Orthomoleculiare behandeling vaginale infectie

De orthomoleculaire behandeling van een vaginale infectie richt zich met name op het herstellen van de vaginale flora. Hierdoor wordt de zuurgraad verbeterd en kan het vaginale milieu weer met succes ziekteverwekkende organismen bestrijden. Bij een steeds terugkerende vaginale infectie moet de oorzaak waarschijnlijk in de darmen gezocht worden. Als een darmdysbiose is vastgesteld is ook daar behandeling noodzakelijk.

Vaginale dysbiose, de kern van het probleem

Lactobacillus is a Girl’s best Friend

MHet immuunsysteem van de slijmvliezen in de vagina vormt één geheel

Ons Westerse dieet is schadelijk voor onze darmflora. Hierdoor kan een darmflora dysbiose ontstaan met een mogelijke candida infectie als gevolg. Een candida behandeling met een voedingsadvies, antischimmel supplementen en pre- en probiotica wordt vaak maar tijdelijk ingezet. Als de klachten zijn verdwenen gaat een patiënt vaak weer over op zijn normale voedingsgewoonte. De darmflora gaat dan opnieuw achteruit. Het is dan ook niet gek dat klachten dan na verloop van tijd weer terugkeren. Patiënten met een steeds terugkerende candida infectie moeten daarom hun voedingspatroon blijvend veranderen om herhaling te voorkomen. Lees in het artikel over voeding hoe je ook na de behandeling optimaal voor de darmflora kunt zorgen.

De meeste bacterien in de vagina bestaan uit Lactobacillen (L. crispatus, L. inners and L gasseri). Deze goedaardige bacteriën zorgen er voor dat de vagina voldoende zuur blijft. Deze lacto’s produceren ook afweerstoffen, waaronder waterstofperoxide, tegen schadelijke microben. Hierdoor worden ziekteverwekkers zoals schadelijke bacteriën en schimmels in toom gehouden.

Als op de een of andere manier de Lactobacillen in aantalen afnemen kan er een vaginale infectie ontstaan.

Artsen behandelen geen dysbiose

Door deze dysbiose in de vaginale flora kan een schimmelinfectie (Candida albicans) of een bacteriële infectie (Gardnerella vaginosis) ontstaan. De schimmelinfectie zal door een arts met een anti schimmel geneesmiddel behandeld worden. De bacteriële infectie behandelt hij met een antibioticumkuur. Door deze behandelingen worden er schimmels of bacteriën gedood waardoor er lege plekken komen op de vaginale slijmvliezen. De reguliere behandeling vermindert dus de “colonization resistance” tegen schadelijke microben. Hierdoor kunnen de klachten weer terugkomen.

Eigenlijk zou een arts de reguliere behandeling moeten aanvullen met een probioticum om de lege plekken die zijn ontstaan met een gezonde bacteriën cultuur op te vullen. Maar helaas gebeurt dat niet.

Waarom zijn de darmen belangrijk voor de vagina

Het immuunsysteem van de slijmvliezen in de vagina vormt één geheel met het immuunsysteem in de darm, de longen en de neus. Maar dat immuunsysteem werkt anders dan het immuunsysteem in de rest van het lichaam.

Het immuunsysteem in bijvoorbeeld de darmen moet tolerant zijn voor alle gezonde bacteriën die daar leven en de voedingsstoffen die in de darm passeren maar ongenadig afreken met schadelijke microben zoals virussen en schimmels. Het immuunsysteem, dat er bijvoorbeeld voor moet zorgen dat bacteriën die via een wondje de huid binnen willen dringen worden vernietigd, kent deze tolerantie niet. Alle microben worden gewoon gedood.

De darmflora, ook wel microbiota genoemd, helpt het immuunsysteem bij het ontwikkelen van deze tolerantie.

In de afbeelding “Interconnection Mucosal System” kunt u zien hoe via de M-cellen in de darmwand de antigenen in de darm op een veilige manier worden aangeboden aan het immuunsysteem. Het immuunsysteem bouwt hiermee kennis op over welke antigenen (microben) goed of slecht zijn en geeft die kennis via de bloedcirculatie door aan de andere slijmvliezen.

Darmproblemen, bijvoorbeeld veroorzaakt door een darmflora dysbiose, kunnen een goede werking van het immuunsysteem van de vagina verstoren doordat een juiste “instructie” niet meer door de darmen gegeven wordt. Hierdoor kan een vaginale infectie ontstaan.

The Gut Microbiome

Mucosal Immunity Overview

Wetenschappelijk onderzoek over de behandeling van een vaginale infectie

Alle beweringen in dit artikel worden met wetenschappelijk onderzoek onderbouwd. De kleine cijfertjes op deze pagina geven aan welk onderzoek gebruikt werd. U kunt dit onderzoek online nalezen op de pagina wetenschappelijk onderzoek.