Behandeling fibromyalgie met een lage dosis amitriptyline

Er zijn vele onderzoeken beschikbaar waarin wordt aangetoond dat een lage dosis antidepressiva de pijnklachten van fybromyalgie sterk kunnen verminderen. De dosis voor behandeling van fybromyalgie ligt soms zelfs zo’n 80% lager dan de dosis die nodig is voor de behandeling van een depressie. De eventuele bijwerkingen zijn daardoor minimaal. Het is echter wel vaak lastig om een arts of specialist te overtuigen dat deze middelen bij deze extreem lage dosis nog werkzaam zijn.

Help anderen met hun gezondheid en deel deze informatie

Welkom op deze website
Alles over de ziekte
Alles over de behandeling
Gratis advies

Behandeling fybromyalgie met amitriptyline

Behandeling fibromyalgie

Amitriptyline is een tricyclische antidepressivum. Het kalmeert sterk en verbetert de stemming. Dit medicijn remt in het lichaam de heropname van norepinefrine en serotonine (neurotransmitters: signaalstoffen voor berichtenverkeer). Het wordt gebruikt bij de behandeling van depressieve klachten.

Van amitriptyline is het al jaren bekend dat het ingezet kan worden bij de behandeling van fybromyalgie. Amitriptyline heeft voor fybromyalgie patiënten een dubbele werking. Het verandert de manier waarop het lichaam pijnprikkels doorgeeft en vermindert hierdoor de pijn, en het verbetert de kwaliteit van de slaap, waardoor opnieuw de pijn kan verminderen.

Amitriptyline wordt niet alleen toegepast bij chronische pijnklachten die door fybromyalgie worden veroorzaakt maar ook bij pijnklachten ten gevolge van diabetische neuropathie.

Dosis en gebruik amitriptyline bij de behandeling van fybromyalgie


 1. Amitriptyline is alleen op recept verkrijgbaar. Vraag de arts om een recept voor 10mg tabletten. Op deze manier kunt u beter doseren. Is hij niet overtuigd van het nut van amitriptyline geef hem dan zonodig de wetenschappelijke onderbouwing die u in de referentie kunt vinden.
 2. Bepaling van de juiste dosis. Begin met een dosis tussen de 5 – 10mg. Neem amitriptyline twee uur voor het slapen gaan in. Zoek daarna naar een dosis waarbij u goed slaapt zonder last te hebben van sufheid overdag. De laagste werkzame dosis is de beste. Een hogere dosis dan 25mg heeft in het algemeen weinig zin.
 3. Als u eenmaal de juiste dosis heeft gevonden dan werkt amitriptyline nog dezelfde nacht. Vermindering van pijn laat wat langer op zich wachten.

Referenties amitriptyline bij de behandeling van fybromyalgie 1. Tricyclic antidepressants and fibromyalgia: what is the mechanism of action? Lawson K.

 2. Amitriptyline. A review of its pharmacological properties and therapeutic use in chronic pain states. Bryson HM, Wilde MI.

 3. Effects of low power laser and low dose amitriptyline therapy on clinical symptoms and quality of life in fibromyalgia: a single-blind, placebo-controlled trial. Gur A, Karakoc M, Nas K, Cevik R, Sarac J, Ataoglu S. Department of Physical Medicine and Rehabilitation, Dicle University School of Medicine, 21280 Diyarbakir, Turkey. alig@dicle.edu.tr

Behandeling fybromyalgie met fluoxetine

Fluoxetine is een antidepressivum. De werkzame stof heet fluoxetine. Fluoxetine zorgt dat er voldoende serotonine in de hersenen aanwezig is. Dit kan een belangrijke rol spelen bij het oplossen van klachten bij verscheidene soorten aandoeningen. Tot op heden wordt er een verschillend aantal aandoeningen met serotonine in verband gebrachtFluoxetine wordt toegepast bij depressie, angststoornis, paniekaanval, fobie, dwang en eetstoornis.

Uit onderzoek dat in februari 2002 is gepubliceerd in de American Journal of Medicine komt naar voren dat een lage dosis Fluoxetine zeer effectief gebruikt kan worden bij de behandeling van fybromyalgie. Aan dit dubbelblinde onderzoek deden 60 vrouwen tussen de 21 en 71 jaar mee.

Dosis en gebruik van fluoxetine bij de behandeling van fybromyalgie 1. Fluoxetine is alleen op recept verkrijgbaar. Als uw arts niet overtuigd is van het nut van Fluoxetine geef hem dan zonodig de wetenschappelijke onderbouwing die u in de referentie kunt vinden.

 2. In het algemeen is een dosis van 20mg per dag voldoende. Fluoxetine werkt niet direct. Vermindering van pijn laat wat even op zich wachten.

 3. De meeste bijwerkingen verdwijnen na een aantal weken. Als u slechter gaat slapen door het gebruik van Fluoxetine kijk dan ook in het volgende hoofdstuk, Combinatie therapie

Referenties fluoxetine bij de behandeling van fybromyalgie

 1. A randomized, placebo-controlled, double-blind, flexible-dose study of fluoxetine in the treatment of women with fibromyalgia. Arnold LM, Hess EV, Hudson JI, Welge JA, Berno SE, Keck PE Jr. Women’s Health Research Program, Department of Psychiatry, University of Cincinnati Medical Center, Cincinnati, Ohio 45267-0559, USA.

Reactie lezer:
Hoewel wij eerlijk gezegd niet bij u gelezen hadden (wegens weinig tijd) dat een lage dosis antidepressiva een goed middel zijn tegen fybromyalgie, heeft mijn vrouw dat medicijn toch genomen (op aanraden van de zeer bekwame specialist Luc Lambrecht, Gent, België). Het heeft bijzonder goed gewerkt, in combinatie vooral met een suikervrij dieet (dwz glucosevrij). Ik zal uw artikel dus zeker nog eens lezen. Ik hoop in elk geval dat je blijft verder werken hieraan, want ik vond uw artikelen altijd zeer interessant en verduidelijkend.

Doe zo verder

Pieter Mestdagh

Combinatie therapie bij de behandeling van fybromyalgie

Er zijn een aantal onderzoeken beschikbaar waarin wordt aangetoond dat een combinatie van amitriptyline en fluoxetine elkaar versterkt bij de behandeling van fybromyalgie.

Artsen en specialisten zullen meestal weigeren om een tricyclische (amitriptyline) en een antidepressivum uit de klasse SSRI (fluoxetine) te combineren. Dat komt omdat zij gewend zijn aan de hogere doseringen van deze stoffen die nodig zijn bij de behandeling van depressiviteit. Bij deze uiterst lage dosering kunnen deze middelen echter veilig worden gecombineerd.

Het grote voordeel van deze combinatie therapie is dat amitriptyline de mogelijke bijwerkingen van Fluoxetine op het gebied van de slaap voorkomt.

Referenties combinatie therapie bij de behandeling van fybromyalgie

 1. A randomized, double-blind crossover trial of fluoxetine and amitriptyline in the treatment of fibromyalgia. Goldenberg D, Mayskiy M, Mossey C, Ruthazer R, Schmid C. Newton-Wellesley Hospital, Massachusette, USA.