Behandeling Candida darminfectie met voeding

Ons Westerse dieet is de laatste 50 jaar zo ingrijpend veranderd dat het nu gevolgen heeft voor onze darmflora. Sommige gezonde darmbacteriën krijgen namelijk niet meer de voeding die ze eigenlijk nodig hebben en nemen daardoor in aantal af. Dat is het begin van een verstoorde darmflora waardoor allerlei ziekten kunnen ontstaan, waaronder een Candida infectie in de darm en in de vagina.

Help anderen met hun gezondheid en deel deze informatie

Behandeling Candida darminfectie met voeding

De onzin van het Candida dieet

Al 20 jaar staat een dieet met weinig koolhydraten en al helemaal geen suiker centraal in de behandeling van een Candida infectie. Maar zoals reeds is uitgelegd worden de klachten niet door de Candida veroorzaakt maar door een dysbiose in de darmflora. Een behandeling alleen gericht op Candida getuigt dus van een tunnelvisie. Misschien is deze verwarring ontstaan door een verkeerd begrepen onderzoek uit 1993. Onderzoek op muizen liet toen zien dat veel suiker in de voeding Candida albicans in aantallen liet toenemen1.

Diegene die dit onderzoek 20 jaar geleden hebben gebruikt om een suiker restrictie dieet op te stellen hebben misschien niet gelezen dat het hier ging om muizen die ernstig ziek waren en waarvan het immuunsysteem niet meer voldoende werkte. Het onderzoek concludeert daarom ook om de suikerconsumptie bij ernstig zieke immuungecompromitteerde patiënten te verlagen1. Het is dus helemaal niet duidelijk of een suiker restrictie bij “gezonde” patiënten wel zin heeft. Onderzoek uit 1999 laat in ieder geval duidelijk zien dat een dieet rijk aan snelverteerbare koolhydraten (zoals suiker) bij “gezonde” patiënten weinig invloed heeft op de Candida aantallen2. Een Candida dieet alleen gericht op het verminderen van de Candida belasting bestaat dus eigenlijk niet3.

Het Westerse dieet is slecht voor onze microbioom

Nu vraagt u zich misschien af waarom dat Candida dieet met o.a. een koolhydraat en een suiker restrictie voor u in het verleden wel heeft gewerkt. Dat komt omdat bijna elk dieet beter is voor onze darmflora (microbioom) dan ons typische Westerse dieet.

Onzin Candida producten: Er zijn een groot aantal onzin producten op de markt voor de behandeling van een candida infectie. Sommige producten bevatten geen enkele werkzame stof. Koploper is Candinorm van de AOV. Thymocapryl van Bonusan staat op een goede tweede plaats. Het bevat ook geen stoffen waarvan de werkzaamheid door middel van een placebo gecontroleerd onderzoek is aangetoond. Ook Candiplex van Venamed bevat geen enkele werkzame stof. Candicure van Candifarma bevat maar één werkzame stof, namelijk knoflook. Jesse van de Velde komt met een heel gezond boodschappenlijstje, maar bij de behandeling van candida zal dit niet werken.

De laatste jaren werd steeds meer duidelijk dat een groot aantal ziekten verband houden met problemen in onze microbioom. Daarom is men in 2009 gestart met het Human Microbiome Project wat als doel heeft alle soorten bacteriën in kaart te brengen en te onderzoeken welke relatie deze bacteriën hebben met ziekte en gezondheid5.

Diet the gut microbiome

You are your microbes

Door dit nieuwe initiatief is er de laatste paar jaar veel meer bekend over de slechte invloed van ons Westerse dieet op de microbioom5-8. Veranderingen in de microbioom onder invloed van voeding treden sneller op dan u denkt. Uit onderzoek bleek dat er binnen een dag veranderingen plaats vonden in de microbioom van dieren die overschakelden van vezelrijke vetarme voeding naar het typische Westerse dieet rijk aan vet en suiker6. Het Westerse dieet kan mogelijk ook een dysbiose in de microbiota veroorzaken waardoor de doorlaatbaarheid van de darm ongunstig wordt beïnvloed7.

Een dysbiose in de microbioom veroorzaakt een aantal chronische ziekten

Het is dan ook niet vreemd dat een groot aantal chronische ziekten en stoornissen in verband gebracht wordt met een verstoring in de darmflora9-24. Onderzoek laat bijvoorbeeld heel duidelijk zien dat een dysbiose in de microbioom een groot aantal ontstekingsziekten kan veroorzaken9-14. Een samenspel van verkeerde voeding, microbioom dysbiose en een genetische predispositie blijkt bijvoorbeeld de oorzaak te zijn van inflamatoire darmziekten9.

De volgende ziekten en stoornissen blijken verband te houden met een verstoring in de microbioom.

Het is te verwachten dat de komende jaren behandelingsmogelijkheden voor de darmen beschikbaar komen waardoor deze ziekten en stoornissen voorkomen of in sommige gevallen genezen kunnen worden.

Traditionele voeding blijkt veel beter te zijn voor de darmflora

We maken ons (terecht) heel druk over het uitsterven van bepaalde diersoorten maar hebben niet in de gaten dat er in onze darmen ook zo’n uitstervingproces aan de gang is. Bij mensen met overgewicht (bijna de helft van de volwassen Nederlandse bevolking) is bijvoorbeeld de diversiteit van de microbioom afgenomen26. Van Europese kinderen die Westerse voeding aten was de microbioom minder divers in vergelijking met kinderen uit Afrika die een traditionele voeding kregen27.

In het algemeen blijkt dat traditionele voeding veel beter voor onze microbioom is dan het typische Westerse dieet27-35. Meditereane voeding, een voorbeeld van een traditioneel dieet, blijkt ook heel goed te zijn voor onze darmflora29-31.

Het nieuwe Candida dieet heet: PALEO

Het Paleolithische dieet kan zo’n traditionele voedingskeuze zijn die kan helpen bij het verbeteren van de microbiota en onze gezondheid32-36. Al vele jaren betwijfelen wetenschappers of wij als mens wel tijd genoeg hebben gekregen om ons aan te passen aan de verandering van voeding die zo’n 10.000 jaar geleden plaats vond32-34. Velen denken daarom ook dat deze mismatch tussen het Paleolithische dieet en de huidige Westerse voeding een van de oorzaken kan zijn van vele chronische ziekten34. Daarom denken wetenschappers dat een Paleolithisch dieet de enige manier is om de huidige crisis in de diversiteit van onze microbioom te beteugelen35. Het nieuwe Candida dieet heet daarom PALEO.

Paleo voor Dummies

EET WELEET GEEN
Vlees, vis, zeevruchtenGranen
EierenPeulvruchten
Groent en fruitFrisdranken
Noten en zadenOngezonde olie en vet zoals
Kruiden en specerijenMargarine
Gezonde vet en olieZuivel

`

Zuivel is een beetje een “grijs gebied” binnen Paleo. Het ene voorschrift laat het toe, het andere sluit het uit. Het is misschien verstandig om in eerste instantie zuivel uit je dieet te schrappen om te zien of voeding zonder lactose beter voor je is. Melk drinken is in ieder geval niet goed voor je.

Paleo in a Nutshell

Introduction to Traditional Eating

Download voor een volledig beschrijving van de Paleo voedingsmiddelen het overzicht van Evert Berkelaar. Kijk voor een goede uitleg over hoe je met PALEO kan beginnen bij de Health Detective.

Auto-immuun Paleo (AIP)

Het Auto-immuun Paleo dieet is een strengere vorm van Paleo. AIP pas je toe als er ook sprake is van allergieën of auto-immuunziekten (Crohn, Colitus, Artritis etc). Je laat dan ook voeding weg zoals:


  • Eieren
  • Noten en zaden (en dus ook koffie, chocolade of specerijen van zaden)
  • Nachtschades (tomaat, aardappel, aubergine, paprika, rode peper en specerijen op basis van nachtschades zoals chilipoeder of paprikapoeder)

Als de klachten een tijd lang zijn uitgebleven kan je proberen om langzaam het Paleo dieet in te voeren wat minder restricties geeft. Een goed overzicht van verschillende voedingswijzen vind je bij de Health Detective.

Dr. Weston A. Price

Dr. Weston A. Price was een tandarts die aan het begin van de 20e eeuw leefde. Hij reisde over de hele wereld om de gezondheid en eetgewoontes van traditionele volkeren te onderzoeken. Hij schreef hierover een boek waarin hij probeerde de traditionele bereidingswijzen van voedsel te behouden. Bijvoorbeeld dat het weken, kiemen of fermenteren van granen ze makkelijker te verteren maakt. De visie van Dr. Price wordt uitgedragen door de Weston A. Price Foundation (WAPF).

WAPF is, vanwege het traditionele karakter, een goede voedingswijze voor je darmflora. WAPF kent minder restricties dan Paleo. Overweeg over te schakelen naar WAPF als je klachtenvrij bent.

Wetenschappelijk onderzoek over voeding bij de behandeling van een candida darminfectie

Alle beweringen in dit artikel worden met wetenschappelijk onderzoek onderbouwd. De kleine cijfertjes op deze pagina geven aan welk onderzoek gebruikt werd. U kunt dit onderzoek online nalezen op de pagina wetenschappelijk onderzoek.