Behandeling candida infectie

Al decennia lang wordt candida als oorzaak aangewezen voor verschillende darmklachten. Maar nu blijkt dat candida slechts een onschuldige toeschouwer is en dat de klachten worden veroorzaakt doordat de darmflora uit balans is geraakt. Een behandeling alleen gericht op candida is daarom zinloos

Help anderen met hun gezondheid en deel deze informatie

Candida albicans veroorzaakt geen darmklachten

Candida albicans is slechts een onschuldige toeschouwer

Candida albicans in de ongevaarlijke gistvorm
Candida albicans in de onschuldige gistvorm

Een “candida infectie” is eigenlijk een ongelukkig gekozen naam die niet de lading dekt van het ziektebeeld. Iedereen denkt door deze naam dat Candida centraal staat in deze “infectie ziekte” maar dat is niet zo. Candida is een opportunist en zal als onschuldige gist gewoon meer ruimte innemen als hij de kans krijgt. Een candida gist zal het wel uit zijn hoofd laten om agressief gedrag te vertonen want dan wordt het genadeloos door het immuunsysteem geëlimineerd. Een onschuldige candida gist kan in de darm hooguit de darmflora balans verstoren.

Een darmflora dysbiose is de oorzaak van klachten

Door verschillende oorzaken kan de darmflora uit balans geraken (dysbiose) waardoor er klachten kunnen ontstaan zoals spijsverteringsproblemen maar ook ernstiger klachten zoals een chronische darmontsteking. Deze darmflora dysbiose is de oorzaak van de klachten en niet de onschuldige candida.

De behandeling van een “Candida infectie” moet daarom gericht zijn op een behandeling van een darmflora dysbiose. Een behandeling alleen gericht op Candida getuigt van tunnelvisie.

Candida komt bij “gezonde” patiënten niet in het bloed terecht

Candida albicans is normaal gesproken onschuldig

Candida albicans in de ziek makende schimmel vorm (hyphae)
Candida albicans in de ziek makende schimmel vorm

Naast bacteriën komen ook gisten en schimmels op en in ons lichaam voor. Candida albicans komt bijvoorbeeld bij gezonde mensen, die geen dodelijke ziekte hebben of met immuunsysteem onderdrukkende geneesmiddelen worden behandeld, als gist op de huid en de slijmvliezen van de darmen en de vagina voor. Dat is heel normaal en veroorzaakt geen klachten10-12.

Candida albicans test voortdurend de kracht van het het immuunsysteem

Candida albicans beschikt echter over sensing technieken waardoor het in staat is om vast te stellen of de verdediging van het lichaam tegen Candida nog wel goed werkt. Op het moment dat Candida albicans een gaatje in de verdediging opmerkt verandert zijn structuur van onschuldige bolletjes (gist) in een ziek makende draadvorm of te wel een hyphae.13-17

In de schimmelstructuur is Candida albicans gevaarlijk

Deze hyphae structuur is het kenmerk van een schimmel. In deze schimmel vorm kan Candida het weefsel binnen dringen en een systemische infectie veroorzaken. Dit komt alleen voor bij patiënten die ernstig ziek zijn of met immuunsysteem onderdrukkende of chemotherapeutische geneesmiddelen worden behandeld.

Koorts en koude rillingen zijn de belangrijkste symptomen van een systemische Candida infectie. Bijna de helft van de patiënten overlijdt aan een systemische Candida infectie waarbij de Candida schimmel ook in het bloed terecht is gekomen. Heeft u geen koorts, geen rillingen en bent u niet dodelijk ziek dan komt de candida niet in uw bloed terecht.

Een systemische Candida infectie komt bij “gezonde” mensen niet voor. Dit wordt bevestigd door het ontlastingsonderzoek dat de twee belangrijkste laboratoria in Nederland op dit gebied de laatste 10 jaar bij patiënten hebben uitgevoerd. Zowel RP Vitamino en MGlabs melden dat er in de darmen alleen onschuldige Candida gist wordt aangetroffen en dat er van hyphae vorming dus geen sprake is. Omdat candida in de onschuldige gistvorm niet in staat is om de damrwand te paseren om vervolgens in de bloedbaan terecht te komen moet “candida in het bloed” bij gezonde mensen als fabel gekenmerkt worden.

Holistische behandeling van een “candida infectie”

Voor de behandeling van een “Candida infectie” is een holistische aanpak nodig. Het heeft geen enkele zin om met bijvoorbeeld knoflook de candida belasting in de darm te verminderen zonder na te denken wat er met de vrije ruimte in de darm moet gebeuren. Als u de vrije ruimte in de darm niet laat innemen met gezonde bacteriën die daar horen komt de candida gewoon weer terug.

Nu denkt u misschien “maar ik gebruik toch probiotica met darmbacteriën?” Dan zult u nu zeer teleurgesteld worden! De bacteriën in probiotica werken maar een korte periode in uw darmen omdat ze zich niet kunnen voorplanten. Na verloop van tijd nemen ze weer in aantallen af en ziet de opportunistische candida weer een kans. Hierdoor ontstaat er weer een dysbiose in de darmflora en komen de klachten weer terug.

Candida komt dus normaal gesproken alleen in de onschuldige gistvorm voor. Maar op deze website wordt, hoewel dit eigenlijk niet correct is, Candida altijd een schimmel genoemd.

Een darmflora dysbiose ontstaat sneller dan u denkt

Sommige darmbacteriën wordt met uitsterven bedreigd

We maken ons erg druk over het uitsterven van bedreigde diersoorten in de wereld maar we merken niet dat er ook “bedreigde diersoorten” in onze darmen uitsterven. Door verkeerde voedingskeuzes krijgen bepaalde darmbacteriën niet de voeding die ze nodig hebben en nemen daardoor in aantallen af of sterven totaal uit. De ruimte in de darm die hierdoor ontstaat kan worden ingenomen door andere bacteriën. Ook hierdoor kan een darmflora dysbiose ontstaan waardoor darmklachten kunnen optreden. Candida heeft hier totaal niets mee te maken.

Voedingsallergieën en intoleranties kunnen ook een darmflora dysbiose veroorzaken

Een darmflora dysbiose kan ook worden veroorzaakt door onopgemerkte voedingsallergieën of voedingsintoleranties. Zoals bijvoorbeeld een lactose intolerantie door melk of een gluten intolerantie voor de granen in brood.

Op deze website wordt het ziektebeeld dat door een darmflora dysbiose wordt veroorzaakt, hoewel dit niet geheel juist is, een “Candida infectie” genoemd.

Antibioticumgebruik verstoort de darmflora balans

Normaal gesproken is er maar weinig plaats voor schadelijke bacteriën en gisten in de darm, maar u kunt wel een handje helpen door plaats te maken. Bijvoorbeeld met een antibioticumkuur waarmee u een blaasontsteking behandelt. Het antibioticum doodt niet alleen de bacteriën die de infectie veroorzaken maar ook miljoenen goedaardige bacteriën in de darm. Hierdoor maakt u op uw darmwand plek voor bijvoorbeeld Candida albicans of andere pathogene bacteriën die hierdoor in aantal kan toenemen waardoor een bacteriële balans van de darmslijmvliezen kan worden verstoord1-5.

Als u na de antibioticumkuur niet goed voor de overgebleven darmbacteriën zorgt met de juiste voedingskeuzes kan een darm dysbiose op de loer liggen waardoor darmklachten kunnen ontstaan.

You are your microbes

Food Intolerance: the Silent Assassin

Vaginaal douchen< verstoort de vaginale flora

Het zou ook kunnen dat u, vanuit een verkeerd beeld over hygiëne, denkt dat het nodig is om de vagina van binnen te douchen. Daarmee spoelt u in een klap miljoenen goedaardige bacteriën weg. En als u daar ook nog een vaginale zeep bij gebruikt loopt het gedode en verwijderde aantal bacteriën waarschijnlijk in de miljarden6-9. Vaginaal douchen is daarom ten zeerste af te raden als u vaginale infecties wilt voorkomen.

Een steeds terugkerende vaginale infectie kan duiden op een darmflora dysbiose

De darm “instrueert” het immuunsysteem in de vagina

Een verstoorde balans van de darmslijmvliezen kan op zijn beurt weer aanleiding zijn voor een vaginale Candida infectie omdat het immuunsysteem van de vaginale slijmvliezen één geheel vormt met die van de darmen. De darmen “instrueren” namelijk het immuunsysteem van de de vagina. Als de darmen niet goed meer werken dan gaat deze instructie mis en zien microben zoals Candida een kans om in aantallen toe te nemen waardoor de vaginale flora ontregeld wordt.

The Perfect Storm

Een antibioticumkuur en vaginaal douchen zijn twee voorbeelden van hoe u Candida albicans kunt helpen vaste voet aan de grond te krijgen in zowel de darmen als de vagina. Als u daarnaast ook nog een typisch Westers dieet volgt met te veel snel verteerbare koolhydraten en te weinig vezels hebben we een “Perfect Storm” waarbij u gebukt gaat onder de ene na de andere Candida infectie.

Wat doet de huisarts hier aan?

Eigenlijk niet zo veel! En wat er wel aan gedaan wordt kan gezien worden als symptoombestrijding. Er zijn op het gebied van schimmelinfecties namelijk maar twee richtlijnen voor huisartsen beschikbaar. Er is een richtlijn voor behandeling van een schimmel infecties op de huid en er is een richtlijn voor behandeling van een vaginale infectie. Maar er is géén richtlijn voor het behandelen van een schimmelinfectie van de darmen. Op dit gebied kunt u dus niet bij uw huisarts terecht.

Bij een vaginale Candida infectie worden alleen geneesmiddelen voorgeschreven die er op gericht zijn de schimmel te doden. Maar er is geen enkele richtlijn die huisartsen instrueert hoe de verstoorde balans van de vaginale flora, de oorzaak van de infectie, herstelt kan worden. Hierdoor komt een vaginale infectie na verloop van tijd gewoon weer terug.

Misschien zou het daarom verstandig zijn als huisartsen deze nascholing op het gebied van de behandeling van darmziektes met probiotica volgen.

How bacteria “talk”

You and your 100 trillion friends

Wetenschappelijk onderzoek over candida

Alle beweringen in dit artikel over de behandeling van een Candida infectie worden met wetenschappelijk onderzoek onderbouwd. De kleine cijfertjes op deze pagina geven aan welk onderzoek gebruikt werd. U kunt dit onderzoek online nalezen op de pagina wetenschappelijk onderzoek.

Behaalde resultaten bij de behandeling van een candida infectie

Ongeveer 2 jaar geleden werd er bij mijn candida vastgesteld. Niet heel ernstig maar genoeg om vervelende migraine te hebben (wekelijks) en veel vermoeidheidsverschijnselen. Het was candida in de darmen. Ik besloot naar een natuurgeneeskundige te gaan die ik al lange tijd kende. Binnen korte tijd had ze diagnose candida gesteld, daarnaast had ik ook nog wat problemen met maag, gal en lymphe. Na ongeveer 3kwart jaar ging het al stukken beter en kon ik mijn dieet weer voorzichtig uit gaan breiden. Omdat de suikervrije en kh arme levenswijze mij goed beviel ben ik na het candida dieet overgestapt naar SouthBeach. Dit doe ik inmiddels ook al ruim een jaar en tot op heden voel ik me nog steeds goed. Ik merk dat als ik meer brood eet, dat ik sloom wordt, ga gapen EN honger krijg.
Toch al bijna anderhalf jaar candida vrij, Lees Meer
Mijn verhaal en geschiedenis volgt wellicht nog maar het volgende wilde ik graag melden. Door een flink aantal kuren (metronidazole / tinidazole / paramomycine) tegen Giardia Lamblia en een stevig toegenomen zoet-trek. Kon ik mijzelf uiteindelijk diagnostiseren lijdend aan een teveel aan Candida. Een streng dieet: “Stop Candida met het Bloedgroep dieet” Verschillende suplementen: “Now Candi Clear” & “Orthoflor” & “Glucosamine” & Multivitamine Hebben mij het afgelopen halfjaar een byzonder eind op weggeholpen. Bedankt Pillie Willie voor het delen en samenvoegen van zinvolle informatie !
2 maanden geleden ben ik naar een orthomoleculaire arts geweest die me helemaal heeft doorgemeten middels DFM diagnostiek. Hij heeft me Hormeel, GLA/EPA, Sinufem en Cerevisium voorgeschreven. Ik heb dit 6 weken geslikt en daarnaast het candidadieet gevolgd. Een duidelijk resultaat was het gevolg: niet meer depressief, niet meer sjagrijnig en opvliegend en geen last meer van mijn darmen. Inmiddels ben ik ruim 5 kilo afgevallen ook. Vanaf 1 januari zal ik het Atkins dieet gaan volgen. Dat dieet is (met her een der een paar kleine aanpassingen) zeer geschikt voor candidapatienten.
Lees Meer
Het is nu ruim een jaar geleden dat ik candida vrij werd verklaard. Het gaat nog steeds goed met me, ik volg het dieet nog steeds maar minder streng dan voorheen. Ik kan nu af en toe zelfs iets zoets eten zonder dat ik daar direct last van krijg! Mijn complimenten voor de adviezen die Anne hier geeft, en natuurlijk alle lof voor Willie, je doet fantastisch werk!
EEN JAAR LATER, Lees Meer
Ik ben nu ruim 3 maanden met het candida-dieet bezig en voel me al stukken beter: meer energie, minder slaap nodig, geen duizeligheid meer (of nog heel sporadisch), geen krampen en winderigheid meer, een minder opgeblazen buik. Ik ben zelfs energiek genoeg om terug te gaan sporten: joggen en fietsen!
voel me al stukken beter: meer energie, minder slaap nodig, Lees Meer
Ik gebruik nu enkele maanden een aantal supplementen nav een ontlastingsonderzoek en het gaat een stuk beter! Moet dit nog afronden en dan opnieuw een ontlastingsonderzoek maar dit is toch veel waard! Ik ken dat niet, dat ik diverser kan eten en geen buikpijn/darmklachten-constipatie meer heb!!!
het gaat een stuk beter: complimenten voor advies Anne!!!, Lees Meer
Bij mij is in november 2003 candida albicans in grote getale gevonden… (via lab-onderzoek)
Ik heb een 6-weekse kuur gevolgd, eerste 3 weken killen van de candida, de volgende 3 week opbouwen…En ik heb net uitslag en het is in zijn geheel uit mijn darmen, de darmflora is zelfs weer goed!!
Ik ben voor een deel heel erg opgeknapt maar helaas heb ik nog steeds last van een soort uitputting.
Maar ook dit is minder geworden!!
Succes aan een ieder die nog bezig is!!
Ook mij is het gelukt!!!, Lees Meer
Sinds ik me aan het candida-dieet houd ben ik van al mijn klachten af. Ik ben gestopt met de pil en ik krijg daarnaast homeopathische druppels. Ik had maandelijks een vaginale schimmelinfectie en daar heb ik alleen tijdens de die-off periode last van gehad.
het gaat prima!
, Lees Meer
Ik ben candida vrij 😀 😀 😀 Het is me dus gelukt. Ik ben in mei 2003 met het dieet begonnen en in juli 2003 met supplementen. Nu heb ik 2 weken geleden te horen gekregen dat mijn ontlastingsonderzoek schimmelvrij is en dat de darmflora een heeeeeeel stuk beter is geworden.
Het is me gelukt!!!!!!!!!!!!!, Lees Meer
Heel dikwijls denk ik aan jullie en het plan om te schrijven hoe het met me gaat in de strijd tegen de candida en hypoglycemie. Willy vroeg me dit al lang geleden en toen ging het goed en het gaat nog steeds goed.
jaren later
, Lees Meer
adat ik op advies van Caroline Nystatyne, Kolorex, Thymocapryl en oligol inulin, probiotica e.d. ben gaan gebruiken begon ik behoorlijk op de behandeling te reageren met ontgiftingsverschijnselen als hoofdpijn en misselijkheid. Ik voel me nu na een paar dagen voor het eerst na een lange tijd dan ook wat fitter. Er is een lange weg te gaan maar ik weet dat ik de Candida na 25 jaar kan verslaan.
mijn resultaten tot nu toe, Lees Meer
Hoi allen, ik wilde ook graag even laten weten dat ik Candida vrij ben. Binnen 3 maanden!!!! Ongeloofelijk he!? In Januari was mijn uitslag candida sterkte 3 en nu in mei is de uitslag helemaal negatief! Alle waarden zijn weer normaal.
Ook ik ben candida vrij!!! :-)), Lees Meer
Ik liep al heel lang met klachten waar de huisarts geen oplossing voor had. Toen ik op internet Pillie Willie vond herkende ik zoveel in de candida verhalen dat ik een consult bij Caroline heb aangevraagd. In december 2002 heb ik een ontlastingonderzoek laten doen en een electronisch consult gehad via Caroline van Dommelen. De uitslag van het onderzoek was een Candida glabrata sterkte 3 (>100000) en Geotrichum candidum sterkte 2 (1000-100000). De candida is terug naar sterkte 1 (niet meer ziekmakend). Ik ben nog niet van al mijn klachten af maar de candida was het belangrijkst om te behandelen. Geef dus niet op, er is echt wat aan te doen!
de candida is weg!, Lees Meer
Van mij is dit gedicht,

speciaal voor Caroline en Willy maar ook aan alle candidaatjes gericht.

Ik wil jullie bedanken wat jullie voor mij hebben gedaan,

want ik kan weer een stuk vrolijker door het leven gaan.

van candida sterkte 3 naar sterkte 1 YES!!!!, Lees Meer
Behalve dat ik me stukken beter voel dan vier weken geleden ben ik ook nog eens 6 kilo kwijt. Ik heb helemaal geen last meer van mijn darmen. Eerder had ik last van erge winderigheid, maar daar ben ik van af! Gelukkig, want in het bijzijn van je vriend een wind laten is niet erg romantisch. (Niet dat hij het erg vond, iedereen laat er wel eens een). Ik voel me een stuk beter op mijn gemak.
Na 4 weken, Lees Meer
Hallo, ik ben terug van weggeweest, letterlijk en figuurlijk. Zoals ik op het forum reeds vertelde ben ik reeds 4 jaar op de sukkel. Sinds augustus weet ik dus dat ik candida heb en vanaf dan ben ik me met hand en tand gaan verdedigen tegen deze verschrikkelijke aandoening. Met ups en downs natuurlijk en de downs waren rond de nieuw jaarsperiode verschrikkelijk aanwezig.
ik voel me super, Lees Meer
Eindelijk, daar ben ik weer ’n keer. In het begin van dit jaar zat ik zowat dag en nacht op dit forum, nu ben ik er al maanden niet meer geweest. Maar dat is eigenlijk goed nieuws, want blijkbaar houdt de candida me niet meer zo bezig… Willie heeft al een paar keer oproepen gedaan om te vertellen over de resultaten van een behandeling, en het wordt tijd dat ik ’n keer doe wat ‘ie zegt
Het gaat goed!, Lees Meer
Een week geleden heb ik de ultieme test doorstaan hoe het met mijn conditie is gesteld. Voor degene die mij niet kennen; in maart 2001 is bij mij systemische candida en hypoglykemie geconstateerd, mijn conditie was slecht, snel vermoeid, geheugenverlies, geprikkeldheid en verminderde motoriek. Ik heb heel fanatiek het candidadieet gevolgd en heb van een alternatief genezeres middeltjes voorgeschreven gekregen. Het ging heel snel beter met mij. Anderhalfjaar heb ik (eerst volledig, daarna gedeeltelijk) in ziektewet en WAO gezeten en sinds september 2001 werk ik weer volledig
Nog een resultaat, Lees Meer
Ik heb al acht jaar last van infecties, last van m’n darmen, etcetera. Drie huisartsen en twee gynaecologen: ze konden allemaal niets voor me doen. Daar kan ik nog steeds pissig op worden, die achterlijke reacties die je dan krijgt. Of je psychisch wel in orde bent, etc. Terwijl ik dus vanaf m’n zevende tot m’n achttiende jaar volgespoten ben met peniciline tegen chronische keelontsteking. Kwakzalvers! Gisteren naar de orth. dokter geweest en… het gaat goed zegt ze. Ben nog maar tweeënenhalve maand bezig, maar heb geen infecties (die had ik eerst elke 3 weken!), geen buikpijn en bbibber niet meer als ik trek heb. Voor een LBA is het te vroeg, maar de signalen zijn o.k. Ben ook 8 kilo kwijt, hiep hoi!
Ik rol er zo makkelijk doorheen!, Lees Meer
Ik ben sinds maart van dit jaar bezig met het candidadieet en de supplementen via Caroline. En ik voel mij inmiddels veel en veel beter. Inmiddels is er een controle onderzoek uitgevoerd en wordt bevestigd dat de schimmel weg is en ook andere afwijkingen veel minder zijn.
echt heel erg opgeknapt, Lees Meer
Met dit berichtje wil ik je bedanken. Want doordat jij zoveel informatie geeft op je site, ben ik een heleboel van mijn klachten gaan herkennen en ook ik dacht, dat ik Candida had en heb een afspraak gemaakt bij Dr. Dalmulder. Nou was het niet direct Candida, maar een ander soort schimmel. Met Zyrtec, Nystatin, Glutamine en Nalcrom zijn mijn klachten zo goed als verdwenen. Nogmaals hartstikke bedankt en veel succes met het schrijven van een artikelenserie over M.E.
Mijn klachten zo goed als verdwenen
, Lees Meer
Bijna 4 maanden het candidadieet toegepast en nu al zeker 2 maanden geen vaginale infektie en sinds 3 dagen geleden mijn schimmelinfektie op de huid helemaal weg. Ik ben echt in een juichstemming. Mag ook wel. Maar nu is mijn vraag, wat moet ik nu gaan gebruiken voor voedingssupplementen en mag ik nu weer wat gaan proberen met bv. wat fruit of wat is het beste. Ik weet dat ik nog wel medicijnen nodig heb ik ga graag naar jou Caroline (als je dit leest), ik ben gewoon heeeeeeeeeelllllllll erg blij vandaag
hiep hiep hoera... maar hoe verder
, Lees Meer
Eindelijk boek ik wat vooruitgang. Ik ben nu ongeveer 3 maanden bezig met het Candida-dieet en gebruik verschillende supplementen. Ik heb een beetje meer energie, ik kan nu eindelijk fatsoenlijk voor mezelf zorgen (ik had de puf niet meer voor mijn dagelijkse rituelen) en ik kan mijn huis een beetje netjes houden en kleine beetjes schoonmaken
Eindelijk boek ik wat vooruitgang, Lees Meer
Sinds drie maanden volg ik het candidadieet in eerste instantie vanwege de hypoglycemie. Sinds zes weken neem ik de megamulti, superenzymen, chroom (200mcg),vitamine C (3g)en magnesium (400mg), en heb overwegend alle koolhydraten uit mijn dieet geschrapt. Sinds een maand neem ik caprylzuur vanwege de candida. Ik heb geen last van oorsuizen meer, slaap weer als een roosje, geen hartkloppingen, hartoverslag, woedeaanvallen niks niet meer. Weg depressies! Bovendien ben ik vanaf ik het dieet volg ook nog eens 17 kilo afgevallen, waardoor ik me veel fitter voel. Mijn eindeloze moeheid, die velen van ons wel kennen, is weg. Ik heb het gevoel dat ik bergen kan verzetten.
Voor het eerst in twaalf jaar!, Lees Meer
Lees Meer
Lees Meer