Oorzaak spataderen

Al tientallen jaren ging men er van uit dat problemen met de kleine klepjes in de bloedvaten de oorzaak was van spataderen. Nu denkt men dat klepproblemen vooraf gegaan worden door problemen in de vaatwand. De vaatwand verliest wat aan elasticiteit waardoor de bloeddruk oploopt en vaatverwijding ontstaat en klepjes niet meer goed passen en sluiten.

Help anderen met hun gezondheid en deel deze informatie

Welkom op deze website
Alles over de ziekte
Alles over de behandeling
Gratis supplementadvies

Oorzaak spataderen: de zwaartekracht

In onze bloedvaten zijn kleine klepjes opgenomen om er voor te zorgen dat ons bloed in de juiste richting blijft stromen. Op deze manier zorgt ons bloedvatstelsel er voor dat zuurstofarm bloed naar het hart terugkeert om vervolgens via de longen weer van zuurstof te worden voorzien.

De klepjes van in de bloedvaten in de benen worden extra belast. Want deze klepjes moeten helpen het bloed tegen de werking van de zwaartekracht omhoog naar het hart te laten stromen. Zelfs onze beenspieren helpen mee aan dit proces doordat bij het bewegen het bloed in de vaten omhoog wordt geduwd. Dit gaat natuurlijk alleen als de klepjes in de beenvaten goed sluiten om er voor te zorgen dat het bloed niet weer opnieuw naar beneden stroomt.

Oorzaak spataderen: slecht functionerende klepjes

Spataderen worden veroorzaakt doordat de klepjes in de bloedvaten, die er voor moeten zorgen dat het bloed onder invloed van de zwaartekracht niet weer terugstroom, niet meer goed sluiten. Hierdoor lekt er bloed terug waardoor de bloeddruk in deze vaten toeneemt en de vaten opgerekt worden waardoor de klepjes nog slechter sluiten2,3. Hierdoor ontstaan de spataderen.

Floppy Valves / Reflux

Varicose veins animation

De laatste jaren komt er steeds meer onderzoek beschikbaar dat laat zien dat er veranderingen in de vaatwand ontstaan 4-8. Deze vaatwandproblemen ontstaan, volgens dit onderzoek, voor de problemen met de klepjes5. Een verhoogde bloeddruk in de vaten kan deze verandering in de vaatwand al in gang zetten6. Hierdoor wordt de vaatwand verzwakt waardoor hij kan worden opgerekt7,8. Het is dan logisch dat de klepjes in deze vaten niet meer goed passen en er bloed in deze vaten kan terugstromen waardoor de druk in de vaten toeneemt en het probleem nog groter wordt.

Dat betekent dat een interventie gericht op het behandelen van spataderen er niet alleen voor moet zorgen dat het mechanische probleem van niet passende klepjes moet oplossen maar ook aandacht moet geven aan het herstellen van de vaatwand.

Chronic venous insufficiency

59% van de volwassenen krijgt te maken met spataderen aan de kleine bloedvaten. 14% van alle volwassenen krijgt op een gegeven moment last van spataderen aan de grote bloedvaten1. Als deze grote aderen ook niet meer instaat zijn om het zuurstofarme bloed omhoog te stuwen spreken we van Chronic venous insufficiency (CVI)9-10. Hierdoor ontstaat er in de benen een chronisch tekort aan zuurstofrijk bloed. Dat kan een aantal ernstige complicaties veroorzaken.

Wetenschappelijk onderzoek over spataderen

Alle beweringen in dit artikel worden met wetenschappelijk onderzoek onderbouwd. De kleine cijfertjes op deze pagina geven aan welk onderzoek gebruikt werd. U kunt dit onderzoek online nalezen op de pagina wetenschappelijk onderzoek.