Cimicifuga (Black Cohosh)

Effectief bij typische menopauzeklachten zoals opvliegers

Cimicifuga 2019-04-05T09:13:49+00:00

Behandeling overgangsklachten met Cimicifuga

Cimicifuga, ook bekend als Black Cohosh, is een kruidengeneesmiddel dat gebruikt kan worden bij de behandeling van de typische overgangsklachten zoals opvliegers. Black Cohosh kan goed met een isoflavonentherapie gecombineerd worden omdat het op een andere manier werkzaam is. Hypericum, St Jans kruid, versterkt het effect van Black Cohosh.

Welkom op de website De klachten De behandeling Gratis advies

Wat is cimicifuga?

Behandeling overgangsklachten met Cimicifuga
Cimicifuga (Black Cohosh)
Cimicifuga ook bekend als Black Cohosh, is een traditioneel kruidengeneesmiddel dat door de indianen werd gebruikt bij gynaecologische klachten zoals PMS, overgang maar ook bij depressie.

Black Cohosh vermindert de overgangsklachten

Er zijn vele studies beschikbaar die aangeven dat Black Cohosh effectief kan zijn bij het verminderen van overgangsklachten zoals opvliegers en zweetaanvallen1-14. Met name voor de vermindering van opvliegers blijkt cimicifuga effectief te zijn 2. Ander onderzoek geeft aan dat Black Cohosh gebruikt kan worden voor het verminderen van matige maar ook ernstige overgangsklachten4,7. De effectiviteit van cimicifuga was te vergelijken met een oestrogeen dat bij de behandeling van overgangsklachten wordt gebruikt7.

Een meta-analyse spreekt van een 26% vermindering van overgangsklachten2. Dat lijkt misschien op het eerste gezicht weinig maar deze score is behaald met een monotherapie waarbij alleen cimicifuga werd gebruikt. Als ook andere middelen, zoals isoflavonen, rode klaver en hypericum, met andere werkingsprofielen, naast cimicifuga worden ingezet kunnen er zeker betere resultaten worden verwacht.

De synergie met hypericum

Black Cohosh wordt vaak samen met hypericum (St Jan’s kruid) toegepast11-13. Deze combinatie blijkt beter te werken dan Black Cohosh als monotherapie13.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat een combinatie van cimicifuga en het geneesmiddel fluoxetine (een antidepressivum) ook goed werkt bij het verminderen van overgangsklachten14. De combinatie cimicifuga en hypericum is met name effectief als emotionele klachten onderdeel zijn van het klachtenprofiel.

De veiligheid van Black Cohosh (Cimicifuga)

Black Cohosh kan veilig ingezet worden bij overgangsklachten15-23. Black Cohosh is niet schadelijk voor de lever15, heeft geen nadelige gevolgen voor het borstweefsel16,17 en heeft geen nadelige gevolgen op borstkankercellen bij proefdieren22. Black Cohosh wordt daarom als een veilig alternatief gezien voor vrouwen in de overgang die geen hormoontherapie willen toepassen20,22.

Black Cohosh Best Proven Supplement
Black Cohosh Benefits & Side Effects

Wetenschappelijk onderzoek over Black Cohosh

Alle beweringen in dit artikel worden met wetenschappelijk onderzoek onderbouwd. De kleine cijfertjes op deze pagina geven aan welk onderzoek gebruikt werd. U kunt dit onderzoek online nalezen op de pagina wetenschappelijk onderzoek.
Klik hier voor GRATIS advies orthoomoleculaire van behandeling menpauzeklachten

Gratis advies orthomoleculaire behandeling van menopauzeklachten

Supplementen werken alleen als ze in de juiste dosering worden gebruikt en als de supplementen zo gemaakt worden dat ze goed in het lichaam worden opgenomen. Eventuele andere aandoeningen spelen ook een rol bij de bepaling van de keuze van een supplement. Dat is best lastig om allemaal zelf uit te zoeken daarom geef ik u graag een gratis advies.