Wat is orthomoleculaire geneeskunde?

Orthomoleculaire geneeskunde is een nieuwe vorm van geneeskunde die, in tegenstelling tot de de reguliere geneeskunde, natuurlijke middelen gebruikt bij de behandeling. Een reguliere behandeling kan daarom, in bijna alle gevallen, worden aangevuld met een orthomoleculaire behandeling. Daarom wordt deze geneeskunde ook vaak complementaire geneeskunde genoemd.

Help anderen met hun gezondheid en deel deze informatie

Welkom op deze website
Alles over de ziekte
Alles over de behandeling
Consult aanvraag

De toepassing van orthomoleculaire geneeskunde

Orthomoleculaire geneeskunde

Alle behandelingsprotocollen, op deze website, zijn ontwikkeld op basis van orthomoleculaire geneeskunde. Er is gekozen voor deze vorm van geneeskunde omdat:

  • Orthomoleculaire geneeskunde alleen gebruikt maakt van stoffen die van nature voorkomen in onze voeding,
  • Er voor deze geneeskunde een wetenschappelijke onderbouwing op grote schaal beschikbaar is,
  • omdat in Nederland een groot aantal orthomoleculair werkende artsen en therapeuten patiënten een oordeelkundig advies kunnen geven. Zij zijn aangesloten bij een professionele orthomoleculaire beroepsorganisatie, de MBOG en tenslotte
  • omdat deze geneeskunde altijd kan worden toegepast als aanvulling op de reguliere geneeskunde, uitgevoerd door huisartsen en specialisten. Daarom wordt deze geneeskunde ook vaak “complementaire geneeskunde” genoemd.

Verschillen met reguliere geneeskunde

De traditionele reguliere geneeskunde, zoals beoefend door huisartsen en specialisten, is gebaseerd op een aanvalsstrategie. Deze aanval wordt ingezet met chemische strijdmiddelen (geneesmiddelen), met stralen met een hoge energie (bestraling) en het geheel of gedeeltelijk wegsnijden van zieke delen (operatie).

De term ‘orthomoleculair’ werd voor het eerst gebruikt in 1968, door professor Linus Pauling. Orthos komt uit het Grieks en betekent: juist, recht of gezond. “Moleculair” is een ander woord voor “molecuul”. Dus orthomoleculaire geneeskunde betekent geneeskunde met goede moleculen, genezing met behulp van natuurlijke stoffen.

Traditionele geneeskunde en orthomoleculaire geneeskunde worden duidelijk beoefend volgens twee verschillende zienswijzen. Waar de traditionele geneeskunde een aanvalsstrategie volgt, volgt de orthomoleculaire geneeskunde met het gebruik van natuurlijke stoffen een ondersteuningsstrategie, waarbij het lichaam aangezet wordt zich zelf te genezen. Reguliere geneeskunde en orthomoleculaire geneeskunde kunnen in bijna alle gevallen zonder problemen naast elkaar worden toegepast. Daarom wordt deze geneeskunde ook vaak complementaire geneeskunde genoemd.

Natuurgeneeskunde

Orthomoleculaire geneeskunde

Laat uw huisarts of specialist wel even weten dat u van plan bent om voedingssuplementen te gebruiken om uw gezondheid te verbeteren. Tenslotte doet hij zijn uiterste best voor u en is het goed dat hij weet dat u dat ook doet.

Andere vormen van geneeskunde op deze website

Naast orthomoleculaire geneeskunde wordt op deze website ook gebruik gemaakt van genezing door middel van voeding (natuurgeneeskunde) en geneeskunde met kruiden (fytotherapie). Ook deze natuurlijke behandeling adviezen worden onderbouwd met wetenschappelijk onderzoek net zoals dat wordt gedaan bij de toepassing van geneesmiddelen. Deze wetenschappelijke benadering is nodig om een betrouwbaar advies te formuleren. Het gaat tenslotte om uw gezondheid.