Diagnose van artrose

Gewrichtsslijtage (artrose) is een proces waarbij de afbraak van gewrichtskraakbeen de aanmaak overtreft. Voorzichtige schattingen geven aan dat tussen de 70 – 80% van de mensen boven de 50 jaar in meer of mindere mate last hebben van gewrichtsslijtage (artrose). Bovendien blijkt het dat meer dan 85% van de mensen boven de 65 volgens een röntgenfoto gewrichtsslijtage (artrose) te hebben. Het goede nieuws is dat maar 35% van deze mensen ook daadwerkelijk klachten ondervindt die te maken hebben met deze aandoening.

Help anderen met hun gezondheid en deel deze informatie

Welkom op deze website
Alles over de ziekte
Alles over de behandeling
Gratis advies

De klachten bij artrose (gewrichtsslijtage)

De eerste signalen van artrose (gewrichtsslijtage) zijn stijfheid van de gewrichten bij het opstaan en in een later stadium gevolgd door pijn in gewrichten van handen, heupen of knieën. Het kraken van gewrichten als ze worden gedraaid is een andere aanwijzing voor artrose (gewrichtsslijtage). Deze klachten ontwikkelen zich gedurende een groot aantal jaren en worden naarmate men ouder wordt heel langzaam erger. Soms is het zo dat er naast artrose (gewrichtsslijtage) ook sprake is van gewrichtsontsteking, dan spreekt men van artritis.

In een latere fase van deze aandoening wordt door het slijten van het gewrichtskraakbeen ook het bot aangetast. Dit komt doordat de gewrichten door het verlies aan kraakbeen minder schokbestendig zijn geworden. Dit treedt het meest op bij gewrichten die zwaar worden belast, zoals knieën en heupen. Het gewrichtsbot wordt vaak dikker en gewrichten worden uiteindelijk zo misvormd dat de functie van het gewricht zeer beperkt wordt en het gebruik er van veel pijn doet.

Vaak verergeren de klachten na een intensief gebruik van het gewricht, waarbij de pijn vaak ’s nachts optreedt. Hierdoor lijden patiënten die gewrichtsslijtage (artrose) hebben ook vaak aan slapeloosheid.

De reguliere visie op artrose (gewrichtsslijtage)

In de reguliere geneeskunde wordt vaak gedacht dat gewrichtsslijtage (artrose) het gevolg is van


  • veroudering,

  • overgewicht,

  • overbelasting,

  • beschadiging door een ongeluk, en

  • aangeboren scheefstand van gewrichten.

  • door het langdurig gebruik van ontsteking remmers zoals prednison, corticosteroïden of NSAIDs.

Regulier gezien zijn er maar twee behandel opties: pijnbestrijding en operatie waarbij een gewricht in zijn geheel wordt vervangen.