Behandeling Candida infectie met kippensoep

Er wordt wel gezegd dat een goede kippensoep (kippenbouillon) de doden kan laten op staan. Dit is misschien een beetje overdreven maar de gezondheidsvoordelen van kippensoep moeten ook weer niet worden onderschat want er zijn er velen. Van kippensoep is bijvoorbeeld bekend dat het een helend effect heeft op de darmen.

Help anderen met hun gezondheid en deel deze informatie

Weinig wetenschappelijke informatie beschikbaar

Behandeling Candida infectie met kippensoep (kippenbouillon)

Er zijn bijna geen wetenschappelijke studies over de gezondheidsvoordelen van kippenbouillon. Ohry en Tsafrir schrijven in het blad Canadian Medical Association Journal (CMAJ), in een beetje komisch artikel, dat, naar de maatstaven van de WHO, kippensoep eigenlijk een geneesmiddel moet worden genoemd1,2.

Rosner, auteur van het boek over de wetenschapper Moses Maimonides die in de 12e eeuw in Israel leefde, is het helemaal met Ohry en Tsafrir eens. Volgens Rosner adviseerde Maimonides kippenbouillon in de 12e eeuw al aan bij verschillende ziekten en stoornissen3-5. Kippensoep wordt daarom vaak “Joodse penicilline” genoemd6.

Kippensoep wordt dus al bijna 1000 jaar gebruikt als middel tegen een groot aantal uiteenlopende klachten. Kippensoep blijkt ook goed te werken om de ontstekingsreactie tijdens een verkoudheid te verminderen7,8.

Mercola en Weston A. Price over kippensoep

Dr Mercola

Dr. Mercola adviseert op zijn website ook om zelf kippensoep te maken om de gezondheid te verbeteren. Hij schrijft over het Zuid Amerikaans spreekwoord dat kippensoep de doden kan laten herrijzen. Natuurlijk een beetje overdreven maar volgens Mercola is kippensoep erg licht verteerbaar en dus bij uitstek geschikt voor zieke patiënten. Het bevat volgens hem verschillende aminozuren in hun natuurlijke vorm, waaronder cysteine. Cysteine maak het slijm in de longen minder plakkerig waardoor het eenvoudiger bij een luchtweg infectie opgehoest kan worden9.

In dit artikel spreken we over kippensoep. Maar bij het maken worden ook de botten gebruikt. Van deze botten wordt bouillon getrokken. Dus je zou het eigenlijk kippenbottensoep of kippenbottenbouillon moeten noemen.

Volgens Mercola bevat kippensoep ook een schat aan mineralen voor een gezonde bot opbouw. Het is vooral de combinatie van calcium, magnesium, fosfor, silicium en verschillende spoorelementen die kippensoep zo effectief maakt op dit gebied. En tenslotte schrijft Mercola dat kippensoep helpt bij het herstellen van de darmbarrière. Het is dus bij uitstek geschikt voor patiënten met het zogenaamde “leaky gut”. Kippensoep is om die reden opgenomen in het GAPS dieet9.

Dr Weston A Price

Kippensoep is volgens de Weston A Price Foundation (WAPF) een heel gezonde traditionele voeding die al honderden jaren door een groot aantal verschillende volkeren wordt gemaakt. Volgens de WAPF heeft kippensoep verschillende genezende werkingen. Het helpt bijvoorbeeld bij de griep en een verkoudheid. Maar is volgens WAPF ook een goed middel bij spijsverteringsproblemen, artritis en bij het herstel van een groot aantal andere ziekten10,11.

Medicinal Properties Of Bone Broth

Mercola Makes Chicken Soup

De WAPF wijst er op dat kippensoep veel glycine bevat en dat glycine door de lever gebruikt wordt om glucose te maken als de bloedsuiker spiegel te laag is. Kippensoep zou dus misschien ook kunnen werken voor patienten met hypoglycemie, een lage bloedsuiker10. WAPF schrijft ook dat kippensoep een heel goed middel is voor het helpen genezen van darmproblemen. Volgens de WAPF versterkt kippensoep de barrière functie van de darm12.

Kippensoep verbetert de barrière functie van de darmen

Het Westerse dieet verhoogd het risico op een lekkende darm

Het immuunsysteem in de darmen werkt heel anders dan het immuunsysteem in de rest van het lichaam. Het immuunsysteem in de darmen moet tolerant zijn voor alle gezonde bacteriën die daar leven en de voedingsstoffen die in de darm passeren maar ongenadig afreken met schadelijke microben zoals virussen en schimmels13.

Bovendien moet de darmen voedingsstoffen doorlaten (permeabiliteit) naar de bloedbaan en schadelijke giftige stoffen tegen houden14. Als de darm ook doorlaatbaar wordt voor stoffen die niet in de bloedbaan mogen komen noemen we dat een “lekke darm” (Leaky Gut)15. Het typische Westerse dieet veroorzaakt naast een darmflora dysbiose mogelijk ook een lekkende darm waardoor toxines in het lichaam terecht kunnen komen16.

Glutamine vermindert een lekke darm

Kippensoep bevat veel glutamine die de barrière functie
van de darm kan verbeteren19-23. Het vermindert dus een lekkende darm. Glutamine is voor gezonde mensen een niet essentieel aminozuur17. Maar er kan echter een tekort aan glutamine ontstaan als de gezondheid te wensen over laat17,18.

WAPF and Chicken Soup

The Perfect Soup Simmer

Extra glutamine kan ook bij ernstig zieke patiënten de barrière functie van de darm verbeteren22. Zelfs voor patiënten die, na een operatie, op de Intensive Care terecht kwamen blijkt kippensoep het herstel te verbeteren23.

Hoe maak je een gezonde kippenbouillon

De geneeskrachtige werking van kippensoep wordt eigenlijk veroorzaakt door de kippenbottenbouillon. Met deze bouillon kan natuurlijk met het kippenvlees kippensoep gemaakt worden. Maar de bouillon kan ook gebruikt worden voor andere soorten soep of andere gerechten.

Een goed recept voor een gezonde kippenbouillon kan je vinden op de website van de Health Detective.

Wetenschappelijk onderzoek over kippensoep

Alle beweringen in dit artikel worden met wetenschappelijk onderzoek onderbouwd. De kleine cijfertjes op deze pagina geven aan welk onderzoek gebruikt werd. U kunt dit onderzoek online nalezen op de pagina wetenschappelijk onderzoek.