Behandeling prostaatklachten
Zeker 30% van de mannen boven de 50 jaar krijgt last van plasklachten. Deze plasklachten wijzen gelukkig meestal NIET op prostaatkanker, maar vaak wel op een goedaardige vergroting van de prostaat. Prostaatkanker openbaart zich namelijk meestal in de vorm van gezwellen in de prostaat die naar buiten groeien. Bij een goedaardige vergroting groeit de prostaat gelijkmatiger naar binnen en naar buiten. Hierbij kan de plasbuis in de verdrukking komen, wat leidt tot plasproblemen.
Alles over de behandeling
Gratis advies
Behandeling prostaat problemen: acute bacteriële prostaatontsteking (prostatitis)
Een acute bacteriële prostaatontsteking kan op elke leeftijd voorkomen, maar komt vooral voor bij mannen onder de 35 voor. Een prostaatontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën en kan het gevolg zijn van een blaasontsteking. Het verschil met een gewone blaasinfectie is dat de patiënt meestal ook hoge koorts en een algemeen ziektegevoel zal hebben. De bacteriële infectie kan door een arts gediagnosticeerd worden door een urine te onderzoeken op bacteriën. Een acute bacteriële prostatitis moet met behulp van een antibioticumkuur, bijvoorbeeld Cipro, worden behandeld. De symptomen zijn:
- Koorts
- Pijn bij het plassen of moeilijk kunnen plassen
- Bloed in het sperma
- Pijn in de onderrug, in de onderbuik
- Pijn bij het ejaculeren
- Steeds weerkerende plasbuis infectie
Als de prostaat uiteindelijk weer is genezen (vanzelf, of na een antibioticakuur), dan zullen meestal wat littekentjes achterblijven, die op zichzelf geen klachten geven, maar wel de kans op een nieuwe infectie vergroten. Een prostatitis geeft geen hogere kans op prostaatkanker. Prostaatcysten kunnen de kans op prostaatontsteking vergroten. In het geval van prostaatcysten is er sprake van kleine, met vocht gevulde holtes in het prostaatweefsel, waar bacteriën, ondanks behandeling met antibiotica, kunnen overleven zodat de ontsteking blijft bestaan.
Behandeling prostaat problemen: niet bacteriële prostaatontsteking (prostatitis)
Maar heel vaak is de oorzaak onbekend en dan is het een niet-bacteriële prostatitis. De oorzaak van deze vorm is niet bekend. Recentelijk werd gesuggereerd dat organismen (virussen, schimmels) de oorzaak zouden kunnen zijn. Niet-bacteriële prostatitis komt voor bij mannen tussen 18 en 50 jaar. De symptomen kunnen constant zijn, maar kunnen ook komen en gaan.
- Moeilijk kunnen plassen
- Pijn in de onderrug, in de onderbuik
- Pijn in het scrotum, aan de blaas of aan de urinewegen
Behandeling prostaatproblemen: Prostaatvergroting
BPH (Benigne Prostaat Hyperplasie). Bij een aantal mannen kan in de loop van de jaren langzamerhand een goedaardige vergroting van de prostaat optreden. Een vergrote prostaat ontstaat door hormoonveranderingen in het lichaam. Het mannelijke hormoon testosteron wordt omgezet in dihydrotesttosteron (DHT). Het gevolg is overmatige celdeling en vergroting van de prostaat. Het is niet zo dat een prostaatvergroting altijd tot klachten leidt. Sommige mannen hebben een heel grote prostaat maar plassen prima, terwijl anderen met een slechts licht vergrote prostaat helemaal niet meer kunnen plassen.
Wanneer de BPH wèl klachten veroorzaakt, dan begint dit meestal met een verminderde straalkracht bij het plassen. Het duurt gewoon langer tot de blaas leeg is. Dat komt doordat de vergrote prostaat (die immers om de plasbuis heen zit) de plasbuis kan dichtdrukken, waardoor de doorgang voor urine kleiner wordt en de straal minder. Deze vermindering verloopt over vele jaren zodat het vaak niet opvalt. Daarbij denken sommige mannen dat het bij hun leeftijd hoort dat ze zo’n slappe straal hebben. Doordat de vergrote prostaat ook de blaas begint te irriteren, moeten sommige mannen ook vaker plassen en moeten ze soms meerdere malen ’s nachts het bed uit
Behandeling prostaatproblemen: Prostaatkanker
Patienten die zich zorgen maken dat er bij hen sprake is van prostaatkanker kunnnen een eenvoudig bloedonderzoek laten uitvoeren. Hierbij wordt het PSA niveau in het bloed bepaald. Het Prostaat Specifiek Antigeen (PSA) is een eiwit dat normaal in geringe mate in het bloed aanwezig is. PSA is momenteel de belangrijkste substantie in het bloed om prostaatkanker vast te stellen. Sinds de ontdekking, in 1971, werd PSA is men dit steeds vaker gaan onderzoeken en dit heeft geleid tot een forse toename van het aantal vroeg ontdekte prostaatkankers. Het is echter wel zo dat niet bij alle vormen van prostaatkanker het PSA verhoogd is en dat lang niet iedere verhoging ook gepaard gaat met kanker. Een huisarts kan dit onderzoek voor u laten uitvoeren. Ik adviseer mannen boven de 50 jaar elk jaar een PSA check te laten uitvoeren. Doe dit bijvoorbeeld gelijk met uw cholesterol en bloeddrukcontrole.
Orthomoleculaire geneeskunde wat is dat?
Het behandelingsprotocol prostaat problemen zoals prostaatontsteking en prostaatvergroting is ontwikkeld op basis van principes uit de orthomoleculaire geneeskunde. Orthomoleculaire geneeskunde wat is dat nu weer? Dat is eenvoudig uitgelegd. “Ortho” betekent “goede” en “moleculair” is een ander woord voor “molecuul”. Dus orthomoleculaire geneeskunde betekent geneeskunde met goede moleculen, dus: genezing m.b.v. vitamines, mineralen, aminozuren, enzymen en spoorelementen. Orthomoleculaire geneeskunde is een geneeskunde waarbij geprobeerd wordt het lichaam te ondersteunen zich zelf te genezen. Dat lukt niet altijd, maar vaak wel en ook voor de orthomoleculaire geneeskunde geldt: voorkomen is beter dan genezen.