Heb ik misschien iets anders?

Fibromyalgie is niet de enige aandoening die vermoeidheid als klacht heeft. CVS/ME, depressie, candida infectie, schildklierdeficiëntie en hypoglycemie veroorzaken ook vermoeidheidsklachten. Er zijn echter een aantal eenvoudige vuistregels om vast te stellen om welke aandoening het gaat.

Help anderen met hun gezondheid en deel deze informatie

Welkom op deze website
Alles over de ziekte
Alles over de behandeling
Gratis advies

Andere ziekten die qua klachten lijken op fibromyalgie

Behandeling fibromyalgie

Hypoglycemie (een lage schommelende suikerspiegel) verraadt zich doordat patiënten heel vaak honger hebben. Als ze niets, of te laat eten staan ze te trillen als een espenblad, worden ze duizelig en moe. Hypoglycemie wordt behandeld door een streng dieet (geen suiker, weinig koolhydraten), chroom GTF suppletie, een rustig en regelmatig leven en veel geduld. (6 – 9 maanden om precies te zijn) Als u wilt weten of er bij u sprake kan zijn van hypoglycemie, doe dan de online hypoglycemie test.

Een candida infectie veroorzaakt ook vermoeidheid en kan worden vastgesteld aan de hand van een ontlastingsonderzoek. Als de patiënt met de behandeling begint (streng dieet zonder suiker en gist, medicijnen als nystatin) dan nemen de klachten de eerste 2 – 6 weken van de behandeling erg toe. Daarna verminderen de klachten langzaam. Als u wilt weten of er bij u misschien sprake is van een candida infectie gebruik dan deze online candida test, Bij een score van 90 of hoger kunt u overwegen om via de online therapeut knop (bovenaan elke PWK pagina) een ontlastingonderzoek aan te vragen.

Een schildklierdeficiëntie kan ook klachten veroorzaken die overeenkomen met fibromyalgie, te weten: vermoeidheid, concentratie en geheugenstoornissen en spierpijnen. Maar een schildklierdeficiëntie veroorzaakt ook klachten die niet typisch zijn voor fibromyalgie: lage lichaamstemperatuur, gewichtstoename, droge huid, brosse nagels, obstipatie en menstruatieklachten. Dr. Barnes heeft een eenvoudige test ontwikkeld waarmee u zelf hypothyroïdie kunt diagnosticeren. Het gaat hier om een lichaamstemperatuurtest die moet worden uitgevoerd voordat u op staat.

Depressie en burnout veroorzaken ook een langdurige vermoeidheid. Burnout is een andere naam voor chronische stress als gevolg van een voor de patiënt verkeerde werksituatie. Burnout moet dus worden opgevat als een “bedrijfsongeval”. Hierdoor kan er voor de behandeling van burnout een vergoeding van de werkgever worden verkregen. Veel “arbo-achtige” bedrijfjes zijn daarom op deze zeer lucratieve markt actief. Zij bieden een scala van diensten aan om burnout patiënten te helpen bij de behandeling en bij het re-integratie proces bij de werkgever.

Bij een depressie en bij burnout type I (verhoogd cortisolniveau) verminderen de klachten door extra intensieve beweging, dat is bij fibromyalgie niet het geval. Bij een depressie en ook bij een burnout nemen de klachten gedurende een lange periode (maanden) langzaam toe. Bij fibromyalgie verloopt het ziektebeeld veel sneller. De klachten openbaren zich plotseling, bijvoorbeeld direct na een griepinfectie, lange periode van stress, ongeluk of operatie.

CVS/ME en Fibromyalgie hebben een overlappend klachtenbeeld, maar er zijn ook verschillen: (1) Patiënten met fibromyalgie of een depressie voelen zich vaak beter na extra beweging. CVS/ME patiënten blijven vaak nog 24 uur lang moe na een extra inspanning. (2) Bij CVS/ME patiënten helpt rusten niet, bij fibromyalgie patiënten wel. (3) Bij zowel fibromyalgie als CVS/ME patiënten komen allergieën voor. Bij CVS/ME patiënten is het echter zo dat de moeheid minder wordt als er sprake is van een allergie aanval.