Alfa-liponzuur bij de behandeling van Multiple Sclerose

Vrije radicalen, met name Reactive Oxygen Species (ROS) spelen een belangrijke rol in de pathologie van Multiple Sclerose. Anti-oxidant therapie met alfa-liponzuur zou hierbij een goede keuze kunnen zijn aangezien deze stof in staat is om een groot aantal anti-oxidanten in het lichaam te recyclen

Help anderen met hun gezondheid en deel deze informatie

Welkom op de website
Alles over de ziekte
Alles over de behandeling
Consultaanvraag

Vrije radicalen spelen een rol bij het ziekteproces van multiple sclerose (MS)

Werking antioxidanten bij multiple sclerose (MS)

Vrije radicalen, met name Reactive Oxygen Species (ROS) spelen een belangrijke rol in de pathologie van Multiple Sclerose31–35. Anti-oxidant therapie zou daarom mogelijk kunnen worden ingezet bij de behandeling van Multiple Sclerose35. Alfa-liponzuur zou hierbij een goede keuze kunnen zijn, aangezien deze stof in staat is om een groot aantal anti-oxidanten in het lichaam te recyclen36. Bovendien is alfa-liponzuur effectief bij het neutraliseren van ROS en het verbeteren van de bloed-hersen-barrière, waardoor ontstekingen in het centraal zenuwstelsel worden verminderd34,36.

Alfa liponzuur kalmeert het immuunsysteem

Ten slotte bleek alfa-liponzuur in staat om de werking van het immuunsysteem van dieren wat te ’temperen’, waardoor ontstekingen in het centraal zenuwstelsel kunnen worden voorkomen37. Onderzoek waarbij menselijke T-cellen werden ’behandeld’ met alfa-liponzuur gaf dezelfde resultaten38.

Het is daarom niet verwonderlijk dat alfa-liponzuur in recent uitgevoerde dierproeven, waarbij het MS-ziektebeeld werd nagebootst, in staat is om de progressie van de ziekte tegen te gaan39. In een gerandomiseerd onderzoek bij mensen werd een dosering van 600–2.400 mg alfa-liponzuur gebruikt. De proefpersonen verdroegen deze dosis goed. Bovendien had alfa-liponzuur een gunstig effect op het immuunsysteem40.

Wetenschappelijk onderzoek over Multiple Sclerosis (MS)

Alle beweringen in dit artikel worden met wetenschappelijk onderzoek onderbouwd. De kleine cijfertjes op deze pagina geven aan welk onderzoek gebruikt werd. U kunt dit onderzoek online nalezen op de pagina wetenschappelijk onderzoek.