Behandeling overgewicht

Behandeling overgewicht

Wij richten ons op de struikelblokken die succesvol afvallen in de weg staan

Struikelblokken zijn er in een afvaltraject genoeg. Wist u bijvoorbeeld dat bepaalde soorten voeding hormonale signalen kunnen blokkeren waardoor het lichaam “denkt” dat het verhongert en u daardoor meer wil eten en minder bewegen. Overgewicht kan ook veroorzaakt worden door een langzaam opgebouwde metabole inflexibiliteit waardoor het lichaam “verleerd” heeft om vet te verbranden. Het kunnen herkennen van deze struikelblokken is daarom een belangrijke eerste stap bij het geven van een oordeelkundig afval-advies. Want als het simpele “minder eten en meer bewegen” de oplossing zou zijn, was de helft van de Nederlandse bevolking niet te zwaar geworden.

Breng anderen op de hoogte van deze informatie via

Een goede behandeling begint bij een juiste diagnose

Yvonne en Albert voor de behandeling

Yvonne en Albert voor de behandeling
Na behandeling klik op afbeelding

U zou toch heel raar staan te kijken als u bij de huisarts binnen kwam en de arts zei, nog voor u ging zitten: “U krijgt van mij een ontstekingsremmer”, zonder eerst te onderzoeken wat er met u aan de hand is. Toch gebeurt dit al tientallen jaren bij de behandeling van overgewicht. Er wordt een dieet en een bewegingsadvies gegeven zonder rekening te houden met de mogelijke andere oorzaken van gewichtstoename.
Maar een goede behandeling begint, zoals u weet, altijd met een juiste diagnose. Dat geldt ook voor de behandeling van overgewicht.

Lichamelijke stoornissen die succesvol afvallen in de weg staan

Het hyperinsulinemie syndroom

Een chronisch te hoge insulinespiegel (hyperinsulinemie) is een hormonale stoornis die zich kenmerkt doordat u gewicht rond uw middel vasthoudt en u vaak honger heeft, vooral direct na een koolhydraatrijke maaltijd. Dit wordt het hyperinsulinemie syndroom genoemd. Daarbij is het lichaam minder gevoelig geworden voor het hormoon insuline; dit heet insulineresistentie. U hoeft maar om u heen te kijken om te weten hoe vaak dat in Nederland voorkomt.

Onze behandeling richt zich in eerste instantie op het verminderen van de insulineresistentie waardoor het insulineniveau wordt verlaagd en u eindelijk gewicht kan verliezen. In de piramide zijn alle lichamelijke oorzaken opgenomen die overwicht kunnen veroorzaken of afvallen in de weg kunnen staan.

Als u wil onderzoeken of er bij u ook lichamelijke stoornissen voorkomen die succesvol afvallen in de weg staan download dan het gratis diagnoseprogramma.

Stoornissen die afvallen in de weg staan
Stoornissen die afvallen in de weg staan
Klik op de afbeelding voor grotere piramide

Metabole inflexibiliteit

Metabole inflexibiliteit kenmerkt zich doordat mensen met overgewicht geen gram meer afvallen ondanks dat ze drie maal per week naar de sportschool gaan. Deze groep van mensen met overgewicht zijn metabool inflexibel geworden waardoor zij bijvoorbeeld de opgeslagen vetreserves in het lichaam niet kunnen aanspreken.

Bij deze groep mensen met overgewicht richt de behandeling zich op het terugbrengen van de metabole flexibiliteit. We sturen deze mensen eerst naar de “metabole sportschool” voordat ze in de echte sportschool kunnen afvallen. We doen dit met een leefstijladvies waarbij het lichaam gedwongen wordt om toch van de reserves gebruik te maken.

Gewichtsmanagement voor een blijvend succes

Hoe vaak is het u gebeurt dat u na een lange periode van afvallen langzaam weer zwaarder bent geworden. Al uw inspanningen verdwijnen als sneeuw voor de zon. Daarom wordt bij ons elk afvaltraject afgesloten met aandacht voor gewichtsmanagement. Hier leert u hoe u uw streefgewicht kunt behouden. Ons coaching programma helpt u hierbij. Het geeft precies aan wanneer u de teugels weer een beetje moet aantrekken. In deze fase wordt ons contact wel wat minder. U hoeft nu niet meer elke week coaching gegevens op te sturen maar elk kwartaal.

Bij een voedingsadvies maken we geen gebruik van voedingsrestricties. Er is bijvoorbeeld geen beperking in de hoeveelheid koolhydraten en vet. En we zoeken met u samen naar voeding die u lekker vindt en past bij uw profiel van overgewicht. We laten u ook zien op welk moment extra beweging het meest effectief voor u is.

Diagnoseprogramma

Coaching programma

Lees in deze reviews de reacties van onze cursisten.

De onderwerpen die u tijdens de opleiding kunt verwachten

 • De diagnose en behandeling van de belangrijkste lichamelijke stoornissen die succesvol afvallen in de weg staan, waaronder
  • Verschillende hormonale stoornissen, zoals insuline-, schildklier- en leptinestoornissen
  • Stoornissen die worden veroorzaakt door meno- en andropauze
  • Verschillende vormen van eetverslaving waarbij serotonine en dopamine een rol spelen
  • Vermindering van het verzadigingsgevoel waardoor al snel te veel wordt gegeten
  • Verlaging van de verbranding waadoor uw cliënt van heel weinig KCAL toch aankomt
  • Epigenetica, de preventie van overgewicht begint al voor de conceptie
Stoornissen die afvallen in de weg staan
Stoornissen die afvallen in de weg staan
Klik op de afbeelding voor grotere piramide
 • Het voorschrijven en beoordelen van onderzoek nodig voor een juiste diagnose, waaronder
  • Bloedonderzoek dat via een huisarts kan worden aangevraagd
  • Functie-onderzoek dat uw cliënt thuis zelf kan uitvoeren
 • U leert hoe u gebruik kan maken van het SLIM diagnose programma dat u helpt bij het stellen van een juiste diagnose
 • Epigenetica een nieuwe wetenschap die u inzicht geeft waarom sommige kinderen ondanks een gezonde voeding overgewicht ontwikkelen
 • Fetal Programming, een onderdeel van epigenetica, dat laat zien wat er allemaal mis kan gaan tijdens de zwangerschap en hoe dat kan worden voorkomen

De opleiding bestaat uit vier opleidingsochtenden. De eerste twee ochtenden staan in het kader van het herkennen van lichamelijke stoornissen; de de laatste twee ochtenden richten zich op de behandeling hiervan.

Er is voor u een artikel met een uitleg over de behandelingsmethode beschikbaar. Hiermee kunt u onderzoeken of deze opleiding aansluit bij de richting van uw praktijk.

Deze opleiding is met name bedoeld voor

Metabole flexibiliteit

Metabole flexibiliteit als behandelingsmethode
 • Natuurgeneeskundig en orthomoleculair werkende artsen en therapeuten
 • Diëtisten
 • Gewichtsconsulenten
 • Personal Trainers
 • Artsen en Praktijk Ondersteuners

Deze opleiding is geheel Evidence Based

Deze opleiding is geheel “Evidence Based” en op basis van 900+ wetenschappelijke publicaties samengesteld. Hiervoor is gebruik gemaakt van de internationale database National Library of Medicine, PubMed. Er zijn voornamelijk studies gebruikt van het type Meta, Review, Clinical, RCT, Multicenter en Comparative. Cursisten krijgen online toegang tot dit onderzoek.

Voor Nederlands onderzoek wordt gebruik gemaakt van publicaties van de Gezondheidsraad, RIVM, TNO en CBS. Cursisten krijgen ook online toegang tot deze Nederlandstalige publicaties.

In de praktijk getoetst

Deze opleiding is niet alleen Evidence Based maar ook in de praktijk getoetst. Download een powerpoint presentatie met de opmerkelijke resultaten die reeds zijn behaald via de link “Resultaten”. Een aantal van deze patiënten doet mee aan de opleiding. U kunt ze zelf vragen stellen.

Tijdens het gesprek met Cora gaf zij mij de mogelijkheid om een “gastric bypass ZONDER operatie” te doen met een speciaal dieet als uiterste middel. Dat heb ik als laatste poging met beide handen aangegrepen.

In totaal ben ik nu 21 kilo afgevallen en is mijn HbA1C op gezonde waarde en dat alles in zeer korte tijd. Ik kan het soms zelf niet geloven. Dat heb IK gedaan, met heel veel hulp en begeleiding van Cora en Willie.

Diabetes omkeren en afvallen, Lees Meer

Ik bleek al minstens 5 jaar pre-diabeet te zijn. Laatste 2 jaar medicatie.
Heb jaren 72.2 gewogen. Zelf al een eind afgevallen: 66.8. Eerst begonnen aan omlaag brengen vetten.
Gewicht was toen niet het doel, maar toch verlaagd van 66.8 naar 63.9. Suiker was toen rond de 9.
In december aan VLCD traject begonnen.
Gewicht was 63.9. Nu 54.8.
Suiker was 7.8 (met medicatie). Nu rond de 5.0 (zonder medicatie).
HbA1c was 82. Nu 42.
Succes omkeren diabetes en afvallen, Lees Meer

Drie jaar geleden ben ik een jaar door Willy begeleid om mijn overgewicht en mijn prediabetes aan te pakken. Want er was een grote kans dat ik echt diabetes type 2 zou krijgen. Ik ben in een jaar tijd 27 kg kwijt geraakt en weeg nu 65 kg wat ik al drie jaar heb weten vast te houden.

Het leuke aan de benadering van willy was dat hij me geen dieet gaf met allemaal restricties maar samen met mij gezocht heeft naar voeding die ik lekker vond en die bij mijn nieuwe leefstijl past

Yvon is al drie jaar 27 kg gewicht kwijt, Lees Meer

testimonial van willie komt hier
Lees Meer

Aanmelden, locatie, datum en kosten

LocatieOnline bij jou thuis
Waarom onlineWij kunnen door het combineren van verschillende computertechnieken de interactie tijdens de online nascholing zodanig verbeteren dat kwaliteit daardoor beter wordt dan bij een klassikale lesmethode. Cursisten kunnen, bijvoorbeeld, gewoon hun hand opsteken en een vraagstellen. En na elke module volgt een computergestuurde interactieve evaluatie om te zien of wij de lesstof wel goed hebben overgebracht. Bovendien kunnen we, door online les te geven, voor de cursist tijd en geld besparen.
Datum 2023
 • Zaterdag 30 september 08:30 – 13:00 uur
 • Maandag 2 oktober 08:30 – 13:00 uur
 • Zaterdag 4 november 08:30 – 13:00 uur
 • Maandag 6 november 08:30 – 13:00 uur
DagindelingElke nascholingsdag duurt 4,5 uur met na elk uur 10 minuten pauze.
Kosten€235,00, excl. BTW, inclusief papieren syllabus, digitale reader, klantenpresentatie, coaching- en diagnoseprogramma, online toegang tot al het gebruikte wetenschappelijke onderzoek, gratis praktijkbegeleiding (zie linker zijbalk voor meer informatie), gratis updates als de nascholing wordt aangepast
Accreditatie in aanvraagMBOG 10 medisch + 18 orthomoleculair studiepunten, NWP en
via SNRO 0,98 EC voor: BATC, VBAG, LVNT, FAGT, NOAG, CAT, VIV
Aantal plaatsenNog 16 plaatsen beschikbaar (maximaal 16). Wij geven de voorkeur aan kleine klassen omdat we cursisten dan meer persoonlijke aandacht kunnen geven waardoor de kwaliteit van de nascholing wordt verhoogd.
Aanmelden
Je kan je aanmelden via een email aan cora@coradefluiter.nl. Meer informatie, waaronder de factuur, ontvang je twee maanden voor de nascholing. Als je een van deze data niet kan, kunnen we je de opname sturen. Als je deze opname hebt bekeken plannen we een online zoom sessie met je om eventuele vagen te beantwoorden. Wil je liever de nascholing later volgen vraag dan
zonder verplichting, de eerst volgende nascholingsdatum op bij cora@coradefluiter.nl.

Extra ondersteuning tijdens de opleiding

Tijdens de opleiding is extra ondersteuning beschikbaar:

 • Tijdens de opleiding zullen verschillende patiënten die reeds zijn behandeld of bezig zijn met de behandeling hun ervaringen met cursisten delen. Cursisten kunnen tijdens deze praktijkmodules zelf vragen stellen aan deze patiënten.
 • Tijdens de opleiding zijn er mogelijkheden tot het stellen van vragen via Facebook. Er wordt via Facebook een speciaal bericht geplaatst waarop cursisten kunnen reageren met vragen of opmerkingen over het cursusmateriaal.

Extra ondersteuning na de opleiding

Na afloop van de opleiding is er voor cursisten extra ondersteuning beschikbaar:

 • Er is voor cursisten een diagnose programma beschikbaar dat op basis van een interactieve anamnese vaststelt welke lichamelijke stoornissen er bij de patiënt mogelijk kunnen spelen. De resultaten van het diagnose programma worden grafisch in beeld gebracht
 • Er is een coaching programma beschikbaar waarmee de resultaten van je interventie bij je cliënt goed kan volgen. Bovendien geeft het signalen als je moet bijsturen.
 • Er is een digitale syllabus beschikbaar die na de opleiding kan worden gedownload met een groot aantal documenten in Word formaat die u kunt gebruiken in uw praktijk. De digitale syllabus bevat ondermeer
  • verschillende verwijsbrieven voor huisartsen en fitnesscentra die u van uw eigen logo en adres kunt voorzien
  • marketing informatie die u kunt gebruiken bij uw reclame campagnes
  • een compleet artikel over SLIM dat u mag gebruiken in de regionale bladen bij u in de buurt
 • Cursisten kunnen na de opleiding te allen tijde gratis via email vragen stellen over de lesstof.
 • Praktijkbegeleiding voor het opstarten van deze dienstverlening in uw praktijk. Bij praktijkbegeleiding bieden wij ondersteuning gedurende het hele traject van diagnose tot passende behandeling. Voor praktijkbegeleiding hanteren we uw uurtarief. Praktijkbegeleiding gaat via telefoon, skype of face time.
 • Er is een facebookpagina beschikbaar dat wij gebruiken om u op de hoogte te houden van nieuwe ontwikkelingen op het gebied van gewichtsmanagement. Zo blijft u ook na deze opleiding up-to-date.
 • Er is voor cursisten een Power Point presentatie beschikbaar die gericht is op uw cliënten, mensen met overgewicht. Hierin worden de principes, die tijdens de opleiding aan de orde komen, op eenvoudige wijze uitgelegd.
 • Er is voor cursisten een gratis folder en een poster beschikbaar die gebruikt kan worden voor reclamedoeleinden.

Cora de Fluiter

Docent Cora de Fluiter

Cora de Fluiter

Cora is auteur van het boek “SLIM op uw juiste gewicht” en docent bij verschillende opleidingsinstituten. Daar geeft zij les aan artsen, diëtisten en therapeuten op het gebied van de behandeling van overgewicht en diabetes.

Cora is ruim 17 jaar werkzaam geweest in de gezondheidszorg. Zij heeft daar gewerkt als laborant beeldvormende diagnostiek. Later heeft ze zich gespecialiseerd op het gebied van angiografie. Deze techniek wordt gebruikt om bloedvatproblemen aan het licht te brengen en te behandelen bij mensen met bijvoorbeeld diabetes of overgewicht.

In 2006 is zij gestopt met haar werk als laborant en is ze gestart met een drie jaar durend onderzoek op het gebied van overgewicht. Deze studie heeft ze afgerond met het schrijven van haar boek “SLIM op uw juiste gewicht” over lichamelijke stoornissen die succesvol afvallen in de weg kunnen staan. Als u wilt weten of dit boek wat voor u is kunt u haar gratis e-book downloaden.

In 2010 heeft ze besloten gebruik te maken van haar opleiding als docent bij de Stichting Opleiding Leraren (SOL) en heeft ze verschillende HBO opleiding opgezet over onderwerpen als gewichtsmanagement en diabetes omkeerbaar.

–>