Wat is artrose (gewrichtsslijtage)?

Gewrichtsslijtage (artrose) is een proces waarbij de afbraak van gewrichtskraakbeen de aanmaak overtreft. Voorzichtige schattingen geven aan dat tussen de 70 – 80% van de mensen boven de 50 jaar in meer of mindere mate last hebben van gewrichtsslijtage (artrose). Bovendien blijkt het dat meer dan 85% van de mensen boven de 65 volgens een röntgenfoto gewrichtsslijtage (artrose) te hebben. Het goede nieuws is dat maar 35% van deze mensen ook daadwerkelijk klachten ondervindt die te maken hebben met deze aandoening.

Help anderen met hun gezondheid en deel deze informatie

Welkom op deze website
Alles over de ziekte
Alles over de behandeling
Gratis advies

Wat is gewrichtsslijtage?

Gezond gewricht
Gewrichtsslijtage
Een gezond gewricht…en gewrichtsslijtage!

Bijna alle gewervelde dieren kunnen aan gewrichtsslijtage (artrose) lijden, dat geldt voor de Farao’s van 4000 jaar geleden, maar ook voor de dinosaurus van 250 miljoen jaar geleden. Gewrichtsslijtage (artrose) is dus geen moderne welvaartziekte maar omdat de mens steeds langer leeft krijgen we er bijna allemaal mee te maken.

Gewrichten zijn opgebouwd uit bot met een laagje kraakbeen omgeven door een membraan. Binnen dit membraan zit de gewrichtsvloeistof die ervoor zorgt dat het gewricht goed gesmeerd blijft en dat het gewrichtskraakbeen wordt voorzien van de goede voedingsstoffen. Het kraakbeen bevat een hoog gehalte aan water, waardoor het schokken beter kan absorberen. Bij jonge mensen bevat het kraakbeen 85% water, bij ouderen vaak maar 70%. Proteoglycan moleculen zorgen er in het kraakbeen voor dat het water wordt vastgehouden. Een ander belangrijk component van kraakbeen is collageen. Beide stoffen zorgen ervoor dat gewrichten zonder veel wrijving kunnen functioneren en dat ze een grote druk (denk aan knie- en heupgewrichten) kunnen opnemen.

Gedurende het proces van artrose wordt er niet alleen te weinig kraakbeen aangemaakt, maar het bestaande kraakbeen verliest ook veel van zijn elasticiteit. Hierdoor raakt het gewricht beschadigd. Het lichaam reageert foutief op dit proces door een excessieve groei van botweefsel in het gebied van het gewricht. Hierdoor wordt het gewricht vaak in zijn functie beperkt. Het kan niet meer goed draaien en belast worden.

Gewrichtsslijtage (artrose) is, in tegenstelling tot reumatische artritis, een aandoening met een lokaal karakter: het blijft beperkt tot het gebied van het aangetaste gewricht. Gewrichtsslijtage (artrose) geeft vooral klachten in de gewrichten die zwaar worden belast zoals knie en heupgewrichten.