Behandeling reumatische artritis

Reumatische artritis (RA) is een van de ernstigste reumatische aandoeningen. De ziekte wordt gekenmerkt door chronische ontstekingen van meerdere gewrichten. Het aantal personen met reumatische artritis in 2000 werd op basis van bevolkingsonderzoek geschat op 43.400 mannen en 114.700 vrouwen. Aan de hand van huisartsenregistraties werd het aantal personen met reumatische artritis in 2000 geschat op ruim 51.800 mannen en 89.900 vrouwen). In 2000 werd bij naar schatting 7.400 mannen en 14.900 vrouwen voor het eerst de diagnose reumatische artritis gesteld. In 2000 werd RA als primaire doodsoorzaak geregistreerd bij 35 mannen en 130 vrouwen, maar in werkelijkheid is het aantal sterfgevallen (mede) ten gevolge van reumatische artritis veel groter.

Help anderen met hun gezondheid en deel deze informatie

Welkom op deze website
Alles over de ziekte
Alles over de behandeling
Gratis advies

Chronische gewrichtsontstekingen kenmerken reumatische artritis

Reumatische artritis (RA) is een van de ernstigste reumatische aandoeningen. De ziekte wordt gekenmerkt door chronische ontsteking van meerdere gewrichten (polyartritis). De ontsteking komt vooral voor in de kleine gewrichten van handen en voorvoeten, maar kan zich in vrijwel alle gewrichten manifesteren.

Reumatische artritis is een auto-immuun ziekte. Dat wil zeggen dat het immuun systeem door een stoornis de eigen lichaamscellen aanvalt. De fout wordt gemaakt door de T-cellen van het immuunsysteem. Deze T-cellen zien door een stoornis de eigen lichaamscellen, in dit geval de cellen van het gewrichtsmembraan dat om het gewricht zit, aan voor een vijandelijke indringer en starten een zogeheten “immuun response”. Bij deze immuun response worden B-cellen van het immuun systeem geactiveerd om speciale moleculen, leukocyten, te maken. Deze moleculen vernietigen in dit geval geen indringers van buitenaf maar onze eigen lichaamscellen.

Symptomen van reumatische artritis

Het fundamentele kenmerk van reumatische artritis is gewrichtsontsteking. Die leidt tot pijn, stijfheid, afbraak van kraakbeen, bot en gewrichtskapsel en gewrichtsvervormingen. Bij reumatische artritis gaat weliswaar veel aandacht uit naar de gewrichtsafwijkingen, maar in feite is reumatische artritis een systeemziekte. Dat wil zeggen dat de ziekte op het hele lichaam ingrijpt. Ook klachten als moeheid, gewichtsverlies, koorts en stoornissen van organen als het hart, de bloedvaten, de longen, de zenuwen en de nieren komen voor. Daarnaast kunnen voor patiënten de bijwerkingen van de behandeling problemen opleveren. Het dagelijks leven van mensen met reumatische artritis kan ernstig ontregeld zijn door de aandoening. reumatische artritis kan de meest basale handeling al zwaar maken. Bij mensen met reumatische artritis neemt dan ook vaak de zelfredzaamheid sterk af en de afhankelijkheid sterk toe.