Omega-3 vetzuren bij de behandeling van Multiple Sclerose

Help anderen met hun gezondheid en deel deze informatie

Welkom op de website
Alles over de ziekte
Alles over de behandeling
Consultaanvraag

Vermoeidheid komt bij MS-patiënten zeer veelvuldig voor52-54. Deze vermoeidheid kan door de ontstekingsreactie worden veroorzaakt maar ook door een verstoorde slaap55. Bovendien kan er vermoeidheid ontstaan door de geneesmiddelen die worden gebruikt bij behandelingen gericht op het onderdrukken van het immuunsysteem56.

Carnitine bij de behandeling van Multiple Sclerose

Acetyl-L-carnitine (ALC) kan worden gebruikt om de vermoeidheid te verminderen. Tijdens een dubbelblind onderzoek bleek ALC beter de vermoeidheid te verminderen dan het geneesmiddel amantadine dat hiervoor normaal wordt gebruikt57.

Mogelijk heeft de toepassing van ALC bij de behandeling van Multiple Sclerose nog een andere functie. Vele onderzoeken geven aan dat stikstofoxide betrokken is bij de pathologie van Multiple Sclerose58,59. Volgens onderzoek zou ALC het zenuwstelsel kunnen beschermen tegen de schade die deze stikstofoxide-radicalen kunnen veroorzaken60.

Acetyl-L-carnitine mag daarom, met name als er vermoeidheidsklachten spelen, bij de behandeling van Multiple Sclerose niet ontbreken.

Wetenschappelijk onderzoek over Multiple Sclerosis (MS)

Alle beweringen in dit artikel worden met wetenschappelijk onderzoek onderbouwd. De kleine cijfertjes op deze pagina geven aan welk onderzoek gebruikt werd. U kunt dit onderzoek online nalezen op de pagina wetenschappelijk onderzoek.