Ontstekingsremming bij de behandeling van artritis

Orthomoleculaire geneeskunde (natuurgeneeskunde) beschikt over de juiste behandelingsmethoden voor reumatische artritis omdat de oorzaak van deze aandoening effectief wordt behandeld. Met behulp van deze behandelingsmethode kan de progressie van artritis worden geremd of door regeneratie van gewrichtskraakbeen en natuurlijke ontstekingsremming zelfs worden genezen.

Met dank aan Jan Sanberg, Fysiotherapeut in Nieuwegein en Dr. Van Palen Ortho-Manueel Therapeut in Utrecht voor hun suggesties en aanbevelingen.

Help anderen met hun gezondheid en deel deze informatie

Welkom op deze website
Alles over de ziekte
Alles over de behandeling
Gratis advies

Natuurlijke ontstekingsremming bij reumatische artritis

Essentiële vetzuren: GLA, EPA en DHA

GLA (Gammalinoleenzuur, zit in bernagie of zwarte bessen zaadolie) is het meest effectief
bij het remmen van ontstekingsprocessen. Maar ook visolie, rijk aan EPA (Eicosapentaeenzuur) en DHA (Docohexaeenzuur, zit ook in visolie), heeft duidelijk bewezen chronische ontstekingen veroorzaakt door auto-immuun reacties te kunnen tegen gaan.

Een onderzoek, gepubliceerd in “The Annals of Internal Medicine” van 1993 geeft aan dat extra GLA suppletie de situatie van artritis patiënten aanmerkelijk kan verbeteren. Zwelling en pijn van gewrichten namen in de groep die GLA kreeg sterk af. In de placebo groep was geen verbetering te zien.

Een ander onderzoek, gepubliceerd in “The British Journal of Reumatology” van
1994 geeft aan dat reumatische artritis patiënten veel baat hadden bij extra suppletie van
borage olie rijk aan GLA. Er zijn tijdens dit experiment geen bijwerkingen geconstateerd.
Wel is er een aantal mensen tijdens de proef gestopt vanwege het grote aantal pillen dat
tijdens het 24 weken durende experiment geslikt moesten worden.

Het blad “The Journal of Clinical Epidemology” van 1995 gaf een overzicht van
alle op dat moment bekende studies over het gebruik van visolie bij de behandeling van
reumatische artritis.

Uit deze literatuur studie blijkt duidelijk dat een behandeling
van artritis met visolie na drie maanden een significante afname van klachten te zien geeft.
Bovendien kon het gebruik van reguliere geneesmiddelen zoals NSAIDs vaak worden verminderd
of geheel worden gestaakt.

Een onderzoek van Engstrom e.a. heeft in 1997 uitgewezen dat een
combinatie van visolie met een hele lage dosis aspirine veel beter werkte om ontstekingen bij
RA tegen te gaan dan aspirine alleen.

Brandnetel [Urtica Dioica]

Onderzoek in Duitsland heeft aangetoond dat Brandnetel de klachten van artrose en artritis kunnen verminderen. Brandnetel bevat stoffen die de werking kan blokkeren van het enzym dat kraakbeen afbreekt. Brandnetel bevat ook stoffen die het niveau aan TNF-a kunnen verlagen. Bovendien deactiveert brandnetel de werking van de ontstekingsbevorderende cytokines TNF-a en IL-1b in het gewrichtssmeer.

In 1998 is door Obertreis een onderzoek gedaan naar de ontstekingsremmende werking van brandnetel. Bij dit experiment werd bij een aantal gezonde vrijwilligers de stof Lipopolvsaccharide gebruikt om de aanmaak van ontstekingsbevorderende cytokines (TNF-a en IL-1b) te veroorzaken. Daarna werd brandnetel toegepast waarna bleek dat het cytokine niveau weer was gedaald.

In een andere in 1997 gehouden studie werden 40 RA patiënten in twee groepen verdeeld. De ene groep kreeg 200mg Diclofenac (NSAID), de andere groep 50mg Diclofenac en een brouwsel van 50 gram brandnetel per dag. In beide groepen namen de klachten met ongeveer 70% af. Brandnetel had kennelijk een synergetisch effect met de Diclofenac waardoor deze groep met 75% minder NSAID dezelfde resultaten kon behalen als de andere groep waar alleen een hoge dosis NSAID werd gebruikt. Door deze reductie van 75% in NSAID medicatie treden er bij RA patiënten significant minder schadelijke bijwerkingen op.

Gember


Gember wordt in het Westen alleen als smaakmaker toegepast. In China wordt het echter al duizenden jaren gebruikt als geneesmiddel voor o.a. reumatische klachten.

Onderzoek heeft aangetoond dat de werkzame stof in gember de werking blokkeert van enzymen die kraakbeen afbreken en de productie van ontstekingsbevorderende stoffen als prostaglandine, thromboxane en leukotrienes verminderd. Hierdoor heeft Gember een ontstekingsremmend effect.

Multi-vitamine


Uit onderzoek is gebleken dat patiënten die lijden aan reumatische artritis vaak te veel
dierlijk vet en te weinig enkelvoudig onverzadigd vet consumeren. Bovendien werd vastgesteld dat RA patiënten een te kort hadden aan vitamine B6, zink, magnesium, koper, vitamine A,
, Bèta caroteen en foliumzuur. Je zou hier uit kunnen afleiden dat een goede multi-vitamine aan te bevelen is voor RA patiënten.

Een onderzoek naar de activiteit van vrije radicalen bij kinderen met RA gaf aan dat deze jonge patiënten een veel grotere vrije radicaal activiteit vertoonden in vergelijking met kinderen die niet aan RA leden. Bovendien was de vitamine E status van deze jonge RA patiënten veel lager dan die van gezonde kinderen. Je zou hier uit kunnen afleiden dat kinderen met RA misschien beter beschermd zouden moeten worden door extra suppletie met anti-oxidanten zoals vitamine E, vitamine C, Bèta caroteen etc.

Aanbevolen supplementen bij de behandeling van (reumatische) artritis

Patiënten met artritis of reumatische artritis adviseer ik zowel de supplementen voor “stimulering aanmaak gewrichtskraakbeen en pijnbestrijding” als de supplementen voor “ontstekingsremming” toe te passen. Voor patiënten met alleen artrose (gewrichtsslijtage) zijn de supplementen voor “stimulering aanmaak gewrichtskraakbeen en pijnbestrijding” voldoende.

Klik hier voor GRATIS advies orthomoleculaire van behandeling artrose

Gratis advies orthomoleculaire behandeling van artrose

Supplementen werken alleen als ze in de juiste dosering worden gebruikt en als de supplementen zo gemaakt worden dat ze goed in het lichaam worden opgenomen. Eventuele andere aandoeningen spelen ook een rol bij de bepaling van de keuze van een supplement. Dat is best lastig om allemaal zelf uit te zoeken daarom geef ik u graag een gratis advies.