Reguliere behandeling premenstrueel syndroom

Er bestaan verschillende geneesmiddelen die ingezet kunnen worden bij het verlichten van premenstruele klachten. De meest bekende is de “de pil”. Minder bekend is het tijdelijk gebruik van antidepressiva. Ook kan er symptomatisch worden behandeld. Bij vocht vasthouden door PMS kan bijvoorbeeld een diureticum (plasmiddel) worden voorgeschreven en bij hoofdpijn een pijnstiller.

Help anderen met hun gezondheid en deel deze informatie

Welkom op deze website
Alles over de ziekte
Alles over de behandeling
Gratis advies

Behandelingsmethoden

Reguliere behandeling premenstrueel Syndroom (PMS)

De klachten die vaak voorkomen bij PMS kunnen op verschillende wijzen worden behandeld. Geprobeerd kan worden om de maandelijkse cyclus zo te veranderen dat er minder klachten optreden. Dat kan met bijvoorbeeld anticonceptie middelen. Maar er kan ook worden behandeld met geneesmiddelen die de symptomen van PMS verminderen. Men kan bijvoorbeeld de stemmingswisselingen die optreden bij PMS tijdelijk met antidepressiva behandelen1.

Antidepressiva van de SSRI klasse

Selectieve serotonine-heropnameremmers antidepressiva (SSRIs) kunnen de klachten die horen bij het premenstrueel syndroom helpen verminderen2-6. Een SSRI bleek ook werkzaam te zijn als het alleen gedurende de luteale fase van de cyclus werd ingenomen2. Maar waarschijnlijk werken deze middelen toch beter als ze gewoon elke dag worden ingenomen3.

Diane 35 – Niet achttien, maar zevenentwintig Nederlandse vrouwen zijn mogelijk overleden door bijwerkingen van de Diane-35-pil. Dat meldt Lareb, het instituut dat bijwerkingen van medicijnen bijhoudt, vanavond in Zembla.

Er meldden zich bij Lareb honderden vrouwen met ernstige bijwerkingen door de pil. Dat gebeurde vooral na de media-aandacht vorig jaar. Die ontstond toen Frankrijk besloot de pil van de markt te halen. In Nederland is de pil al 25 jaar op de markt. Meer lezen.

Dat SSRIs werkzaam zijn is niet zo verwonderlijk omdat PMS waarschijnlijk een neurohormonale oorzaak heeft. Als u veel last heeft van stemmingswisselingen tijdens bepaalde perioden van uw cyclus kunt u met uw huisarts overleggen of hij u fluoxetine of escitalopram wil voorschrijven5. Deze geneesmiddelen hebben bijwerkingen.

Orale contraceptiva (de pil)

Orale contraceptiva, de pil, kan ook worden ingezet om premenstruele klachten te verminderen7-12. De beste resultaten worden behaald met een middel waarbij oestradiol met een speciale soort progesteron, drospirenone, wordt gecombineerd7-11. Deze geneesmiddelen worden heel vaak aan vrouwen voorgeschreven maar kunnen toch ernstige bijwerkingen veroorzaken.

Hormonen

Progesteron crème kan ook worden gebruikt om de klachten van PMS te verminderen13-15. Hoewel deze crèmes niet elke dag worden gebruikt, maar alleen gedurende bepaalde periodes van de cyclus is niet duidelijk of deze hormoontherapie veilig voor langere tijd kan worden toegepast. Hormoontherapie die wordt gebruikt bij het verminderen van menopauzeklachten bleek ernstige bijwerkingen te veroorzaken.

SSRI Why They Work with PMDD

What Helps PMS And PMDD

Wetenschappelijk onderzoek over premenstrueelsyndroom

Alle beweringen in dit artikel worden met wetenschappelijk onderzoek onderbouwd. De kleine cijfertjes op deze pagina geven aan welk onderzoek gebruikt werd. U kunt dit onderzoek online nalezen op de pagina wetenschappelijk onderzoek.