Behandeling fibromyalgie

Soms blijkt fibromyalgie “alleen maar” te worden veroorzaakt door een vitamine D tekort. Een vitamine D tekort komt bij fibromyalgie patienten vaak voor. Pas als dit tekort is verholpen kunnen met name de pijnklachten afnemen.

Help anderen met hun gezondheid en deel deze informatie

Welkom op deze website
Alles over de ziekte
Alles over de behandeling
Gratis advies

Een vitamine D tekort kan fibromyalgie klachten veroorzaken

Behandeling fibromyalgie

Soms blijkt fibromyalgie “alleen maar” te worden veroorzaakt door een vitamine D tekort1. Denk nu niet dat u dat niet zal overkomen want een vitamine D tekort komt bij fibromyalgie patienten vaak voor2. Pas als dit tekort is verholpen kunnen met name de pijnklachten afnemen3.

De referentie voor vitamine D is 50 – 150 nmol/l. Een goede waarde voor fibromyalgie patienten ligt rond de 80.

Symptomen van fibromyalgie

Fibromyalgie is een syndroom dat gepaard gaat met hevige spierpijnen in verschillende delen van het lichaam, stijfheid, slaapstoornissen en ernstige vermoeidheid. Fibromyalgie is moeilijk te diagnosticeren. Er bestaat geen bloedtest die uitwijst dat u fibromyalgie heeft. Meestal wordt de diagnose fibromyalgie door een reumatoloog door middel van uitsluiting uitgevoerd. Zodra echter de diagnose fibromyalgie gesteld is eindigt het consult met uw reguliere arts. Hij kan niets meer voor u doen. Volgens de nieuwste inzichten moet de oozaak van fibromyalgie gezocht worden in stoornissen in het centrale zenuwgestel.

Orthomoleculair gezien heeft u echter nog vele mogelijkheden voor de behandeling van fibromyalgie. U kunt:


 • proberen eventuele slaapstoornissen die vaak voorkomen bij fibromyalgie te genezen waardoor de kwaliteit van de slaap toeneemt en u beter uit rust,

 • proberen overmatige pijnprikkels door middel van het gebruik van natuurlijke stoffen te verminderen,

 • het zuurstoftransport in het lichaam verbeteren waardoor u minder snel moe wordt of

 • op cellulair niveau voor voldoende voedingsstoffen zorgen waardoor uw lichaam meer bio-energie kan maken.


Bij meer dan 90% van alle fibromyalgie patiënten heeft de bovenstaande aanpak een positief resultaat: fibromyalgie klachten verminderen en sommige patiënten genezen in zijn geheel van fibromyalgie.

CVS/ME artikelenserie

Fibromyalgie is een speciale vorm van ME, net zo als migraine een speciale soort hoofdpijn is. Lees daarom ook mijn artikelen over CVS/ME.

Wat is fibromyalgie?

Fibromyalgie is een syndroom dat gepaard gaat met hevige spierpijnen in verschillende delen van het lichaam, stijfheid, slaapstoornissen en ernstige vermoeidheid. Bovendien is er sprake van een groot aantal pijnlijke drukplekken die op locaties zitten die specifiek zijn voor fibromyalgie. “Vermoeidheid” is eigenlijk niet het goede woord om te beschrijven wat fibromyalgie patiënten ervaren. Totale uitputting is waarschijnlijk een betere beschrijving. Een uitputting waardoor zelfs de kleinste huishoudelijke taken niet meer kunnen worden uitgevoerd.

Fibromyalgie is geen ziekte maar een syndroom. Bij een ziekte is het klachtenbeeld altijd terug te voeren naar een bepaalde oorzaak. Dat is bij een syndroom niet het geval.

Het woord fibromyalgie is opgebouwd uit drie delen: Fibrous, het Latijnse woord voor weefsel, Myo, het Griekse woord voor spier en Algia, het Griekse woord voor pijn. Fibromyalgie (FMS) wordt ook wel weke delen reuma genoemd omdat het klachtenbeeld enigszins met reumatische artritis (RA) overeen komt. Maar RA is niet hetzelfde als FMS want bij FMS komen er geen ontstekingen in de gewrichten voor en bij RA wel.

Fibromyalgie openbaart zich vaak na een periode van langdurige geestelijke of lichamelijke stress. Bijvoorbeeld na het overlijden van iemand die dierbaar is, ontslag, een operatie of een virale infectie.

Wetenschappelijk onderzoek over Fibromyalgie

Alle beweringen in dit artikel worden met wetenschappelijk onderzoek onderbouwd. De kleine cijfertjes op deze pagina geven aan welk onderzoek gebruikt werd. U kunt dit onderzoek online nalezen op de pagina wetenschappelijk onderzoek.

Referenties

 1. Holick MF1. Am J Clin Nutr. 2004 Mar;79(3):362-71. Vitamin D: importance in the prevention of cancers, type 1 diabetes, heart disease, and osteoporosis
  Vitamin D deficiency is often misdiagnosed as fibromyalgia.[Article]
 2. Olama SM1, Senna MK, Elarman MM, Elhawary G. Rheumatol Int. 2013 Jan;33(1):185-92. doi: 10.1007/s00296-012-2361-0. Serum vitamin D level and bone mineral density in premenopausal Egyptian women with fibromyalgia
  This study confirmed high prevalence of hypovitaminosis D among in patients with PFMS.[Abstract]
 3. Gerwin RD1. Acupunct Med. 2005 Sep;23(3):121-34. A review of myofascial pain and fibromyalgia–factors that promote their persistence
  Precipitating or perpetuating causes of chronic myalgia include structural or mechanical causes like scoliosis, localised joint hypomobility, or generalised or local joint laxity; and metabolic factors like depleted tissue iron stores, hypothyroidism or Vitamin D deficiency. Sometimes, correction of an underlying cause of myalgia is all that is needed to resolve the condition.[Article]