Behandeling vaginale infectie

Een vaginale infectie komt vaak voor bij vrouwen. Deze infectie kan worden veroorzaakt door een SOA maar ook door een verstoring van de vaginale flora waardoor er een schimmel of bacterie de kans kan krijgen snel in aantal toe te nemen waardoor een infectie wordt veroorzaakt.

Help anderen met hun gezondheid en deel deze informatie

75% van alle vrouwen krijgt een vaginale infectie

Vaginale infecties komen relatief vaak voor. Ongeveer 75% van de vrouwen krijgt er ten minste eens in haar leven mee te maken en 40% van alle vrouwen hebben last van meerdere terugkerende vaginale infecties. Deze infecties kunnen worden veroorzaakt door een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) zoals Chlamidia maar ook door een verstoring van de vaginale flora. Door deze verstoring kan een vaginaal milieu ontstaan waarin schimmels of bacteriën de kans krijgen snel in aantal toe te nemen waardoor er klachten ontstaan.

Bacterial vaginitis

Vaginal yeast infection

Vaginale bacteriën en schimmels zijn opportunisten

In een gezonde vagina komen bacteriën en schimmels naast elkaar voor. Zelfs schimmels zoals Candida albicans veroorzaken dan geen klachten. Deze balans wordt gehandhaafd door dat de microflora van de vagina vooral uit lactobacillen bestaat. Deze goedaardige bacterie zorgt voor een zuur milieu waardoor pathogenen geen kans krijgen. Ook Candida albicans komt in zijn goedaardige vorm voor in de vagina.

Als de balans om de een of andere reden wordt verstoord kunnen schadelijke bacteriën en schimmels zicht snel vermeerderen. Candida albicans beschikt ook over de mogelijkheid om de kracht van het immuunsysteem te bepalen. Zodra de schimmel merkt dat het immuunsysteem minder allert is verandert Candida albicans van bolletjes structuur in een draad structuur (hyphae vorm) en worden agressiever waardoor het in staat is het weefsel binnen te dringen. Als Gardnerella vaginosis de kans krijgt om in aantal toe te nemen kan deze bacterie ook agressiever worden.

Fungal hyphae in microscope cam

Neutrophils attacking fungal hyphae

Dit soort pathogenen noemt men opportunistisch, ze worden pas ziekmakend als de het lichaam laat blijken dat de verdediging niet meer optimaal is.

Een vaginale Candida infectie komt tegenwoordig 40 x vaker voor

In 1968 werd er bij het onderzoeken van uitstrijkjes maar in 0,5% van de gevallen Candida aangetroffen. In 1998 was dit opgelopen tot 22,5%. Een verhoging van ruim veertig maal. Ander onderzoek bevestigt deze stijging.

Behandeling vaginale infectie via de huisarts

Bij een vaginale infectie, veroorzaakt door bijvoorbeeld candida, wordt een antischimmel geneesmiddel gebruikt. Bij een bacteriële vaginale infectie een antibioticumkuur. Er wordt echter niet gekeken naar een verstoring van de vaginale flora en daardoor wordt een kans op een effectieve veilige behandeling gemist.