Behandeling hoge bloeddruk
Een hoge bloeddruk (hypertensie) is, net als koorts, niet een echte ziekte. Het is eerder een symptoom van een ziekte die u, zonder dat u dit misschien wist, al heeft of een symptoom van een ziekte die zich in de toekomst mogelijk zou kunnen openbaren. Een hoge bloeddruk (hypertensie) kan dus gezien worden als een waarschuwing dat er iets mis is met uw gezondheid. Hoe het lichaam in staat is om zo’n waarschuwing te produceren is in 90% van de gevallen nog niet duidelijk.
Alles over de ziekte
Alles over de behandeling
Consult aanvraag
Wel duidelijk is voor welke ziekten uw lichaam u probeert te waarschuwen. Dat zijn: arteriosclerosis (aderverkalking), aterosclerosis (plaque), hartfalen, nierziekten, hartinfarct, herseninfarct, hersenbloeding en diabetes. De visie, hoe bloeddrukverlaging bereikt dient te worden is hierdoor de laatste jaren ingrijpend veranderd. Naast de bloeddrukverlaging (symptoombestrijding) is er nu ook aandacht voor interventies die gericht zijn op de preventie van de hierboven genoemde ziekten.
Raadpleeg altijd een arts voor bloeddrukverlaging
Een te hoge bloeddruk (hypertensie) moet je in ieder geval met de huisarts bespreken. Een hoge bloeddruk (hypertensie) moet door een huisarts of specialist behandeld worden. Een huisarts zal in eerste instantie voorschrijven dat je het wat rustiger aan moet doen. Misschien een paar weken niet werken. Een hoge bloeddruk (hypertensie) kan inderdaad door langdurige stress ontstaan, maar ook door hart en vaatstelsel problemen of problemen met de nieren, maar ook door tekorten van belangrijke vitaminen en mineralen. Als een te hoge bloeddruk (hypertensie) niet na rust overgaat zou ik een specialist raadplegen. Een cardioloog of nierspecialist, of nog beter beiden. Een specialist zal, als hij dat nodig vindt, medicijnen als Capoten, Zestril of Hyzaar voorschrijven. Naast deze farmaceutische middelen kan je proberen de hoge bloeddruk (hypertensie) met orthomoleculaire middelen te verbeteren. Doe dat in overleg met de specialist en controleer je bloeddruk regelmatig. Koop desnoods een bloeddrukmeter.
Bloeddrukverlaging, het lijkt zo eenvoudig
Onze bloeddruk is een optelsom van twee factoren. Het bloedvolume dat elke minuut door het hart wordt rondgepompt en de weerstand die ons vaatstelsel oplevert bij de doorstroming. Wordt een van deze factoren hoger dan wordt ook onze bloeddruk hoger. Dat lijkt allemaal erg eenvoudig maar het omgekeerde is waar.
Ons bloedvolume is bijvoorbeeld niet constant maar varieert met de behoefte van o.a. de nieren bij het afvoeren van bijvoorbeeld zout. Als er veel zout moet worden afgevoerd dan neemt de hoeveelheid water in het bloed toe. Het mag dan duidelijk zijn dat de pompwerking van het hart in dat geval moet worden verhoogd. Hierdoor wordt onze bloeddruk ook hoger.
Bovendien moet ons lichaam in allerlei standen kunnen functioneren. We zouden het, denk ik, heel vervelend vinden als we flauwvielen als we gingen staan doordat de bloeddruk in onze hersenen te laag werd. En net zo vervelend is het om met een rood bonzend hoofd te moeten liggen omdat de bloeddruk in ons hoofd is opgelopen.
De bloeddruk correcties die er nodig zijn om deze situaties te voorkomen worden aangestuurd door het autonome zenuwgestel. Dit zenuwgestel is ook verantwoordelijk voor andere belangrijke functies in het lichaam, waaronder het regelen van de hartslag, de ademhaling, de darmperalstiek (darmbewegingen) enz. Het autonome zenuwgestel geeft de gladde spiercellen die in de vaatwanden zijn opgenomen de opdracht om plaatselijk de vaten te vernauwen, zodat als we bijvoorbeeld rechtop staan ons bloed niet in onze benen kan zakken en de bloeddruk in de hersenen op pijl blijft.
Bloeddruk = hartpomp output x vaatstelselweerstand is daarom weliswaar op zich een correcte formulering maar geeft toch maar een zeer eenvoudige voorstelling van zaken. In werkelijkheid hangt onze bloeddruk af van de goede werking van een groot aantal complexe lichaamsfuncties waaronder: (1) autonome zenuwgestel, (2) de nieren, (3) de schildklier (hyperthyroïdie), (4) vasculaire integriteit (gezonde bloedvaten) en (5) verschillende hormoonsystemen. Dat is een van de reden waarom de oorzaak van een te hoge bloeddruk vaak zo moeilijk te achterhalen is.
Orthomoleculaire middelen bloeddrukverlaging
Naast geneesmiddelen van een specialist kan je ook proberen de bloeddruk te verlagen met orthomoleculaire middelen. Alle supplementen die in dit artikel worden besproken om een hoge bloeddruk te verlagen kunnen veilig naast de bestaande geneesmiddelen worden gebruikt. Doe dat wel in overleg met de specialist en controleer je bloeddruk regelmatig. Stop nooit met geneesmiddelen tegen een te hoge bloeddruk zonder met een arts te overleggen.
De aanbevolen supplementen zijn met zorg door mij uitgekozen. Aspecten die hier bij een rol gespeeld hebben zijn (in de volgorde die ik belangrijk vind): de dosis werkzame stoffen, kwaliteit van de stoffen die zijn gebruikt, hoe deze gebonden zijn, hoe goed het product door het lichaam worden opgenomen, de prijs en het gebruik van hulpstoffen bij de fabrikage. Als de Hema of het Kruidvat een beter product leveren dan mijn sponsor zal ik dat product aanbevelen. Zie bijvoorbeeld mijn artikel over de Basis Suppletie.