Behandeling Prikkelbare darm syndroom

Prikkelbare darm syndroom, vroeger ook wel spastische darm of spastisch colon genoemd, is een chronische darmstoornis, waarbij de beweeglijkheid van het darmstelsel chronisch is verstoord. Onder normale omstandigheden zorgen de darmen ervoor dat het voedsel gekneed en getransporteerd wordt. Bij een spastische darm gaan de bewegingen van de darm te snel of te langzaam. Dit gaat gepaard met buikklachten gecombineerd met een afwijkende stoelgang.

Help anderen met hun gezondheid en deel deze informatie

Welkom op de website
Alles over de behandeling
Gratis advies

Symptomen prikkelbare darmsyndroom

Behandeling prikkelbare darm syndroom

De klachten van het prikkelbare darm syndroom of te wel een spastische dikke darm verschillen van persoon tot persoon en zelfs per persoon kunnen de klachten nog weer van dag tot dag verschillen. Soms hebben mensen maanden achtereen klachten, gevolgd door klachtenvrije perioden, waarna de symptomen weer kunnen opspelen. De klachten nemen klassiek toe naar de avond. Ook ’s nachts kunnen buikpijn en andere klachten voorkomen.


  • Buikpijn. Het meest kenmerkende symptoom van een spastische dikke darm is een zeurende, krampachtige of stekende pijn in de buik. Pijn kan op allerlei plekken in de buik worden gevoeld (maar vaak links) en vermindert soms na de stoelgang, soms ook na de maaltijd. De pijn kan zeer hevig zijn, en de dagelijkse bezigheden hinderen.
  • Afwijkend ontlastingspatroon. Het prikkelbare darm syndroom gaat gepaard met een afwijkend ontlastingspatroon, bijvoorbeeld diarree, constipatie (verstopping) of een plotselinge niet-houdbare aandrang, met of zonder diarree. Anderen hebben een ontlastingspatroon waarbij diarree en verstopping elkaar afwisselen. Ook kan het ontlastingspatroon zich gedurende de dag wijzigen.
  • Gasophoping in de maag (boeren) en darmen (winderigheid).

Behandeling prikkelbare darmsyndroom

Medicijnen die de darmperistaltiek afzwakken (spasmolytica), zoals mebeverine, hebben volgens de wetenschappelijke literatuur weinig zin bij het prikkelbare darm syndroom. In diverse studies, waaronder een meta-analyse in het gezaghebbende British Medical Journal is geen bewijs voor de effectiviteit van deze medicijnen gevonden.

Het prikkelbare darm syndroom kan ook met aanpassingen in de voeding en het gebruik van bepaalde voedingssupplementen behandeld worden. De geneeskunde die deze voedingssupplementen toepast om deze aandoening te behandelen heet orthomoleculaire geneeskunde.

Orthomoleculaire geneeskunde wat is dat?

Het behandelingsprotocol voor het prikkelbare darm syndroom is ontwikkeld op basis van principes uit de orthomoleculaire geneeskunde. Orthomoleculaire geneeskunde wat is dat nu weer? Dat is eenvoudig uitgelegd. “Ortho” betekent “goede” en “moleculair” is een ander woord voor “molecuul”. Dus orthomoleculaire geneeskunde betekent geneeskunde met goede moleculen, dus: genezing m.b.v. vitamines, mineralen, aminozuren, enzymen en spoorelementen. Orthomoleculaire geneeskunde is een geneeskunde waarbij geprobeerd wordt het lichaam te ondersteunen zich zelf te genezen. Dat lukt niet altijd, maar vaak wel en ook voor de orthomoleculaire geneeskunde geldt: voorkomen is beter dan genezen.

Orthomoleculair informatiecentrum prikkelbare darm syndroom