Behandeling Multiple Sclerose met vitamine B12

In vele onderzoeken is een tekort aan vitamine B12 bij MS-patiënten aangetoond. Dat is geen goed nieuws, want vitamine B12 is een cofactor bij de opbouw van de myelineschede. Extra vitamine B12 is dus bij de behandeling van Multiple Sclerose aan te raden.

Help anderen met hun gezondheid en deel deze informatie

Welkom op de website
Alles over de behandeling
Consultaanvraag

Vitamine B12-tekort komt bij MS vaak voor

In vele onderzoeken is een tekort aan vitamine B12 bij MS-patiënten aangetoond41–44. Dat is geen goed nieuws, want vitamine B12 is een cofactor bij de opbouw van de myelineschede43,44. Extra vitamine B12 is dus bij de behandeling van Multiple Sclerose aan te raden. Tijdens het grootschalige HOPE-2 onderzoek werd 1.000 mcg vitamine B12 zonder bijwerkingen gebruikt. Daarom kan worden aangenomen dat deze dosis als veilig wordt gezien45.

Een subgroep van MS-patiënten heeft ook een tekort aan ijzer46. Bloedonderzoek is daarom geïndiceerd. Behandeling van dit tekort is belangrijk omdat ook ijzer een rol speelt bij de opbouw van de myelineschede46.

Wetenschappelijk onderzoek over Multiple Sclerosis (MS)

Alle beweringen in dit artikel worden met wetenschappelijk onderzoek onderbouwd. De kleine cijfertjes op deze pagina geven aan welk onderzoek gebruikt werd. U kunt dit onderzoek online nalezen op de pagina wetenschappelijk onderzoek.