Behandeling menopauzeklachten met isoflavonen
Extra isoflavonen via supplementen en voeding kunnen de menopauzeklachten verminderen en verlagen ook het risico op gezondheidsproblemen zoals botontkalking. De isoflavonen genisteine en daidzeine worden meestal in de vorm van een supplement toegepast. Sojarijke voeding, het best in de gefermenteerde vorm, kan ook gebruikt worden om voldoende isoflavonen binnen te krijgen.
De klachten
De behandeling
Gratis advies
Wat zijn isoflavonen?
Isoflavonen zijn fyto-oestrogenen. Isoflavonen hebben in sommige gevallen een gelijksoortige effect in het lichaam als oestradiol maar hebben soms ook de omgekeerde werking waardoor de werking van oestradiol in het lichaam wordt verminderd. De meest belangrijke isoflavonen zijn genisteine en daidzeine
Isoflavonenextract verminderen menopauzeklachten
Er is heel veel bewijs dat isoflavonenextract de klachten, zoals opvliegers, tijdens de menopauze kunnen verminderen1-14. Dat geldt voor zowel het aantal opvliegers als de intensiteit1. Dit effect zou verklaard kunnen worden doordat isoflavonenextract in staat zijn de FSH en LH hormoonspiegels te laten afnemen en het oestradiol te laten toenemen waardoor het lichaam hormonaal weer een beetje in balans komt2,5. Genisteine bleek als isoflavoon bijzonder effectief bij de behandeling van menopauzeklachten6-10. 90mg genisteine extract per dag lijkt een goede therapeutische dosis te zijn voor deze klachten7
De veiligheid van isoflavonenextract
De laatste tien jaar is er veel te doen geweest over de vraag of isoflavonenextract, fyto-oestrogenen, nu wel of niet het risico op borstkanker verhogen of verlagen. Recente studies over dit onderwerp laten echter heel duidelijk zien dat isoflavonen het risico op borstkanker verlagen14-23. Het risico op borstkanker wordt met name verlaagd bij postmenopausale vrouwen15-18. Een hoge dosis isoflavonenextract verlaagt het risico op borstkanker waarschijnlijk beter dan een lage dosis18.
Isoflavonen verminderen gezondheidsrisico’s
Osteoporose
Isoflavonenextract verminderen niet alleen de menopauzeklachten maar verlagen ook het risico op osteoporose24-31. Het het risico op osteoporose wordt verlaagd doordat de isoflavonen de afbraak van botweefsel verminderen24-27. Opnieuw lijkt 90mg isoflavonenextract per dag een goede therapeutische dosis te zijn27.
Mogelijk werkt extra vitamine D synergetisch met isoflavonen om botontkalking bij menopausale vrouwen te voorkomen30.
Overgewicht
Isoflavonenextract uit soja kunnen postmenopausale vrouwen helpen bij het afvallen32-34. Deze verminderen met name het vet rond het middel waarmee de meeste vrouwen in de menopauze mee te maken krijgen34. Ook verlagen soja isoflavonen de ontstekingsreactie van het lichaam. Dat komt tot uiting door een daling van de CRP bloedwaarde35,36. Een verhoogde CRP wordt in verband gebracht met een hoger risico op hart- en vaatziekten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat soja isoflavonen het risico op hart- en vaatziekten verlaagt bij vrouwen die in de menopauze zijn37.
Extra Soja via voeding
Gezondheidsnadelen van soja
In reclameboodschappen laten producenten van sojaproducten u geloven dat de Chinezen al duizenden jaren soja eten. Dat is een leugen. De Chinezen weten al duizenden jaren dat soja niet eetbaar is. Zij eten wel een beetje soja maar alleen in de gefermenteerde vorm, want alleen in die vorm is soja niet schadelijk voor de mens.
Voeding op basis van niet-gefermenteerde soja kan daarom een aantal gezondheidsrisico’s met zich meebrengen38-41. Door de zogenaamde “antinutriënten” in soja heeft uw lichaam een grotere behoefte aan vitamine A,D, E en B1238. De trypsine in soja belemmert de opname van eiwitten in de darm39. Doordat soja fytinezuur bevat kan er ook een tekort aan mineralen zoals zink ontstaan40. Bovendien kan soja in bepaalde gevallen hypothyreoïdie veroorzaken41.
Gezondheidsvoordelen van sojayoghurt in de menopauze
Soja lijkt dus een beetje op een geneesmiddel. Voor bepaalde mensen, zoals vrouwen in de menopauze, zijn de voordelen groter dan de nadelen. Maar wees toch voorzichtig. Gebruik soja met mate, het liefst gefermenteerd, bijvoorbeeld in de vorm van soja yoghurt.
Wetenschappelijk onderzoek over isoflavonen
Alle beweringen in dit artikel worden met wetenschappelijk onderzoek onderbouwd. De kleine cijfertjes op deze pagina geven aan welk onderzoek gebruikt werd. U kunt dit onderzoek online nalezen op de pagina wetenschappelijk onderzoek.
Gratis advies orthomoleculaire behandeling van menopauzeklachten
Supplementen werken alleen als ze in de juiste dosering worden gebruikt en als de supplementen zo gemaakt worden dat ze goed in het lichaam worden opgenomen. Eventuele andere aandoeningen spelen ook een rol bij de bepaling van de keuze van een supplement. Dat is best lastig om allemaal zelf uit te zoeken daarom geef ik u graag een gratis advies.