GABA, valeriaan en magnesium

Overmatig prikkeling van NMDA receptoren verstoort de kwaliteit van de slaap doordat signalen van buiten maar ook van binnen uit het lichaam beter worden opgemerkt. Een supplementen protocol dat gericht is op verschuiving van NMDA naar GABA prikkeling kan er voor zorgen dat men iets ongevoeliger wordt voor deze signalen wat de kwaliteit van de slaap ten goede komt. Dit artikel is speciaal bedoeld voor Fibromyalgie patiënten met doorslaapproblemen en patiënten die last hebben van harde geluiden en fel licht.

Help anderen met hun gezondheid en deel deze informatie

Welkom op deze website
Alles over de ziekte
Alles over de behandeling
Consult aanvraag

Behandeling slaapstoornissen bij fibromyalgieComplete animatie

Neurotransmitters zijn signaalstoffen die het lichaam gebruikt om berichten in het zenuwstelsel door te geven. Glutamaat en mogelijk ook aspertaat zijn twee neurotransmitters die er voor zorgen dat het zenuwstelsel extra geprikkeld wordt. Gamma-aminobutyric acid (GABA) is een neurotransmitter die ons zenuwstelsel tot rust maant. In de hersenen zijn receptoren aanwezig die gevoelig zijn voor neurotransmitters. NMDA receptoren worden door glutamaat geactiveerd en GABA receptoren door de stof GABA.

Deze receptoren hebben dus een tegengestelde werking op ons zenuwgestel. Wordt het lichaam overmatig geprikkeld via NMDA receptoren en minder via GABA receptoren dan wordt de drempelspanning waarop neuronen (zenuwcellen) een signaal doorgeven verlaagd. Dat betekent dat neuronen eerder elektrische signalen doorgeven. Of anders gezegd, we worden gevoeliger voor signalen die ons van binnen uit (darmgeluiden, een volle blaas, etc) en van buiten (geluiden van verkeer op straat, een tikkende klok, etc) bereiken. De drempelspanning waarop neuronen signalen doorgeven wordt verhoogd als de prikkeling via de GABA receptoren wordt verhoogd. Hierdoor worden we minder gevoelig.

Overmatig prikkeling van NMDA receptoren verstoort de kwaliteit van de slaap doordat signalen van buiten maar ook van binnen uit het lichaam beter worden opgemerkt. Een supplementen protocol dat gericht is op verschuiving van NMDA naar GABA prikkeling kan er voor zorgen dat men iets ongevoeliger wordt voor deze signalen wat de kwaliteit van de slaap ten goede komt.

NMDA protocol: behandeling slaapstoornissen bij fibromyalgie

Magnesium is in staat de werking van de NMDA receptoren te blokkeren. Het kan dus gebruikt worden om er voor te zorgen dat het lichaam ongevoeliger wordt. Valeriaan heeft een zelfde soort werking en remt ook de prikkeling door NMDA receptoren. Extra GABA kan worden gebruikt om GABA receptoren extra te prikkelen waardoor het lichaam opnieuw ongevoeliger wordt.

Dosis en gebruik bij de behandeling van fibromyalgie  • GABA 500 – 1500mg voor de nacht

  • Valeriaan 2 – 5 x 270mg, naar behoefte

  • Magnesium glycinaat 200mg per dag, 200mg twee uur voor de nacht

Referenties behandeling fibromyalgie  1. Glutamate Receptors – Structures and Functions

  2. Presentation: Paul Cheney, M.D., Ph.D., On New Insights Into the Pathophysiology and Treatment of Chronic Fatigue Syndrome

  3. Permeant ion regulation of N-methyl-D-aspartate receptor channel block by Mg(2+). Antonov SM, Johnson JW. Department of Neuroscience, University of Pittsburgh, Pittsburgh, PA 15260, USA

  4. Magnesium Bier’s block for treatment of chronic limb pain: a randomised, double-blind, cross-over study. Tramer MR, Glynn CJ. Division of Anaesthesiology, Geneva University Hospitals, CH-1211 Geneva 14, Switzerland. martin.tramer@hcuge.ch