Reguliere behandeling artrose (gewrichtsslijtage)

De reguliere geneeskunde doet bij artrose (gewrichtsslijtage) alleen aan symptoombestrijding, er worden pijnstillers ingezet en bij ernstige artrose worden versleten gewrichten in zijn geheel vervangen. Reguliere pijnstillers kunnen echter op de lange termijn zeer ernstige bijwerkingen hebben en versnellen vaak de progressie (voortgang) van gewrichtsslijtage.

Help anderen met hun gezondheid en deel deze informatie

Welkom op deze website
Alles over de ziekte
Alles over de behandeling
Gratis advies

Reguliere behandelingsmethoden van arthrose (gewrichtsslijtage)

Het gebruik van pijnstillers bij arthrose (gewrichtsslijtage)

De reguliere geneeskunde doet wat betreft artrose (gewrichtsslijtage) alleen aan symptoom bestrijding, er wordt niets gedaan aan de oorzaak van het probleem. Medicijnen die vaak bij arthrose (gewrichtsslijtage) worden ingezet zijn voornamelijk pijnstillers zoals Acetaminophen, Ibuprofen en Aspirine.

Viox en Celebrex

Belangrijke informatie!

Voix en Celebrex

Vioxx en het geneesmiddel Celebrex dat bij pijnbestrijding bij de behandeling van arthrose en artritis wordt gebruikt, is vrijwillig door de leverancier Merck uit de handel genomen. Celebrex is nog niet uit de handel genomen maar heeft ook ernstige bijwerkingen. De bijwerkingen waren levensbedreigend (hartinfarct, beroerte). Ik adviseer patiënten die deze middelen gebruiken met hun arts te overleggen!!

Acetaminophen (Paracetemol, Tylenol, Anacin-3, Panadal, Phenaphen, Valadol) wordt door de “American Geratics Society” als eerste geneesmiddel aanbevolen voor het bestrijden van pijn die door gewrichtsslijtage (artrose) wordt veroorzaakt. Acetaminophen is in Nederland geregistreerd en kan via de apotheek worden verkregen. Dit geneesmiddel werkt vaak beter dan Aspirine of Ibuprofen, pijnstillers die bij de drogisterij te koop zijn.

Aspirine en Ibuprofen behoren tot de klasse NSAIDs (Nonsteroidal Anti-Inflammatory Drugs) en worden ook ingezet bij reumatische artritis. Hoewel deze medicijnen op de korte termijn verlichting kunnen geven zijn ze op de lange termijn door ernstige bijwerkingen zeer schadelijk. Op de lange duur veroorzaken deze middelen ernstige problemen zoals: maagzweren, lever en nier beschadigingen. Bovendien veroorzaakt aspirine problemen voor het spijsverteringskanaal en kan het vaak hinderlijke “bel geluiden” in het gehoor veroorzaken. Tevens gaat bij langdurig gebruik van NSAIDs de afbraak van gewrichtskraakbeen nog sneller verlopen.

Het gebruik van Acetaminophen heeft daarom, vooral voor de lichtere vormen van gewrichtsslijtage (artrose) de voorkeur boven het gebruik van NSAIDs die beter gebruikt kunnen worden als ook ontstekingsremming gewenst is.

Acetaminophen kan alleen, of als dit echt gewenst is, in samenwerking met Aspirine of Ibuprofen gebruikt worden. Acetaminophen is ook niet geheel zonder bijwerkingen. Dit middel kan nl. problemen voor de nieren veroorzaken. Lees de bijsluiter of raadpleeg de specialist of de apotheker.

Referenties (OA = Osteoarthritis = Artrose)

  1. Pandemonium over painkillers persists
  2. Nonsteroidal anti-inflammatory agents–choice between disturbances of gastrointestinal tract and cardiovascular toxicity
  3. Cardiovascular risk, hypertension, and NSAIDs

  4. Acetaminophen-induced hepatotoxicity
  5. Acetaminophen-induced hepatotoxicity: role of metabolic activation, reactive oxygen/nitrogen species, and mitochondrial permeability transition
  6. Paracetamol (acetaminophen)-induced toxicity: molecular and biochemical mechanisms, analogues and protective approaches