Behandeling bot- en gewrichtsaandoeningen
Bot- en gewrichtsaandoeningen zoals artrose, artritis en osteoporose komen steeds vaker voor. Pijnvrij kunnen bewegen is echter een voorwaarde voor een lang en gezond leven. Maar uw arts beschikt alleen over geneesmiddelen die gebruikt kunnen worden voor symptoombestrijdeng bij bot- en gewrichtsproblemen. Een goede reden om een natuurlijke behandeling een kans te geven.
Gewrichtsaandoeningen: artrose
Artrose komt steeds vaker voor
Artrose of te wel gewrichtsslijtage is een van de meest voorkomende gewrichtsaandoeningen en komt met name voor bij ouderen. Verandering in het kraakbeen en verlies van kraakbeen is de voornaamste oorzaak. Artrose is vaak goed zichtbaar op een röntgenfoto. Het is echter niet zo dat deze zichtbare radiologische afwijkingen in alle gevallen tot klachten leiden. Het omgekeerde is helaas ook waar: geen radiologische afwijkingen en toch klachten.
De pijnstiller diclofenac versnelt de progressie van artrose
Nederlands onderzoek suggereert dat diclofenac een versnelde progressie van heup- en knie-artrose kan veroorzaken. Dat is geen goed nieuws want door regulier werkende artsen worden bij artrose voornamelijk dit soort pijnstillers ingezet.
Glucosamine is een geneesmiddel in Nederland
Het is teleurstellend dat artsen nog steeds geen glucosamine bij de behandeling van artrose voorschrijven. Want er is voldoende bewijs dat glucosomanine de pijn kan helpen verminderen en het functioneren van het gewricht kan verbeteren.
Eigenlijk mag er helemaal geen belemmering zijn bij het voorschrijven van glucosamine want het is in Nederland gewoon als geneesmiddel voor de behandeling van artrose geregistreerd.
De eerste klacht van de bot- en gewrichtsaandoening artrose (gewrichtsslijtage) is stijfheid van de gewrichten bij het opstaan en in een later stadium pijn in gewrichten van handen, heupen of knieën.
Gewrichtsaandoeningen: (Reumatische) artritis
Bij artritis is er vaak sprake van chronische ontstekingen van meerdere gewrichten. Deze ontstekingen komen vooral voor in de kleine gewrichten van handen en voeten.
Voordat een diagnose kan worden gesteld moet een patiënten aan een aantal kenmerken voldoen. Als er ook reumafactoren tijdens bloedonderzoek gevonden worden voorspelt dit een gemiddeld slechter beloop van de ziekte en spreekt men van reumatische artritis.
Bij artritis worden pijnstillers, NSAIDs (Diclofenac, Voltaren), DMARDs (Methotrexaat) en BRMs (Enbrel, Etanercept) voorgeschreven. Vooral DMARDs en BRMs veroorzaken ernstige bijwerkingen.
Het is jammer dat reguliere artsen tijdens hun opleiding onvoldoende over voeding leren want dan hadden ze kunnen weten dat een vermindering van de ontstekingsreactie ook door een glutenvrij en een dieet rijk aan visolie bereikt kan worden.
Verdikking van de gewrichten zijn de eerste signalen van reumatische artritis. Dit wordt al snel gevolgd door pijn en stijfheid van de gewrichten. Ook voelen de gewrichten vaak een beetje warm aan. Reumatische artritis is een proces dat veel sneller verloopt dan artrose. De eerste tekenen van reumatische artritis treden meestal op bij een leeftijd van 20 – 40 jaar.
Botaandoeningen: Osteoporose
Meer botbreuken door meer melk
Naar schatting hebben ruim een half miljoen Nederlanders osteoporose oftewel botontkalking. Dat is niet zo verwonderlijk in ons melkdrinkende Nederland. Want wat je niet zou verwachten is dat meer calcium (lees meer melk) minder sterke botten geeft. De Gezondheidsraad schrijft in 2000: “Omdat een overmatige calciuminneming de snelheid van botombouw verlaagt, acht de commissie het bovendien niet uitgesloten dat dit tot een minder sterke botstructuur leidt”. Campina calcium plus melk zou daarom, uit het oogpunt van osteoporose, gewoon verboden moeten worden in Nederland.
De Harvard Medical School in Amerika heeft twaalf jaar lang de melkconsumptie van 121 duizend verpleegsters tussen de 39 en 54 jaar bijgehouden. De vrouwen die twee glazen melk of meer dronken liepen 45% meer kans op een gebroken heup in vergelijking met vrouwen die één glas of minder dronken.
Melk voor kinderen is onzin
Eigenlijk zijn we al 60 jaar door de melkindustrie voor de gek gehouden. Want nieuw onderzoek laat zien dat melk drinken, zelfs voor kinderen, geen enkel voordeel heeft voor verkrijgen van gezonde botten. Trouwens, uit oogpunt van het risico op het ontwikkelen van allergieën is het ook niet zo verstandig om jonge kinderen melkproducten te geven. Een Amerikaanse overheidscommissie adviseert dan ook kinderen pas in het tweede levensjaar melk te geven. Een richtlijn die gewoon ondenkbaar is in ons zuivellandje.
Botontkalking is best via andere manieren te voorkomen. Zo zijn er leefstijlveranderingen zoals stoppen met roken waardoor het risico op botbreukenwordt verlaagd. Meer beweging helpt ook bij het verlagen van het risico op osteoporose.