De Grote Cholesterol Fabel

Cholesterol veroorzaakt geen hart- en vaatziekten. Cholesterol is zo belangrijk dat als we minder cholesterol eten de lever meer cholesterol maakt. Lees over de werkelijke oorzaak van hart- en vaatziekte en hoe u het risico hierop kunt berekenen.

Help anderen met hun gezondheid en deel deze informatie

Welkom op de website
Alles over de ziekte
Alles over de behandeling
Consult aanvraag

Cholesterol veroorzaakt geen hart- en vaatziekten

Uit cholesterolonderzoek verkeerde conclusies getrokken

De cholesterol fabel

Al meer dan 50 jaar wordt een te hoog cholesterol gezien als een risico factor voor hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit nieuw onderzoek een fabel te zijn. De World Health Organization heeft in de wereldweide MONICA studie onderzocht of er een relatie was tussen het cholesterolniveau en het risico om aan een hart- en vaatziekte te overlijden. De conclusie was duidelijk, er was geen enkel verband.

Cholesterol wordt nu niet meer als risico factor voor hart- en vaatziekten gezien

Het is nu dan ook algemeen geaccepteerd dat de studies die in de 60er jaren werden uitgevoerd, waarin werd geconcludeerd dat cholesterol een risico factor was voor hart- en vaatziekten, niet goed zijn uitgevoerd waardoor verkeerde conclusies zijn getrokken.

Het is dan ook vreemd dat organisaties zoals bijvoorbeeld het Voedingscentrum nog steeds vasthouden aan het idee dat cholesterol een risico factor is voor hart- en vaatziekten.

Over cholesterol wordt veel onzin beweerd

Cholesterol is eigenlijk een heel belangrijke bouwstof voor het lichaam

Over cholesterol wordt heel veel onzin beweerd. Het klinkt daarom misschien vreemd maar cholesterol is voor de mens een onmisbare stof. Het wordt voor de productie van celmembranen, vitamine D, geslachts- en bijnierhormonen en galzuren gebruikt. Cholesterol is zo belangrijk dat als we minder cholesterol eten het lichaam gewoon extra cholesterol maakt. Het omgekeerde gebeurt ook, als we meer cholesterol binnen krijgen via voeding maakt het lichaam zelf minder cholesterol.

HDL en LDL zijn helemaal geen cholesterol

Er bestaat volgens velen “goed cholesterol” HDL en “slecht cholesterol” LDL. HDL en LDL zijn echter helemaal geen cholesterol maar lipoproteïnes die cholesterol vervoeren. Bovendien blijkt het dat, zoals u straks kunt lezen, de meeste LDL helemaal niet slecht voor u is.

Cholesterol Myth

Cholesterol & Heart Disease Myth (Study)

Bepaal u risico op hart- en vaatziekten zelf

Alleen de zeer kleine LDL deeltjes zijn schadelijk

Er zijn 5 soorten LDL, grote en hele kleine. Alleen de hele kleine LDL deeltjes, verhogen het risico op hart- en vaatziekten. Helaas worden deze LDL grootte in het bloedonderzoek van de huisarts op een hoop gegooid waardoor u er niet achter komt of uw lichaam deze schadelijke zeer kleine LDL deeltjes produceert, terwijl nieuw onderzoek aangeeft dat een bloedtest waarbij de LDL grootte wordt gemeten voor patiënten met een hoog risico op hart- en vaatziekten erg belangrijk is.

De TG / HDL-c ratio

Gelukkig kunt u met een eenvoudige test zelf bepalen of uw lichaam deze schadelijke kleine LDL deeltjes produceert. U produceert meer van deze schadelijke kleine LDL als u gewicht rond uw middel vast houdt en uw triglyceride / HDLC ratio hoger is dan 1,3 is. Deze bepaling kan gewoon bij uw huisarts worden aangevraagd.

Als uw TG/HDL-c waarde hoger is dan 1,3 moet uw leefstijl op de schop als u het risico op een hart- vaatziekte wilt verminderen. Uw triglyceriden moeten omlaag en uw HDL-c omhoog. Intermitted Fasting kan hier uitkomst bieden.

LDL particle size

The Great Cholesterol Myth

Cholesterol verlagende geneesmiddelen hebben ernstige bijwerkingen

Cholesterol verhoogt het risico op hart- en vaatziekten niet, dat is nu wel duidelijk. Maar cholesterol verlagende geneesmiddelen worden nog steeds heel veel voorgeschreven. Terwijl deze middelen ernstige bijwerkingen kunnen geven.

Verhoogt risico op diabetes type 2

Door regulier werkende artsen worden cholesterolverlagende geneesmiddelen van de statine klasse zoals crestor, lipitor en zocor voorgeschreven. Het is eigenlijk te bizar voor woorden maar grootschalig onderzoek laat zien dat statines het risico op diabetes verhogen. In recent wetenschappelijk onderzoek wordt daarom het advies gegeven om patiënten die statines zoals zocor gebruiken regelmatig te controleren op diabetes type 2.

Verhoogt risico op vermoeidheid en spierpijnen

Statines verminderen ook de productie van CoQ10. Spierpijnen en vermoeidheid zijn de eerste signalen van deze afname in CoQ10 productie.

Verhoogt risico op een tekort aan testosteron

Statines verlagen de testosteronproductie. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van mannen. Nu denkt u natuurlijk, gelukkig dat deert mij niet want ik ben een vrouw! Maar dan heeft u het mis. Een laag testosteron niveau vermindert het mannelijke libido. Er is een grote kans dat u dit op merkt in uw slaapkamer.

Een Leefstijladvies voor het verlagen van het risico op hart- en vaatziekten

Kies de juiste vetten

Zonnebloemolie, zoals in margarine, blijkt volgens de laatste inzichten het risico op hart- en vaatziekten te verhogen. Het is daarom vreemd dat het Voedingscentrum zonnebloemolie nog in de schijf van 5 heeft opgenomen. Gelukkig bestaan er voldoende andere vetten die wel goed zijn voor onze gezondheid:


  • Olijfolie is een onderdeel van de mediterrane voeding. Er zijn heel veel wetenschappelijke publicaties beschikbaar die aantonen dat het gebruik van olijfolie het risico op hart- en vaatziekten vermindert

  • Er zijn verschillende onderzoeken die aangeven dat kokosvet het risico op hart- vaatziekten verlaagt

  • Verzadigt vet, zoals roomboter, kan rustig worden gegeten want het verhoogt het risico op hart- en vaatziekten niet.

Een gezond niveau aan cholesterol kan ook worden bereikt met laag glycemische voeding en een mediateraan dieet. Extra beweging versterkt de effecten van een dieet.

Eieren blijken het risico op hart- en vaatziekten niet te verhogen

Een ei per dag verlaagt het risico op atherosclerose

Een ei hoort er bij als u hart- en vaatziekten wilt voorkomen

Recent wetenschappelijk onderzoek laat zien dat de consumptie eieren het risico op hart- en vaatziekten en beroerte niet verhogen. Een ei per dag bleek zelfs het risico op atherosclerose en insuline resistentie bij mensen die gewicht rond het middel vasthouden (Metabool Syndroom) verlagen. Dit geldt echter niet voor diabetes type 2 patiënten. Die doen er goed aan matig te zijn met eieren als ze hart- en vaatziekten willen vermijden. Waarom dit zo is, is nog onduidelijk.

American Heart Association past het advies over eieren aan, het Voedingscentrum houdt vast aan oude inzichten

Vanwege de nieuwe inzichten rond cholesterol heeft de American Heart Association (AHA) zijn advies over de consumptie van eieren bijgesteld. De AHA adviseert geen maximaal aantal eieren per dag meer maar legt meer de nadruk op een gezonde leefstijl qua voeding. De visie van het Voedingscentrum die nog steeds beweren dat: “Eieren kunnen je cholesterolgehalte verhogen. Een hoog bloedcholesterolgehalte verhoogt de kans op hart- en vaatziekten.“ is verouderd. Zij houden nog steeds vast aan opvattingen die zelfs door de AHA zijn verlaten.

Eieren verhogen het aantal grote LDL deeltjes en verminderen het aantal kleine deeltjes waardoor het risico op een hart- en vaatziekte afneemt.

Omega-3 eieren zijn extra gezond

Als eieren een dagelijks onderdeel zijn van uw voeding kies dan voor omega-3 eieren. Deze eieren zijn verrijkt met gezonde omega-3 vetzuren waardoor drie omega-3 eieren net zo veel gezonde vetten bevatten als een vis maaltijd.