Behandeling overgangsklachten

Deze website laat zien dat de gezondheidsrisico’s, waarmee vrouwen tijdens en na de overgang te maken krijgen, drastisch verminderd kunnen worden. Want wat vrouwen vaak niet weten is dat de typische overgangsklachten, zoals opvliegers en stemmingswisselingen, slechts het topje van de ijsberg aan gezondheidsproblemen zijn waarmee vrouwen tijdens deze levensfase mee te maken krijgen.

Help anderen vrouwen met hun gezondheid en deel deze informatie

Welkom op deze website
Alles over de ziete
Alles over de behandeling
Gratis advies

Wat is de overgang en de oorzaak van menopauze klachten

Het woord “Overgang” betekent letterlijk: het stoppen van de maandelijkse cyclus. En dat is ook precies wat er gebeurt. Als een vrouw een jaar lang niet meer menstrueert dan is ze in de “menopauze”. In de jaren na de overgang noemt men vrouwen post-menopausaal.

Tijdens haar geboorte krijgt een vrouw een vast aantal eicellen. Op een bepaalde leeftijd zijn die echter op en verandert ook de hormoonbalans bij de vrouw. Er wordt veel minder oestrogeen geproduceerd. Hierdoor raakt een vrouw in de overgang. Gemiddeld genomen gebeurt dat rond hun 53ste levensjaar. Voor de een is dat wat eerder, voor de ander wat later.

Menopauzeklachten

De veranderingen in de hormonale balans zijn de oorzaak van de bekende menopauzeklachten. Pas als het lichaam gewend is geraakt aan deze verandering gaan deze menopauze klachten weg. Dit duurt soms enkele jaren. Maar soms ondervinden vrouwen de menopauzeklachten al vele jaren voor hun 50ste levensjaar. Die periode noemt men de perimenopauze.

 • Opvliegers
 • Hevige transpiratie, vooral ‘s nachts
 • Droge vagina
 • Onregelmatige menstruatie
 • Urineverlies
 • Haaruitval, haar in het gezicht
 • Slapeloosheid
 • Verminderd libido
 • Hoofdpijn
 • Gewichtstoename
 • Verminderd concentratievermogen
 • Stemmingswisselingen

Gezondheidsproblemen door de overgang

De menopauze verhoogt de kans op osteoporose

Maar het zijn niet alleen de menopauze klachten waar vrouwen zich tijdens of na de menopauze zorgen om moeten maken. De menopauze verhoogt ook het risico op een aantal ernstige stoornissen. Osteoporose of te wel botontkalking is een van de belangrijkste nadelige gevolgen van een verminderde oestrogeenproductie.

De menopauze verhoogt de kans op hart- en vaatziekten

Maar de menopauze verhoogt ook het risico op hart en vaatziekten. Het is daarom heel belangrijk dat vrouwen na de menopauze stoppen met roken.

De menopauze verhoogt het risico op overgewicht

Maar dit zijn niet de enige gezondheidsproblemen die vrouwen te wachten staan tijdens en na de menopauze. Ook het ontwikkelen van overgewicht, met name rond het middel, ligt dan op de loer. Deze toename van het gewicht wordt veroorzaakt door een afname van de verbranding in rust, een verminderd verzadigingsgevoel en een 40% hoger kans op het metabole syndroom, het voorstadium van diabetes type 2.

Menopause – Symptoms and tips

Healthy Answers to Menopause

Dit betekent dat vrouwen na de menopauze snel te veel eten terwijl ze minder calorieën verbranden. Bovendien raken de meeste vrouwen in deze levensfase tijdens sporten geen gewicht kwijt omdat ze geen vet kunnen verbranden. Dit maakt het voor vrouwen in deze levensfase extra zwaar om op een gezond gewicht te blijven.

Ernstige gezondheidsproblemen: De menopauze verhoogt bij vrouwen het risico op borstkanker, hart- en vaatziekten, osteoporose, verminderd verzadigingsgevoel, verlaagde verbranding en daardoor overgewicht rond het middel en diabetes type 2. Lees meer over de ernstige gezondheidsproblemen waarmee vrouwen in deze levensfase mee te maken krijgen