Artrose (gewrichtsslijtage)

Artrose (gewrichtsslijtage) komt bij ouderen vaak voor.
Pijn na beweging en pijn gedurende de nacht zijn signalen dat het mis gaat met uw gewrichtskraakbeen.
Uw arts zal in eerste instantie pijnstillers zoals diclovenac voorschrijven.
Recent onderzoek laat echter zien dat deze pijnstiller de progressie van artrose versnelt.
Gelukkig zijn er ook natuurlijke middelen die de pijn kunnen verminderen en in sommige gevallen artrose kunnen genezen.

Help anderen met hun gezondheid en deel deze informatie

Welkom op deze website
Alles over de ziekte
Alles over de behandeling
Gratis advies

Artrose (gewrichtsslijtage) hoe vaak komt het voor?

Artrose is de meest voorkomende gewrichtsaandoening. Bevolkingsonderzoek geeft aan dat artrose van de heup in 2000 bij ongeveer 257.400 personen boven de 55 jaar voorkwam (71.100 mannen en 186.300 vrouwen). Bij ongeveer 335.700 personen boven de 55 jaar kwam artrose van de knie voor (72.900 mannen en 262.800 vrouwen). Er werden door huisartsen in 2000 naar schatting 20.000 nieuwe gevallen van heupartrose gediagnosticeerd. 31.800 van knieartrose en 27.600 gevallen van overige vormen van artrose. In 2000 zijn zelfs 77 sterfgevallen ten gevolge van artrose geregistreerd.

Een aantal risicofactoren voor artrose (gewrichtsslijtage)

De risico’s die de kans op artrose (gewrichtsslijtage) vergroten zijn bekend. Genetische kenmerken en lokale gewrichtsfactoren (zoals spierzwakte, overgewicht, overmatige beweeglijkheid van het gewricht) spelen bij het ontstaan van artrose (gewrichtsslijtage) een belangrijke rol. Het toegenomen overgewicht in de bevolking verhoogt het aantal gevallen van artrose (gewrichtsslijtage). Een positieve invloed is de afname in het aantal personen met gewrichtsbelastend werk.

Artrose (gewrichtsslijtage) kan ook in de toekomst niet worden voorkomen

In de reguliere geneeskunde worden geen nieuwe ontwikkelingen verwacht die grote invloed zullen hebben op het vóórkomen en behandelen van artrose (gewrichtsslijtage). De verwachting is dat het aantal personen met artrose (gewrichtsslijtage) tussen 2000 en 2020 met circa 38% zal toenemen. In de periode 1985-2000 bleef het aantal bestaande en nieuwe gevallen van artrose (gewrichtsslijtage) constant; er zijn hier geen opvallende trends zichtbaar. Er zijn wel meer gewrichtsvervangende operaties uitgevoerd. Het aantal ligdagen is daarbij verminderd.