Hoe gaat de diagnose in zijn werk?
Fibromyalgie is moeilijk te diagnosticeren. Er bestaat geen bloedtest die uitwijst dat u fibromyalgie heeft. Meestal wordt de diagnose fibromyalgie door een huisarts of reumatoloog uitgevoerd door middel van uitsluiting, zoals de ziekte van Lyme, lupus, schildklierproblemen, reuma, artritis en reumatische artritis.
Alles over de ziekte
Alles over de behandeling
Gratis advies
Andere ziekten die qua klachten lijken op fibromyalgie
Diagnose op basis van criteria
Als deze onderzoeken allemaal negatief uit vallen dan zal de huisarts of reumatoloog de patiënt beoordelen aan de hand van de American College of Rheumatology criteria voor primaire fibromyalgie.
- Tenminste drie maanden pijn op verschillende plekken van het lichaam, d.w.z. aan de linker en de rechterkant van het lichaam en boven en onder de taille.
- Tenminste 11 van de 18 bekende fibromyalgie drukpunten zijn pijnlijk. In het onderstaand overzicht vindt u alle fibromyalgie drukpunten omschreven:
- Occiput; spierinserties (2)
- Laag cervicaal; anterior van de intertransverale ruimte C5 – C7 (2)
- Trapezius; midden van de bovendste grens (2)
- Supraspinatus; inserties boven de spina scapulae bij de mediale grens (2)
- Tweede rib; costochondrale verbinding (2)
- Laterale epicondyl; 2 cm distaal hiervan (2)
- Gluteaal; buiten / boven quadrant van de billen (2)
- Trochanter major: posterior (2)
- Knieen: vetlichaam aan de mediale zijde (2)
Als een patiënt aan de bovenstaande criteria voldoet en andere ziekten of aandoeningen uitgesloten zijn wordt de diagnose fibromyalgie gesteld.
Als u merkt dat uw arts twijfelt tussen de diagnose CVS/ME of Fibromyalgie probeer hem dan te laten kiezen voor de diagnose Fibromyalgie. Voor de behandeling maakt het geen enkel verschil, hij kan toch niets voor u doen maar voor uw toekomstige uitkering is dit erg belangrijk. Als u de diagnose CVS/ME krijgt bent u voor wat betreft de WAO een aansteller en komt u niet in aanmerking voor een uitkering, met de diagnose Fibromyalgie maakt u nog een kans.