Uitstrijkje vaginale infectie

Een uitstrijkje wordt gebruikt om vast te stellen of er in de vagina sprake is van een bacteriële of een schimmel infectie. Verder laat een uitstrijkje duidelijk zien om welke schimmel het precies gaat en hoeverre er sprake is van een dysbiose in de vaginale flora. Bovendien kan met een uitstrijkje de zuurgraad van de vagina worden bepaald. Bij steeds opnieuw terugkerende vaginale infecties is ook een ontlastingonderzoek noodzakelijk.

Help anderen met hun gezondheid en deel deze informatie

Uitstrijkje, de beste diagnose mogelijkheid voor vaginale infecties

Uitslag uitstrijkje
Voorbeeld uitslag uitstrijkje”

Via de link Online therapeut kunt u een test set aanvragen voor een vaginaal onderzoek. Het onderzoek is niet belastend voor de patiënt en geschied via een uitstrijkje. Dit onderzoek geeft inzicht in de oorzaken van vaginale infecties. Gemeten wordt o.a:


  • pH waarde

  • Lactobacillus soorten die voor komen in de vagina

  • Bifidobacterium soorten die voor komen in de vagina

  • Bacteroïden soorten die voor komen in de vagina.

  • Enterococus soorten die voor komen in de vagina

  • Candida soorten die voor komen in de vagina

  • Aspergilus soorten die voor komen in de vagina


Op basis van dit onderzoek kan een persoonlijk behandelingsadvies worden opgesteld waardoor de oorzaken van een vaginale infectie kan worden behandeld.

Vrouwen die naast vaginale klachten ook chronische darmklachten hebben adviseer ik om ook een ontlastingonderzoek te laten uitvoeren. Vaginale infecties kunnen worden veroorzaakt door een chronische darmstoornissen.

Wetenschappelijk onderzoek over het uitstrijkje

Alle beweringen in dit artikel worden met wetenschappelijk onderzoek onderbouwd. De kleine cijfertjes op deze pagina geven aan welk onderzoek gebruikt werd. U kunt dit onderzoek online nalezen op de pagina wetenschappelijk onderzoek.