Behandeling Colitis Ulcerosa

Colitis ulcerosa is een ontstekingsziekte van de dikke darm (het colon) die met zweervorming (ulcera) gepaard gaat. Samen met de ziekte van Crohn is het de belangrijkste chronische darmontsteking.

Help anderen met hun gezondheid en deel deze informatie

Welkom op deze website
Alles over de behandeling
Gratis advies

Behandeling colitis ulcerosa

Colitis Ulcerosa in de dikkedarm
Scopie van een zieke darm

Wat is colitis ulcerosa?

Colitis ulcerosa is een chronische ontsteking van het slijmvlies van de dikke darm. In tegenstelling tot de ziekte van Crohn komt het alleen in de dikke darm (colon) voor. Colitis ulcerosa begint altijd in de endeldarm en kan zich langzaam over de hele dikke darm uitbreiden. Bij 75% van de patiënten beperkt de ontsteking zich tot het linkerdeel van de dikke darm (het dalende deel).

De ziekte van Crohn en colitis ulcerosa zijn beide chronische aandoeningen van het maag-darmkanaal. Zij worden ook wel chronische inflammatoire (= ontstekingachtige) darmziekten genoemd. In het Engels wordt de term IBD (Inflammatory bowel disease), gebruikt. De term IBD moet echter niet verward worden met de afkorting IBS (‘Irritable Bowel Syndrome’), de zogenaamde spastische darm waarbij geen ontsteking aanwezig is. Dit laatste komt veel meer voor en is lastig maar onschuldig.

Mogelijke oorzaken van colitis ulcerosa

De exacte oorzaak van colitis ulcerosa is onbekend. Wel zijn verschillende factoren bekend die er aan bijdragen.
Abnormale samenstelling van de microflora (bacteriën in de darmen).
Factoren die bacteriesamenstelling van de darm kunnen veranderen zijn een Westers dieet, (veel suikers en vetten) antibiotica en chemokuren en overmatige hygiëne. Een abnormale afweerreactie in de slijmvliezen van de darm tegen de bacteriën die zich daar bevinden, ligt ten grondslag aan de beschadiging van de darm bij CU patiënten. De microflora van patiënten met CU verschilt aanmerkelijk met die van gezonde mensen. De hoeveelheden van de verschillende soorten bacteriën zijn afwijkend en de plaatsen waar de bacteriën zich in de darm bevinden verschillen. Hierdoor ontstaan mogelijk plekken in de darm die chronisch ontstoken zijn.

De inzet van geneesmiddelen bij colitis ulcerosa

Bij de behandeling van colitis ulcerosa wordt in eerste instantie 5-ASA preparaten ingezet. Het actieve bestanddeel van salazopyrine, ontstekingsremmend, tabletvorm of klysma. Als dit niet helpt wordt Prednison ingezet. Dit middel is sterker werkzaam dan 5-ASA preparaten, maar wordt vanwege de bijwerkingen alleen ingezet als niet of niet voldoende op een ander medicijn gereageerd wordt.

Colitis ulcerosa kan ook met aanpassingen in de voeding en het gebruik van bepaalde voedingssupplementen behandeld worden. De geneeskunde die deze voedingssupplementen toepast om deze aandoening te behandelen heet orthomoleculaire geneeskunde.

Wat zijn de symptomen en de behandeling

Geneesmiddelen gebruik

Orthomoleculair informatiecentrum colitis ulcerosa