Behandeling candida infectie

Al decennia lang wordt candida als oorzaak aangewezen voor verschillende darmklachten. Maar nu blijkt dat candida slechts een onschuldige toeschouwer is en dat de klachten worden veroorzaakt doordat de darmflora uit balans is geraakt. Een behandeling alleen gericht op candida is daarom zinloos

Help anderen met hun gezondheid en deel deze informatie

Candida albicans veroorzaakt geen darmklachten

Candida albicans is slechts een onschuldige toeschouwer

Candida albicans in de ongevaarlijke gistvorm
Candida albicans in de onschuldige gistvorm

Een “candida infectie” is eigenlijk een ongelukkig gekozen naam die niet de lading dekt van het ziektebeeld. Iedereen denkt door deze naam dat Candida centraal staat in deze “infectie ziekte” maar dat is niet zo. Candida is een opportunist en zal als onschuldige gist gewoon meer ruimte innemen als hij de kans krijgt. Een candida gist zal het wel uit zijn hoofd laten om agressief gedrag te vertonen want dan wordt het genadeloos door het immuunsysteem geëlimineerd. Een onschuldige candida gist kan in de darm hooguit de darmflora balans verstoren.

Een darmflora dysbiose is de oorzaak van klachten

Door verschillende oorzaken kan de darmflora uit balans geraken (dysbiose) waardoor er klachten kunnen ontstaan zoals spijsverteringsproblemen maar ook ernstiger klachten zoals een chronische darmontsteking. Deze darmflora dysbiose is de oorzaak van de klachten en niet de onschuldige candida.

De behandeling van een “Candida infectie” moet daarom gericht zijn op een behandeling van een darmflora dysbiose. Een behandeling alleen gericht op Candida getuigt van tunnelvisie.

Candida komt bij “gezonde” patiënten niet in het bloed terecht

Candida albicans is normaal gesproken onschuldig

Candida albicans in de ziek makende schimmel vorm (hyphae)
Candida albicans in de ziek makende schimmel vorm

Naast bacteriën komen ook gisten en schimmels op en in ons lichaam voor. Candida albicans komt bijvoorbeeld bij gezonde mensen, die geen dodelijke ziekte hebben of met immuunsysteem onderdrukkende geneesmiddelen worden behandeld, als gist op de huid en de slijmvliezen van de darmen en de vagina voor. Dat is heel normaal en veroorzaakt geen klachten10-12.

Candida albicans test voortdurend de kracht van het het immuunsysteem

Candida albicans beschikt echter over sensing technieken waardoor het in staat is om vast te stellen of de verdediging van het lichaam tegen Candida nog wel goed werkt. Op het moment dat Candida albicans een gaatje in de verdediging opmerkt verandert zijn structuur van onschuldige bolletjes (gist) in een ziek makende draadvorm of te wel een hyphae.13-17

In de schimmelstructuur is Candida albicans gevaarlijk

Deze hyphae structuur is het kenmerk van een schimmel. In deze schimmel vorm kan Candida het weefsel binnen dringen en een systemische infectie veroorzaken. Dit komt alleen voor bij patiënten die ernstig ziek zijn of met immuunsysteem onderdrukkende of chemotherapeutische geneesmiddelen worden behandeld.

Koorts en koude rillingen zijn de belangrijkste symptomen van een systemische Candida infectie. Bijna de helft van de patiënten overlijdt aan een systemische Candida infectie waarbij de Candida schimmel ook in het bloed terecht is gekomen. Heeft u geen koorts, geen rillingen en bent u niet dodelijk ziek dan komt de candida niet in uw bloed terecht.

Een systemische Candida infectie komt bij “gezonde” mensen niet voor. Dit wordt bevestigd door het ontlastingsonderzoek dat de twee belangrijkste laboratoria in Nederland op dit gebied de laatste 10 jaar bij patiënten hebben uitgevoerd. Zowel RP Vitamino en MGlabs melden dat er in de darmen alleen onschuldige Candida gist wordt aangetroffen en dat er van hyphae vorming dus geen sprake is. Omdat candida in de onschuldige gistvorm niet in staat is om de damrwand te paseren om vervolgens in de bloedbaan terecht te komen moet “candida in het bloed” bij gezonde mensen als fabel gekenmerkt worden.

Holistische behandeling van een “candida infectie”

Voor de behandeling van een “Candida infectie” is een holistische aanpak nodig. Het heeft geen enkele zin om met bijvoorbeeld knoflook de candida belasting in de darm te verminderen zonder na te denken wat er met de vrije ruimte in de darm moet gebeuren. Als u de vrije ruimte in de darm niet laat innemen met gezonde bacteriën die daar horen komt de candida gewoon weer terug.

Nu denkt u misschien “maar ik gebruik toch probiotica met darmbacteriën?” Dan zult u nu zeer teleurgesteld worden! De bacteriën in probiotica werken maar een korte periode in uw darmen omdat ze zich niet kunnen voorplanten. Na verloop van tijd nemen ze weer in aantallen af en ziet de opportunistische candida weer een kans. Hierdoor ontstaat er weer een dysbiose in de darmflora en komen de klachten weer terug.

Candida komt dus normaal gesproken alleen in de onschuldige gistvorm voor. Maar op deze website wordt, hoewel dit eigenlijk niet correct is, Candida altijd een schimmel genoemd.

Een darmflora dysbiose ontstaat sneller dan u denkt

Sommige darmbacteriën wordt met uitsterven bedreigd

We maken ons erg druk over het uitsterven van bedreigde diersoorten in de wereld maar we merken niet dat er ook “bedreigde diersoorten” in onze darmen uitsterven. Door verkeerde voedingskeuzes krijgen bepaalde darmbacteriën niet de voeding die ze nodig hebben en nemen daardoor in aantallen af of sterven totaal uit. De ruimte in de darm die hierdoor ontstaat kan worden ingenomen door andere bacteriën. Ook hierdoor kan een darmflora dysbiose ontstaan waardoor darmklachten kunnen optreden. Candida heeft hier totaal niets mee te maken.

Voedingsallergieën en intoleranties kunnen ook een darmflora dysbiose veroorzaken

Een darmflora dysbiose kan ook worden veroorzaakt door onopgemerkte voedingsallergieën of voedingsintoleranties. Zoals bijvoorbeeld een lactose intolerantie door melk of een gluten intolerantie voor de granen in brood.

Op deze website wordt het ziektebeeld dat door een darmflora dysbiose wordt veroorzaakt, hoewel dit niet geheel juist is, een “Candida infectie” genoemd.

Antibioticumgebruik verstoort de darmflora balans

Normaal gesproken is er maar weinig plaats voor schadelijke bacteriën en gisten in de darm, maar u kunt wel een handje helpen door plaats te maken. Bijvoorbeeld met een antibioticumkuur waarmee u een blaasontsteking behandelt. Het antibioticum doodt niet alleen de bacteriën die de infectie veroorzaken maar ook miljoenen goedaardige bacteriën in de darm. Hierdoor maakt u op uw darmwand plek voor bijvoorbeeld Candida albicans of andere pathogene bacteriën die hierdoor in aantal kan toenemen waardoor een bacteriële balans van de darmslijmvliezen kan worden verstoord1-5.

Als u na de antibioticumkuur niet goed voor de overgebleven darmbacteriën zorgt met de juiste voedingskeuzes kan een darm dysbiose op de loer liggen waardoor darmklachten kunnen ontstaan.

You are your microbes

Food Intolerance: the Silent Assassin

Vaginaal douchen< verstoort de vaginale flora

Het zou ook kunnen dat u, vanuit een verkeerd beeld over hygiëne, denkt dat het nodig is om de vagina van binnen te douchen. Daarmee spoelt u in een klap miljoenen goedaardige bacteriën weg. En als u daar ook nog een vaginale zeep bij gebruikt loopt het gedode en verwijderde aantal bacteriën waarschijnlijk in de miljarden6-9. Vaginaal douchen is daarom ten zeerste af te raden als u vaginale infecties wilt voorkomen.

Een steeds terugkerende vaginale infectie kan duiden op een darmflora dysbiose

De darm “instrueert” het immuunsysteem in de vagina

Een verstoorde balans van de darmslijmvliezen kan op zijn beurt weer aanleiding zijn voor een vaginale Candida infectie omdat het immuunsysteem van de vaginale slijmvliezen één geheel vormt met die van de darmen. De darmen “instrueren” namelijk het immuunsysteem van de de vagina. Als de darmen niet goed meer werken dan gaat deze instructie mis en zien microben zoals Candida een kans om in aantallen toe te nemen waardoor de vaginale flora ontregeld wordt.

The Perfect Storm

Een antibioticumkuur en vaginaal douchen zijn twee voorbeelden van hoe u Candida albicans kunt helpen vaste voet aan de grond te krijgen in zowel de darmen als de vagina. Als u daarnaast ook nog een typisch Westers dieet volgt met te veel snel verteerbare koolhydraten en te weinig vezels hebben we een “Perfect Storm” waarbij u gebukt gaat onder de ene na de andere Candida infectie.

Wat doet de huisarts hier aan?

Eigenlijk niet zo veel! En wat er wel aan gedaan wordt kan gezien worden als symptoombestrijding. Er zijn op het gebied van schimmelinfecties namelijk maar twee richtlijnen voor huisartsen beschikbaar. Er is een richtlijn voor behandeling van een schimmel infecties op de huid en er is een richtlijn voor behandeling van een vaginale infectie. Maar er is géén richtlijn voor het behandelen van een schimmelinfectie van de darmen. Op dit gebied kunt u dus niet bij uw huisarts terecht.

Bij een vaginale Candida infectie worden alleen geneesmiddelen voorgeschreven die er op gericht zijn de schimmel te doden. Maar er is geen enkele richtlijn die huisartsen instrueert hoe de verstoorde balans van de vaginale flora, de oorzaak van de infectie, herstelt kan worden. Hierdoor komt een vaginale infectie na verloop van tijd gewoon weer terug.

Misschien zou het daarom verstandig zijn als huisartsen deze nascholing op het gebied van de behandeling van darmziektes met probiotica volgen.

How bacteria “talk”

You and your 100 trillion friends

Wetenschappelijk onderzoek over candida

Alle beweringen in dit artikel over de behandeling van een Candida infectie worden met wetenschappelijk onderzoek onderbouwd. De kleine cijfertjes op deze pagina geven aan welk onderzoek gebruikt werd. U kunt dit onderzoek online nalezen op de pagina wetenschappelijk onderzoek.

Behaalde resultaten bij de behandeling van een candida infectie

Ongeveer 2 jaar geleden werd er bij mijn candida vastgesteld. Niet heel ernstig maar genoeg om vervelende migraine te hebben (wekelijks) en veel vermoeidheidsverschijnselen. Het was candida in de darmen. Ik besloot naar een natuurgeneeskundige te gaan die ik al lange tijd kende. Binnen korte tijd had ze diagnose candida gesteld, daarnaast had ik ook nog wat problemen met maag, gal en lymphe. Na ongeveer 3kwart jaar ging het al stukken beter en kon ik mijn dieet weer voorzichtig uit gaan breiden. Omdat de suikervrije en kh arme levenswijze mij goed beviel ben ik na het candida dieet overgestapt naar SouthBeach. Dit doe ik inmiddels ook al ruim een jaar en tot op heden voel ik me nog steeds goed. Ik merk dat als ik meer brood eet, dat ik sloom wordt, ga gapen EN honger krijg.
Toch al bijna anderhalf jaar candida vrij, Lees Meer