Fibromyalgie: MSM

MSM is een groot succes bij de behandeling van fibromialgie, maar ook bij het chronisch vermoeidheidssyndroom (ME) en bij de pijnbestrijding als gevolg van artrose of artritis. Ik heb de laatste jaren zoveel goede resultaten behaald met het MSM advies dat ik iedereen die fibromialgie heeft adviseer MSM te proberen.

Help anderen met hun gezondheid en deel deze informatie

Welkom op deze website
Alles over de ziekte
Alles over de behandeling
Consult aanvraag

Pijnbestrijding fibromialgie: Methyl-sulfonyl-methane (MSM)

Behandeling fibromyalgie

Wat is MSM?

MSM is een natuurlijke, organisch gebonden vorm van zwavel. MSM (Methylsulfonylmethaan) is een zwavelverbinding die van nature voorkomt in alle levende organismen. Het wordt door het menselijke lichaam opgenomen en heeft de volgende preventieve en therapeutische eigenschappen bij de behandeling van fibromialgie:


 1. Vermindert pijn veroorzaakt door fibromialgie;

 2. Verbetert de mobiliteit bij fibromialgie.

 3. Verbetert het zuurstof transport in het lichaam


Andere eigenschappen van MSM:

 • Vermindert, of geneest, allergische reacties op pollen en voedsel.

 • Vermindert chronische obstipatie

 • Vermindert huidklachten zoals eczeem en acne;

 • Versterkt haar en nagels;

 • Houdt de huid soepel


MSM heeft de prettige bijwerking dat het niet alleen de pijn vermindert maar ook meer energie geeft. Dat komt waarschijnlijk doordat MSM er voor zorgt dat zuurstof beter door het lichaam wordt getransporteerd. David W. Gregg heeft daar een heel goede theorie over.

Wat doet MSM in ons lichaam?

Bijna de helft van al het zwavel bevindt zich in de spieren, huid en botten. De andere helft wordt met name aangetroffen in hersenen, haren en nagels. Onderzoek heeft uitgewezen, dat naarmate de leeftijd vordert de hoeveelheid MSM in het lichaam afneemt. Te lage concentraties MSM in het lichaam zijn in verband gebracht met vage lichamelijke klachten zoals vermoeidheid, depressies, gevoeligheid voor lichamelijke en geestelijke stress, en met een groot aantal degeneratieve ziekten zoals artrose en artritis.

MSM en Fibromialgie (weke delen reuma)

In het boek “The Miracle of MSM” geschreven door Prof. Stanley W. Jacob en anderen worden een aantal cases behandeld waarin MSM chronische pijn (door fibromialgie, artrose en artritis) drastisch verminderde.

Een aantal mensen die ook mee doen aan het FMS forum hebben MSM geprobeerd. Bij een aantal was het een groot succes. MSM is een zeer veilig middel en zeker de moeite waard voor patiënten om te proberen.

MSM is niet alleen in staat om zuurstof in het lichaam te transporteren transporteert (mobiliseert) ook eventuele gifstoffen die in het weefsel kunnen zijn opgeslagen. Deze stoffen komen dan opnieuw in de bloedbaan terecht. Dit vormt een belasting voor lever en nieren die er voor moeten zorgen dat deze gifstoffen uit het lichaam worden verwijdert.

Behandeling stijfheid en pijn bij fibromialgie


Vooral in combinatie met vitamine C, blijkt MSM verstijving van pezen en spieren, spierpijnen en (nachtelijke) spierkrampen te voorkomen en te genezen. Veel mensen met stijve spieren en ledematen, melden na verloop van tijd duidelijke verbeteringen. Carpaal Tunnelsyndroom blijkt door gebruik van MSM te kunnen genezen. Sporters herstellen sneller van fysieke inspanningen, spierblessures en spierpijn. Bij marathonlopers bleek de herstelperiode na een wedstrijd tot een kwart te worden teruggebracht.

Dosering en gebruik bij fibromialgie


Een normale therapeutische MSM dosis komt neer op:

 • 1000 – 6000mg MSM per dag

 • MSM is een uitzonderlijk veilig middel. Het is net zo “giftig” als water. MSM veroorzaakt soms wat winderigheid en mogelijk diarree. Als er sprake is van ontgiftingsproblemen ondervinden patiënten vaak een lichte hoofdpijn. Vanwege de energie opwekkende eigenschappen van MSM, is het af te raden MSM voor het slapen in te nemen.


Start de behandeling met MSM via het volgende introductieprotocol: gebruik gedurende 3 – 4 dagen een dosis van 500mg MSM per dag. Treden er geen ontgifting verschijnselen op verhoog dan de dosis elke 3 – 4 dagen met 500mg totdat de therapeutische dosis van 3000mg is bereikt.Sommige patiënten kunnen de ontgifting, die door het gebruik van MSM wordt veroorzaakt, niet bij houden. Dit veroorzaakt klachten zoals moeheid, huiduitslag, diaree en hoofdpijn. Halveer in dat geval de dosis en bouw met halve snelheid verder op. U verbetert de ontgifting van uw lichaam door extra water te drinken. Drink 2 – 3 liter water per dag en voor elke kop koffie of glas alcohol een extra glas water.

Referenties fibromialgie 1. Proposed Cause and Cure forChronic Fatigue & Fibromyalgia David W. Gregg, Ph.D. 188 Calle La Montana Moraga, CA 94556 Phone (925) 284-5434 August, 2001

 2. DMSO and MSM The Biochemical Oxygen Transport Pair A new insight into their biochemistry that explains the claims for their wide-ranging health and energy benefits David W. Gregg, Ph.D. 188 Calle La Montana Moraga, CA 94556 Phone/Fax (925) 284-5434