Kraakbeen regeneratie bij de behandeling van artritis

Orthomoleculaire geneeskunde (natuurgeneeskunde) beschikt over de juiste behandelingsmethoden voor reumatische artritis omdat de oorzaak van deze aandoening effectief wordt behandeld. Met behulp van deze behandelingsmethode kan de progressie van artritis worden geremd of door regeneratie van gewrichtskraakbeen en natuurlijke ontstekingsremming zelfs worden genezen.

Met dank aan Jan Sanberg, Fysiotherapeut in Nieuwegein en Dr. Van Palen Ortho-Manueel Therapeut in Utrecht voor hun suggesties en aanbevelingen.

Help anderen met hun gezondheid en deel deze informatie

Welkom op deze website
Alles over de ziekte
Alles over de behandeling
Gratis advies

Kraakbeen regeneratie bij reumatische artritis

Kraakbeen regeneratie bij artritis; Glucosamine sulfaat

Glucosamine en chondroitine sulfaat is in staat om er voor te zorgen dat de productie van gewrichtskraakbeen wordt gestimuleerd en de afbraak wordt verminderd.

Toepassing van glucosomine sulfaat bij (reumatische) artritis

Glucosamine is het belangrijkste supplement bij de behandeling van artritis. Glucosamine is een stof die door het lichaam zelf wordt gemaakt. Het kan niet vanuit de voeding verkregen worden. Glucosamine kan uit schelpen worden gemaakt. Glucosamine-sulfaat (een zwavel verbinding) is de meest gebruikte supplementvorm. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat glucosamine de aanmaak van gewrichtskraakbeen kan bevorderen en de werking blokkeert van enzymen die kraakbeen afbreken.

In totaal hebben negen Europese studies aangetoond dat suppletie met glucosamine een belangrijke vermindering van artrose klachten kan geven. Bij een van deze studies werd glucosamine suppletie vergeleken met het gebruik van ibuprofen. Ibuprofen werkt in het algemeen sneller dan glucosamine bij het bestrijden van de pijn. Maar glucosamine was uiteindelijk in staat om bij de meeste proefpersonen een verbetering in het functioneren van de gewrichten te bewerkstelligen, Ibuprofen kon dat niet. Bovendien heeft glucosamine geen enkele nadelige bijwerking, terwijl ibuprofen zeer veel bijwerkingen heeft.

Diabetes

In sommige dierproeven met glucosamine is aangetoond dat deze stof de bloedsuikerspiegel verhoogd. Uit een recent onderzoek uit 2004 waarbij diabetes patiënten met type 2 betrokken waren bleek echter dat glucosamine geen invloed op de bloedsuikerspiegel bij diabetes patiënten heeft. Goed nieuws voor deze patiëntengroep.

Onderzoek heeft ook aangetoond dat glucosamine tenminste 4 – 10 weken nodig heeft voordat resultaten merkbaar worden. Misschien is het aan te bevelen tijdens de eerste weken van pijnstillers (als ibuprofen) gebruik te maken en die langzaam af te bouwen.

Een onderzoek dat in 1999 werd gepubliceerd in The American College of Rheumatology gaf aan dat patiënten, die glucosamine toegediend kregen, op de lange termijn veel minder klachten hadden dan patiënten die geen glucosamine hadden gebruikt. Het onderzoek werd door een aantal Belgische artsen uitgevoerd. Er deden 200 patiënten met gewrichtsslijtage aan mee. Deze groep werd in twee delen gesplitst, de ene groep kreeg glucosamine-sulfaat de andere groep een placebo. Na drie jaar bleek dat de “glucosamine patiënten” significant minder pijn hadden en veel beweeglijker waren dan de groep die geen glucosamine had ontvangen. Bovendien was de achteruitgang van het gewrichtskraakbeen in de glucosamine groep veel minder dan in de placebogroep. Er werden door de glucosamine groep geen bijwerkingen gerapporteerd.

Gebruik bij artrose (reumatische) artritis

Glucosamine sulfaat kan ook als crème worden toegepast. Een onderzoek dat werd gepubliceerd in de Journal of Rheumatology (2003) laat goede resultaten zien.

Kraakbeen regeneratie bij (reumatische) artritis: Chondroïtine sulfaat

De toepassing van chondroïtine bij de behandeling van (reumatische) artritis

Chondroïtine is een andere bouwsteen in het productie proces van gewrichtskraakbeen. Chondroïtine blokkeert ook de werking van het enzym dat verantwoordelijk is voor de versnelde afbraak van gewrichtskraakbeen. Chondroïtoine kan net als glucosamine water in het kraakbeen vasthouden. Chondroïtoine wordt moeilijker in het lichaam opgenomen (10 – 15%) dan glucosamine (90 – 98%). Toch geeft wetenschappelijk onderzoek aan dat chondroïtine suppletie, vooral op de lange termijn, de pijn verlicht en dat gewrichten weer beter functioneren. In experimenten wordt als dosis 800 – 1200mg chondroïtine toegepast. NSAIDs geven in het algemeen sneller verlichting. Bij experimenten werd echter wel aangetoond dat chondroïtine zelfs nadat het al drie maanden was gestopt nog pijnverlichting gaf.

Gebruik bij (reumatische) artritis

Gewricht met artritis

Gewricht met artritis

Kraakbeen regeneratie bij (reumatische) artritis: Vitamine C

De “Framingham Osteoarthritis Cohort Study” (1983 – 1993) heeft uitgewezen dat een suppletie met vitamine C (152 – 430mg) een drievoudige reductie in het risico op progressie van artrose kan geven. Dit gunstige effect van vitamine C op artrose kan vooral worden verklaard doordat vitamine C een belangrijke rol speelt bij de aanmaak van kraakbeencollageen en door de krachtige anti-oxidant werking van vitamine C waardoor kraakbeen beter wordt beschermd tegen afbraak. Bovendien hadden de proefpersonen die de meeste vitamine C gebruikten minder kans om pijn in de knieën te krijgen.

Klik hier voor GRATIS advies orthomoleculaire van behandeling artrose

Gratis advies orthomoleculaire behandeling van artrose

Supplementen werken alleen als ze in de juiste dosering worden gebruikt en als de supplementen zo gemaakt worden dat ze goed in het lichaam worden opgenomen. Eventuele andere aandoeningen spelen ook een rol bij de bepaling van de keuze van een supplement. Dat is best lastig om allemaal zelf uit te zoeken daarom geef ik u graag een gratis advies.