Orthomoleculaire behandeling van artritis

Orthomoleculaire geneeskunde beschikt over behandelingsmethoden waardoor de oorzaak van artritis effectief wordt aangepakt. De orthomoleculaire behandeling van (reumatische) artritis is eenvoudig: (1) verander het pijnregistratiesysteem op een natuurlijke manier zodat de pijn verminderd wordt, (2) stimuleer de productie van gewrichtskraakbeen zodat er meer kraakbeen wordt gemaakt dan afgebroken en (3) rem de ontsteking door middel van natuurlijke middelen. Alle in dit artikel genoemde supplementen kunnen zonder bezwaar naast de reguliere medicijnen voor artrose gebruikt worden

Met dank aan Jan Sanberg, Fysiotherapeut in Nieuwegein en Dr. Van Palen Ortho-Manueel Therapeut in Utrecht voor hun suggesties en aanbevelingen.

Help anderen met hun gezondheid en deel deze informatie

Welkom op deze website
Alles over de ziekte
Alles over de behandeling
Gratis advies

De nieuwste orthomoleculaire behandeling van (reumatische) artritis

Orthomoleculaire geneeskunde wat is dat?


Dat is eenvoudig uitgelegd. “Ortho” betekent “goede” en “moleculair” is een ander woord voor “molecuul”. Dus orthomoleculaire geneeskunde betekent geneeskunde met goede moleculen, dus: genezing m.b.v. vitamines, mineralen, aminozuren, enzymen en spoorelementen. Orthomoleculaire geneeskunde is een geneeskunde waarbij geprobeerd wordt het lichaam te ondersteunen zich zelf te genezen. Dat lukt niet altijd, maar vaak wel en ook voor de orthomoleculaire geneeskunde geldt: voorkomen is beter dan genezen.

Waarom weten reguliere artsen zo weinig van deze behandelingsmethode van artritis?


Dat is heel eenvoudig uit te leggen. De ontwikkeling van farmaceutische geneesmiddelen (chemische stoffen) kosten bedrijven als Bayer honderden miljoenen euro’s. Daar komt nog bij dat er miljoenen moeten worden uitgegeven om alle doctoren en specialisten attent te maken op een nieuw geneesmiddel.
Bedrijven als Bayer doen dit alleen als ze de verwachtte winsten d.m.v. patenten op het geneesmiddel kunnen veilig stellen. Orthomoleculaire middelen zijn natuurlijke stoffen en dus niet te patenteren.

Normaal gewricht

Normaal gewricht

Als Bayer Glucosamine sulfaat (een supplement voor de bescherming van gewrichtskraakbeen) zou gaan maken en 100 miljoen zou uitgeven om Glucosamine sulfaat op de markt te brengen en miljoenen aan seminars, dan kunnen ze deze investeringen niet door patenten veilig stellen. Sterker nog, als ze succes hebben met Glucosamine sulfaat gaat de concurrent het ook maken waardoor de winst nog verder daalt. Voedingssupplementen worden daarom door de “kleinere” concerns als Pharma Nord, Nova Vitae en Solgar gemaakt. Deze bedrijven kunnen door een lagere kostenstructuur met minder winst rondkomen. Tezamen maken ze wereldwijd een groot aantal producten. Het is jammer dat alleen een zeer kleine kring van (orthomoleculaire) artsen weten dat deze middelen bestaan en weten hoe ze voor genezing toegepast moeten worden.

Volgens het orthomoleculaire standpunt kan reumatische artritis alleen effectief worden behandeld als het
lichaam kan worden aangezet het gewrichtskraakbeen tegen verdere beschadiging te beschermen. Bovendien kan worden
geprobeerd het lichaam te stimuleren meer gezond kraakbeen te produceren. Dit kan worden gedaan door het lichaam door
middel van suppletie een grote dosis aan stoffen toe te dienen die als basis gebruikt worden bij de productie van kraakbeen. Vitamine C en de aminozuren Glucosamine en Chondroïtine behoren tot deze basis stoffen.
Bloedonderzoek van patiënten die lijden aan gewrichtsslijtage of RA laat vaak zien dat deze
patiënten aan een groot aantal belangrijke nutriënten een tekort hebben. Dit zou kunnen betekenen dat suppletie d.m.v.
een goed Multi-vitamine voor deze groep patiënten aan te bevelen is.
Bij reumatische artritis kan geprobeerd worden de ontsteking op een natuurlijke manier te remmen. Dit kan door
suppletie van essentiële vetzuren, Brandnetel en Gember.

Gewricht met artritis

Gewricht met artritis

Natuurlijke pijnbestrijding bij (reumatische) artritis

Pijnbestrijding (reumatische) artritis: Methyl-sulfonyl-methane (MSM)

MSM is een groot succes bij de behandeling van artrose en artritis, maar ook bij fibromyalgie en het chronisch vermoeidheidssyndroom (ME). Ik heb de laatste jaren zoveel goede resultaten behaald met het MSM advies dat ik iedereen die artrose of artritis heeft adviseer MSM te proberen.

Wat is MSM?

MSM is een natuurlijke, organisch gebonden vorm van zwavel. MSM (Methylsulfonylmethaan) is een zwavelverbinding die van nature voorkomt in alle levende organismen. Het wordt ook door het menselijke lichaam opgenomen en heeft de volgende preventieve en therapeutische eigenschappen bij de behandeling van (reumatische) artritis:


  • Vermindert pijn veroorzaakt door artrose, artritis en reuma;

  • Verbetert de mobiliteit bij artrose, artritis en reumatische artritis.


Andere eigenschappen van MSM:

  • Vermindert, of geneest, allergische reacties op pollen en voedsel.

  • Vermindert chronische obstipatie

  • Vermindert huidklachten zoals eczeem en acne;

  • Versterkt haar en nagels;

  • Houdt de huid soepel

MSM heeft de prettige bijwerking dat het ook meer energie geeft. Dat komt waarschijnlijk doordat MSM er voor zorgt dat zuurstof beter door het lichaam wordt getransporteerd. David Gregg heeft daar een heel goede theorie over.

Wat doet MSM in ons lichaam?

Bijna de helft van al het zwavel bevindt zich in de spieren, huid en botten. De andere helft wordt met name aangetroffen in hersenen, haren en nagels. Onderzoek heeft uitgewezen, dat naarmate de leeftijd vordert de hoeveelheid MSM in het lichaam afneemt. Te lage concentraties MSM in het lichaam zijn in verband gebracht met vage lichamelijke klachten zoals vermoeidheid, depressies, gevoeligheid voor lichamelijke en geestelijke stress, en met een groot aantal degeneratieve ziekten zoals artrose en artritis.

MSM en Fibromyalgie (weke delen reuma)

In het boek “The Miracle of MSM” geschreven door Prof. Stanley W. Jacob en anderen worden een aantal cases behandeld waarin MSM chronische pijn (door fibromyalgie, artrose en artritis) drastisch verminderde.

Een aantal mensen die ook mee doen aan het FMS forum hebben MSM geprobeerd. Bij een aantal was het een groot succes. MSM is een zeer veilig middel en zeker de moeite waard voor patiënten om te proberen.

Behandeling stijfheid en pijn bij (reumatische) artritis

Methyl-Sulfonyl-Methane

Methyl-Sulfonyl-Methame (MSM): A double blind study of its use in degenerative arthritis. Assistant Clinical Professor
U.C.L.A. School of Medicine Los Angeles, California

This preliminary simple study was performed to initially evaluate 16 patients suffering from degenerative arthritis as to the effect of using LIGNISULmsm to control their pain. Eight patients, randomly chosen, were treated with 2250 mgms of M.S.M. per day. Six patients received placebo capsules. Results indicate a better than 80 percent control of pain within six weeks of beginning the study, while only two patients showed a minimal improvement (less than 20 percent) on the placebo. Although this was only a simple preliminary study, it appears that a more intensive investigation of M.S.M. is warranted. A larger group of arthritic patients and additional measurement evaluation (such as range of motion, etc.) should be utilized in such a future study. LIGNISULmsm may offer a significant new nutritional substance for the control of arthritic pain as a safe, non-toxic method.

Vooral in combinatie met vitamine C en een B-complex, blijkt MSM verstijving van pezen en spieren, spierpijnen en (nachtelijke) spierkrampen te voorkomen en te genezen. Veel mensen met stijve spieren en ledematen, melden na verloop van tijd duidelijke verbeteringen. Carpaal Tunnelsyndroom blijkt door gebruik van MSM te kunnen genezen. Sporters herstellen sneller van fysieke inspanningen, spierblessures en spierpijn. Bij marathonlopers bleek de herstelperiode na een wedstrijd tot een kwart te worden teruggebracht.

Gebruik bij (reumatische) artritis

Sommige patiënten kunnen de ontgifting, die door het gebruik van MSM wordt veroorzaakt, niet bij houden. Dit veroorzaakt klachten zoals moeheid en hoofdpijn. Halveer in dat geval de dosis en bouw met halve snelheid verder op. U verbetert de ontgifting van uw lichaam door extra water te drinken. Drink 2 – 3 liter water per dag en voor elke kop koffie of glas alcohol een extra glas water.

MSM is een uitzonderlijk veilig middel. Het is net zo “giftig” als water. MSM veroorzaakt soms wat winderigheid en mogelijk diarree. Vanwege de energie opwekkende eigenschappen van MSM, is het af te raden MSM voor het slapen in te nemen.

Pijnbestrijding (reumatische) artritis: Cayenne Peper (Capsaicine)

Het klinkt misschien vreemd maar een crème van cayenne peper blijkt de pijn bij (reumatische) artritis te verminderen. Cayenne Peper bevat de stof capsaicin die in eerste instantie een brandend gevoel geeft als hij op de pijnlijke plek wordt gesmeerd. Later trekt de pijn die werd veroorzaakt door (reumatische) artritis weg doordat capsaicin de zenuwen die pijnprikkels moeten doorgeven gedeeltelijk blokkeert.

Tijdens een placebo gecontroleerde proef met capsaicin die gepubliceerd is in het blad Clinical Therapeutics melden de patiënten in de capsaicin groep beduidend minder pijn klachten dan de patiënten in de placebo groep. De proef werd in 1991 met 101 artritis patiënten uitgevoerd en duurde in totaal vier weken. Twee patiënten gaven het tijdens de proef op vanwege het branderige effect van de crème. In dit onderzoek kwam ook naar voren dat capsaicin beter werkt voor artritis dan voor artrose (resp, 57 en 33% in pijnreductie).

Pijnbestrijding (reumatische) artritis: D-Phenylalanine

Waarschuwing

D-Phenylalanine kan niet gebruikt worden door patiënten met een hoge bloeddruk of patiënten met kanker.

Phenylalanine is een essentieel aminozuur. Het is tevens de voorloper van het aminozuur Tyrosine. Phenylalanine is als “D” of ”L” variant beschikbaar. L- Phenylalanine kan uit de voeding worden verkregen. D-Phenylalanine blokkeert de werking van het enzym carboxypptidase dat verantwoordelijk is voor de afbraak van endorfine. Hierdoor blijft de endorfine langer in het lichaam werkzaam. Endorfine (opiaat) is een natuurlijke pijnstiller die door het lichaam zelf wordt gemaakt. D-Phenylalanine kan bij pijn gebruikt worden die wordt veroorzaakt door artrose maar ook gebruikt worden bij pijn die wordt veroorzaakt door ontstekingsreacties, bijvoorbeeld reumatische artritis.

D-Phenylalanine is dus geen pijnstiller zoals aspirine maar meer een middel dat het lichaam aanzet tot een betere pijnbestrijding. D-Phenylalanine zal daardoor niet binnen een uur werken zoals u van een normale reguliere pijnstiller gewent bent, u moet wat geduld hebben. D-Phenylalanine versterkt het effect van geneesmiddelen op basis van opiaten die worden gebruikt bij de vermindering van pijn bij (reumatische) artritis. De dosis van deze zeer schadelijke pijnstillers kan hierdoor worden verlaagd.
D-Phenylalanine kan het pijnstillende effect van acupunctuur versterken, vooral als het ongeveer 30 minuten voor de behandeling wordt ingenomen.

Gebruik bij (reumatische) artritis

D-Phenylalanine kent geen negatieve bijwerkingen. D-Phenylalanine heeft vaak een gunstig effect op eventuele bijkomende depressieve klachten. D-Phenylalanine werkt effectief bij de pijnbestrijding bij (reumatische) artritis.

Blijf in de eerste weken reguliere pijnstillers gebruiken, bouw die daarna gedurende een aantal weken langzaam af.

Gewricht met artritis

Gewricht met artritis

Kraakbeen regeneratie bij reumatische artritis

Kraakbeen regeneratie bij artritis; Glucosamine sulfaat

Glucosamine en chondroitine sulfaat is in staat om er voor te zorgen dat de productie van gewrichtskraakbeen wordt gestimuleerd en de afbraak wordt verminderd.

Toepassing van glucosomine sulfaat bij (reumatische) artritis

Glucosamine is het belangrijkste supplement bij de behandeling van artritis. Glucosamine is een stof die door het lichaam zelf wordt gemaakt. Het kan niet vanuit de voeding verkregen worden. Glucosamine kan uit schelpen worden gemaakt. Glucosamine-sulfaat (een zwavel verbinding) is de meest gebruikte supplementvorm. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat glucosamine de aanmaak van gewrichtskraakbeen kan bevorderen en de werking blokkeert van enzymen die kraakbeen afbreken.

In totaal hebben negen Europese studies aangetoond dat suppletie met glucosamine een belangrijke vermindering van artrose klachten kan geven. Bij een van deze studies werd glucosamine suppletie vergeleken met het gebruik van ibuprofen. Ibuprofen werkt in het algemeen sneller dan glucosamine bij het bestrijden van de pijn. Maar glucosamine was uiteindelijk in staat om bij de meeste proefpersonen een verbetering in het functioneren van de gewrichten te bewerkstelligen, Ibuprofen kon dat niet. Bovendien heeft glucosamine geen enkele nadelige bijwerking, terwijl ibuprofen zeer veel bijwerkingen heeft.

Onderzoek heeft ook aangetoond dat glucosamine tenminste 4 – 10 weken nodig heeft voordat resultaten merkbaar worden. Misschien is het aan te bevelen tijdens de eerste weken van pijnstillers (als ibuprofen) gebruik te maken en die langzaam af te bouwen.

Een onderzoek dat in 1999 werd gepubliceerd in The American College of Rheumatology gaf aan dat patiënten, die glucosamine toegediend kregen, op de lange termijn veel minder klachten hadden dan patiënten die geen glucosamine hadden gebruikt. Het onderzoek werd door een aantal Belgische artsen uitgevoerd. Er deden 200 patiënten met gewrichtsslijtage aan mee. Deze groep werd in twee delen gesplitst, de ene groep kreeg glucosamine-sulfaat de andere groep een placebo. Na drie jaar bleek dat de “glucosamine patiënten” significant minder pijn hadden en veel beweeglijker waren dan de groep die geen glucosamine had ontvangen. Bovendien was de achteruitgang van het gewrichtskraakbeen in de glucosamine groep veel minder dan in de placebogroep. Er werden door de glucosamine groep geen bijwerkingen gerapporteerd.

In sommige dierproeven met glucosamine is aangetoond dat deze stof de bloedsuikerspiegel verhoogd. Uit een recent onderzoek uit 2004 waarbij diabetes patiënten met type 2 betrokken waren bleek echter dat glucosamine geen invloed op de bloedsuikerspiegel bij diabetes patiënten heeft. Goed nieuws voor deze patiëntengroep.

Gebruik bij artrose (reumatische) artritis

Glucosamine sulfaat kan ook als crème worden toegepast. Een onderzoek dat werd gepubliceerd in de Journal of Rheumatology (2003) laat goede resultaten zien.

Kraakbeen regeneratie bij (reumatische) artritis: Chondroïtine sulfaat

De toepassing van chondroïtine bij de behandeling van (reumatische) artritis

Chondroïtine is een andere bouwsteen in het productie proces van gewrichtskraakbeen. Chondroïtine blokkeert ook de werking van het enzym dat verantwoordelijk is voor de versnelde afbraak van gewrichtskraakbeen. Chondroïtoine kan net als glucosamine water in het kraakbeen vasthouden. Chondroïtoine wordt moeilijker in het lichaam opgenomen (10 – 15%) dan glucosamine (90 – 98%). Toch geeft wetenschappelijk onderzoek aan dat chondroïtine suppletie, vooral op de lange termijn, de pijn verlicht en dat gewrichten weer beter functioneren. In experimenten wordt als dosis 800 – 1200mg chondroïtine toegepast. NSAIDs geven in het algemeen sneller verlichting. Bij experimenten werd echter wel aangetoond dat chondroïtine zelfs nadat het al drie maanden was gestopt nog pijnverlichting gaf.

Kraakbeen regeneratie bij (reumatische) artritis: Vitamine C

De “Framingham Osteoarthritis Cohort Study” (1983 – 1993) heeft uitgewezen dat een suppletie met vitamine C (152 – 430mg) een drievoudige reductie in het risico op progressie van artrose kan geven. Dit gunstige effect van vitamine C op artrose kan vooral worden verklaard doordat vitamine C een belangrijke rol speelt bij de aanmaak van kraakbeencollageen en door de krachtige anti-oxidant werking van vitamine C waardoor kraakbeen beter wordt beschermd tegen afbraak. Bovendien hadden de proefpersonen die de meeste vitamine C gebruikten minder kans om pijn in de knieën te krijgen.

Natuurlijke ontstekingsremming bij reumatische artritis

Essentiële vetzuren: GLA, EPA en DHA

GLA (Gammalinoleenzuur, zit in bernagie of zwarte bessen zaadolie) is het meest effectief
bij het remmen van ontstekingsprocessen. Maar ook visolie, rijk aan EPA (Eicosapentaeenzuur) en DHA (Docohexaeenzuur, zit ook in visolie), heeft duidelijk bewezen chronische ontstekingen veroorzaakt door auto-immuun reacties te kunnen tegen gaan.

Een onderzoek, gepubliceerd in “The Annals of Internal Medicine” van 1993 geeft aan dat extra GLA suppletie de situatie van artritis patiënten aanmerkelijk kan verbeteren. Zwelling en pijn van gewrichten namen in de groep die GLA kreeg sterk af. In de placebo groep was geen verbetering te zien.

Een ander onderzoek, gepubliceerd in “The British Journal of Reumatology” van
1994 geeft aan dat reumatische artritis patiënten veel baat hadden bij extra suppletie van
borage olie rijk aan GLA. Er zijn tijdens dit experiment geen bijwerkingen geconstateerd.
Wel is er een aantal mensen tijdens de proef gestopt vanwege het grote aantal pillen dat
tijdens het 24 weken durende experiment geslikt moesten worden.

Het blad “The Journal of Clinical Epidemology” van 1995 gaf een overzicht van
alle op dat moment bekende studies over het gebruik van visolie bij de behandeling van
reumatische artritis. Uit deze literatuur studie blijkt duidelijk dat een behandeling
van artritis met visolie na drie maanden een significante afname van klachten te zien geeft.
Bovendien kon het gebruik van reguliere geneesmiddelen zoals NSAIDs vaak worden verminderd
of geheel worden gestaakt.
Een onderzoek van Engstrom e.a. heeft in 1997 uitgewezen dat een
combinatie van visolie met een hele lage dosis aspirine veel beter werkte om ontstekingen bij
RA tegen te gaan dan aspirine alleen.

Verschillende wetenschappelijke studies geven aan dat een optimale dosis visolie voor RA patiënten tussen de 3 en 6 gram ligt (dat zijn veel pillen). Hogere doses gaven geen betere resultaten.

Brandnetel [Urtica Dioica]

Onderzoek in Duitsland heeft aangetoond dat Brandnetel de klachten van artrose en artritis kunnen verminderen. Brandnetel bevat stoffen die de werking kan blokkeren van het enzym dat kraakbeen afbreekt. Brandnetel bevat ook stoffen die het niveau aan TNF-a kunnen verlagen. Bovendien deactiveert brandnetel de werking van de ontstekingsbevorderende cytokines TNF-a en IL-1b in het gewrichtssmeer.

In 1998 is door Obertreis een onderzoek gedaan naar de ontstekingsremmende werking van brandnetel. Bij dit experiment werd bij een aantal gezonde vrijwilligers de stof Lipopolvsaccharide gebruikt om de aanmaak van ontstekingsbevorderende cytokines (TNF-a en IL-1b) te veroorzaken. Daarna werd brandnetel toegepast waarna bleek dat het cytokine niveau weer was gedaald.

In een andere in 1997 gehouden studie werden 40 RA patiënten in twee groepen verdeeld. De ene groep kreeg 200mg Diclofenac (NSAID), de andere groep 50mg Diclofenac en een brouwsel van 50 gram brandnetel per dag. In beide groepen namen de klachten met ongeveer 70% af. Brandnetel had kennelijk een synergetisch effect met de Diclofenac waardoor deze groep met 75% minder NSAID dezelfde resultaten kon behalen als de andere groep waar alleen een hoge dosis NSAID werd gebruikt. Door deze reductie van 75% in NSAID medicatie treden er bij RA patiënten significant minder schadelijke bijwerkingen op.

Gember


Gember wordt in het Westen alleen als smaakmaker toegepast. In China wordt het echter al duizenden jaren gebruikt als geneesmiddel voor o.a. reumatische klachten.

Onderzoek heeft aangetoond dat de werkzame stof in gember de werking blokkeert van enzymen die kraakbeen afbreken en de productie van ontstekingsbevorderende stoffen als prostaglandine, thromboxane en leukotrienes verminderd. Hierdoor heeft Gember een ontstekingsremmend effect.

Multi-vitamine


Uit onderzoek is gebleken dat patiënten die lijden aan reumatische artritis vaak te veel
dierlijk vet en te weinig enkelvoudig onverzadigd vet consumeren. Bovendien werd vastgesteld dat RA patiënten een te kort hadden aan vitamine B6, zink, magnesium, koper, vitamine A, Bèta caroteen en foliumzuur. Je zou hier uit kunnen afleiden dat een goede multi-vitamine aan te bevelen is voor RA patiënten.

Een onderzoek naar de activiteit van vrije radicalen bij kinderen met RA gaf aan dat deze jonge patiënten een veel grotere vrije radicaal activiteit vertoonden in vergelijking met kinderen die niet aan RA leden. Bovendien was de vitamine E status van deze jonge RA patiënten veel lager dan die van gezonde kinderen. Je zou hier uit kunnen afleiden dat kinderen met RA misschien beter beschermd zouden moeten worden door extra suppletie met anti-oxidanten zoals vitamine E, vitamine C, Bèta caroteen etc.

Aanbevolen supplementen bij de behandeling van (reumatische) artritis

Patiënten met artritis of reumatische artritis adviseer ik zowel de supplementen voor “stimulering aanmaak gewrichtskraakbeen en pijnbestrijding” als de supplementen voor “ontstekingsremming” toe te passen. Voor patiënten met alleen artrose (gewrichtsslijtage) zijn de supplementen voor “stimulering aanmaak gewrichtskraakbeen en pijnbestrijding” voldoende.

Klik hier voor GRATIS advies orthomoleculaire van behandeling artrose

Gratis advies orthomoleculaire behandeling van artrose

Supplementen werken alleen als ze in de juiste dosering worden gebruikt en als de supplementen zo gemaakt worden dat ze goed in het lichaam worden opgenomen. Eventuele andere aandoeningen spelen ook een rol bij de bepaling van de keuze van een supplement. Dat is best lastig om allemaal zelf uit te zoeken daarom geef ik u graag een gratis advies.