurlijke stof en werkt waarschijnlijk levensverlengend.
- Met behulp van een combinatie, tryptofaan, valeriaan, GABA en magnesium. Het gebruik van tryptofaan verbetert niet alleen de slaap maar verlicht ook enigszins de depressieve klachten. Magnesium geeft ook iets extra’s. Het verbetert de stress bestendigheid. Magnesium suppletie wordt door orthomoleculaire artsen gezien als “eerste hulp bij stress”.
St. Janskruid (hypericum) een natuurlijke antidepressivum
Er zijn een groot aantal wetenschappelijke studies beschikbaar die aangeven dat St. Janskruid (hypericum) als natuurlijke antidepressivum gebruikt kan worden.
Hypericum mag echter niet samen met een antidepressivum van de MAO remmer klasse gegeven worden. Hypericum kan ook de werking van andere geneesmiddelen beïnvloeden op een manier zoals ook bekend is van grapefruitsap. Het verandert de afbraaksnelheid van sommige geneesmiddelen. Er ontstaan dan problemen als deze geneesmiddelen heel nauwkeurig gedoseerd moeten worden. Wanneer uw geneesmiddelen gebruikt controleer dan altijd of de combinatie met hypericum mogelijk is. Bijvoorbeeld door overleg met de apotheker.
Hypericum kan ook de werking van anticonceptiepil verminderen. Het gebruik van hypericum wordt tijdens de zwangerschap ontraden.
Maar St. Janskruid (hypericum) heeft toch veel minder bijwerkingen dan geneesmiddelen zoals prozac en cipramil etc.