Orthomoleculaire behandeling candida darminfectie
De huisarts heeft geen richtlijn voor de behandeling van een Candida infectie in de darm. Hij heeft ook nog onvoldoende kennis over een dysbiose van de darmflora en de behandeling hier van. Daarom bent u vaak op u zelf aangewezen als het gaat om een adequate behandeling.
Orthomoleculaire behandelingsstrategie
De behandelingsstrategie is eenvoudig te formuleren. Maar het uitvoeren van deze strategie blijkt voor velen erg lastig. Het behandelplan kent een kort durende interventieperiode van 2 – 3 maanden waarin de klachten sterk afnemen gevolgd door een verandering van de leefstijl om te zorgen dat de klachten niet terugkeren. Met name de verandering in leefstijl is lastig.
Interventieperiode
Tijdens de interventieperiode komen de volgende zaken aan de orde
- Het in kaart brengen van mogelijke voedsel allergieën, intoleranties en spijsverteringproblemen en de behandeling daarvan
- Het gebruik van het PALEO of AIP dieet als ondersteuning
- Het terug dringen van de Candida aantallen in de darm met behulp van een antischimmel middel zoals bijvoorbeeld knoflook
- De hierdoor ontstane lege plekken worden aangevuld met probiotica
- De darmflora voeden met prebiotica
Verandering van leefstijl
De verandering in leefstijl is veel moeilijker. Er moet een voedingswijze worden gekozen die er voor zorgt dat uw darmflora blijvend optimaal gevoed wordt. Dat betekent dat u, als de interventieperiode voorbij is, kan overschakelen van PALEO naar voeding zoals de voedingswijze van de Weston A. Price Foundtion (WAPF). WAPF kent minder restricties dan PALEO.
HELP een antibioticumkuur: Soms is een antibioticumkuur niet te vermijden. In dat geval kan er een ondersteunings- interventie worden gestart die er voor zorgt dat de schade aan de darmflora zich optimaal herstelt. Tijdens de kuur wordt gestart met Saccharomyces boulardii. S.boulardii neemt snel de lege plaatsen in die er in de darm ontstaan doordat de antibiotica de darmflora doodt. Na afloop van de antibioticumkuur kan dan worden gestart met pro- en prebiotica. De interventie met Saccharomyces wordt dan gestopt. Deze, schrik niet, schimmel sterft na ongeveer drie dagen in de darm waardoor er ruimte beschikbaar komt voor de nieuwe darmflora.
Gedurende deze verandering in leefstijl leert u hoe belangrijk het is zelf gefermenteerde voeding in uw dagelijkse dieet op te nemen en leert u waarom onverteerbaar zetmeel een superfood is voor uw darmflora. Alleen op deze wijze kunt u er voor zorgen dat een Candida infectie niet opnieuw terugkeert
Behandeling Candida infectie 2.0
Deze nieuwe manier van behandelen wijkt af van de Candida behandeling die al 20 jaar wordt geadviseerd. Het meest belangrijke aan deze nieuwe manier van behandelen is dat het zich niet specifiek richt op het verminderen van de Candida belasting. De verschillen met de oude manier van behandelen zijn daarom groot:
- Meer aandacht voor de behandeling van allergieën, intoleranties en spijsverteringsproblemen
- De super strenge suiker restrictie is niet meer noodzakelijk. Het “uithongeren” van de Candida met een suiker restrictie blijkt nauwelijks zin te hebben.
- De behandeling richt zich op het herstellen van een darmflora dysbiose en is er niet op gericht om alleen de Candida in aantallen te laten afnemen. De overgroei van Candida veroorzaakt niet de klachten die worden ervaren. Die worden veroorzaak door de dysbiose in de darmflora.
- Deze behandeling maakt geen gebruik van onzin producten op het gebied van Candida maar zet alleen phyto-extracten in die een wetenschappelijk bewezen werking hebben
- Voeding zoals kaas, zuurkool, paddenstoelen, bakkersgist en fruit zijn gewoon toegestaan
- Gefermenteerde voeding zoals zuurkool, melk kevir is niet verboden maar wordt juist aanbevolen
- Het gebruik van bepaalde soorten zetmeel als superfood voor je darmen. Koude aardappel blijkt bijvoorbeeld zo’n superfood te zijn.
- Het opnemen van een speciaal soort kippensoep om de darm barrière functie te verbeteren
Fytotherapie wordt ook toegepast
Fytotherapie ook wel kruidengeneeskunde genoemd, is een behandelingsmethode waarbij plantaardige middelen worden gebruikt. Fytotherapie heeft wel wat weg van de behandeling met geneesmiddelen. Het verschil is echter dat een geneesmiddel op basis van fytotherapie niet in de fabriek maar in de natuur wordt gemaakt.
De overeenkomst tussen orthomoleculaire geneeskunde en fytotherapie is dat beide vormen van geneeskunde natuurlijke middelen gebruiken. Het verschil is dat orthomoleculaire geneeskunde zicht richt op een behandeling met vitaminen, mineralen en spoorelementen, en fytotherapie gebruik maakt van plantextracten.