Diagnose Candida darminfectie

Overleg altijd eerst met de huisarts als u darmklachten heeft. Als andere aandoeningen zijn uitgesloten en hij niets voor u kan doen kunt u onderzoeken of uw klachten misschien worden veroorzaakt door een Candida infectie. Dit kunt u doen aan de hand van uw klachtenbeeld maar ook door middel van ontlastingonderzoek.

Help anderen met hun gezondheid en deel deze informatie

Raadpleeg eerst uw huisarts

Als u darmklachten heeft is het altijd raadzaam om eerst met de huisarts te overleggen wat hij van uw klachten vindt. Het zou namelijk zo kunnen zijn dat uw klachten niet door een Candida infectie worden veroorzaakt maar bijvoorbeeld door de ziekte van Crohn, Colitis Ulcerosa of het Prikkelbare Darm Syndroom. Want deze stoornissen geven gelijksoortige darmklachten als een Candida infectie.

Daarom begint een candida behandeling altijd met een bezoek aan uw huisarts. Vraag uw arts om advies. Twijfelt hij (zij) over de juiste diagnose vraag dan of hij (zij) u doorstuurt naar een specialist. Kan het reguliere medische circuit niets bij u vinden onderzoek dan of er misschien sprake is van een candida infectie. Dat kunt u, in eerste instantie, doen via deze online candida test.

Klachten die horen bij een Candida infectie

In het volgende overzicht vind je de voornaamste klachten die met Candida te maken kunnen hebben:


  • Spijsverteringsklachten: zoals maagklachten, gasvorming, constipatie of diarree, buikpijn
  • Klachten, verband houdende met een over-reactief immuunsysteem, zoals voedsel allergieën; deze allergische reacties kunnen ontstaan, indien intacte proteïne moleculen de door Candida beschadigde darmwand passeren en vervolgens de bloedbaan bereiken.

  • Klachten, verband houdende met een verzwakt immuunsysteem (vaak de opvolgende fase van over-reactiviteit), zoals steeds terugkerende infecties, bijvoorbeeld: verkoudheid, voorhoofdsholte ontsteking, slechte wondheling.

  • Hormonale klachten: waaronder vooral hypoglycemie, met als gevolg onder meer hersenstofwisselingsproblemen in de vorm van ‘psychische klachten’: irrationele angsten, depressies e.d.

  • Ontgiftingsklachten: verband houdende met de afscheiding van toxines door de Candida schimmels, zoals psychische problemen, overbelasting van ontgiftingsorganen, huidproblemen, hoofdpijn.

  • Vermoeidheidklachten: als gevolg van voorgaande stoornissen en ook als gevolg van: de hypoglycemie, en het sterk verminderde vermogen van elke Candida patiënt om voedingsenergie optimaal om te zetten in bio-energie.

  • Gerelateerde stoornissen: verder kan Candida psoriasis, eczeem, bij vrouwen vaginitis, bij mannen chronisch prostatites, schimmel infectie in de mond, voetschimmel, ringworm, haarroos en Kalknagels veroorzaken.

  • autistisch gedrag.