Orthomoleculaire behandeling: melatonine en tryptofaan

Onderzoek van G. Citera en anderen geeft aan dat 3mg melatonine suppletie de kwaliteit van de slaap bij fibromyalgie patiënten bij een vier weken durent experiment aanmerkelijk verbeterde. Melatonine suppletie kan daarom in mijn visie bij fibromyalgie patienten gebruikt worden om de kwaliteit van de slaap te verbeteren. Het is een natuurlijk middel en heeft geen vervelende bijwerkingen zoals de gewone slaapmiddelen die worden voorgeschreven door de huisarts. Het gebruik van melatonine kent alleen maar voordelen.

Help anderen met hun gezondheid en deel deze informatie

Welkom op deze website
Alles over de ziekte
Alles over de behandeling
Consult aanvraag

Het gebruik van melatonine bij de behandeling van fibromyalgie

Klok

Melatonine het slaaphormoon

Melatonine is een hormoon dat ’s nachts door de pijnappelklier in de hersenen wordt gemaakt. Melatonine wordt ook vaak het slaaphormoon genoemd. Dit hormoon regelt ondermeer het dag – nacht ritme.

Extra voordelen van melatonine bij de behandeling van fibromyalgie

Melatonine is tot nu toe de meest effectieve anti-oxidant die er bestaat. Dit komt omdat het melatonine molecuul klein is en doordat het zowel water- als vetoplosbaar is en de bloedhersenbarrière probleemloos kan passeren. Hierdoor is melatonine in principe in staat alle onderdelen van iedere cel, waar deze zich ook in het lichaam bevindt (ook in de hersenen), te bereiken. Het lijkt er op dat melatonine door deze eigenschappen een van de beste middelen is om het zenuwstelsel tegen beschadiging, ziekte en veroudering te beschermen.

Door Mocchegiani en anderen werd aangetoond dat bij oude muizen, waarbij gedurende langere tijd melatonine aan het nachtelijke drinkwater was toegevoegd, het gewicht van de thymus (die met het ouder worden sterk pleegt af te nemen) aanzienlijk groter was dan bij de even oude onbehandelde muizen die als controlegroep fungeerden. De thymus is een belangrijk onderdeel van het immuunsysteem en neemt bij oudere mensen in omvang en functie af.

Mocchegiani en anderen komen tot de conclusie dat de op oudere leeftijd zo vaak optredende achteruitgang van immuunsysteemfuncties niet perse onvermijdelijk of onherstelbaar hoeft te zijn, maar mede afhankelijk is van hormonale en voedingsfactoren, en dat speciaal melatonine en zink in dit opzicht een belangrijke rol spelen.

Dat melatonine in verband met het tegengaan van veroudering belangrijk is blijkt onder meer uit proeven van Pierpaoli en Maestroni, waarbij door orale toediening van dit pijnappelklier hormoon het optreden van verouderingsverschijnselen bij muizen werd uitgesteld en de levensduur met 25% werd verlengd. Tijdens het slapen koelen mensen een klein beetje af. Wetenschappers denken dat deze lichte vorm van “vriesslaap” het zelfhelend effect van het lichaam stimuleert. Bij het ouder worden zijn we steeds minder in staat om de temperatuur van het lichaam tijdens de slaap te verlagen. Melatonine suppletie bevordert, ook bij ouderen, deze “vriesslaap”. Men denkt dat dit een van de mechanismen is waardoor melatonine levensverlengend werkt.

L-Tryptofaan i.p.v. melatonine bij de behandeling van fibromyalgie

Als melatonine niet helpt voor uw slaapprobleem of als uw arts geen melatonine wil voorschrijven probeer dan L-Tryptofaan. L-Tryptofaan is een belangrijke stof voor de biosynthese van melatonine. L-Tryptofaan is een supplement en kan daardoor zonder recept verkregen worden.

Dosis en gebruik bij de behandeling van fibromyalgie


Melatonine is in Nederland alleen op recept verkrijgbaar. Een huisarts of orthomoleculaire arts kan het voorschrijven. De juiste dosis is:

  • 0,5 – 5 mg melatonine een half uur tot een uur voor het slapen Melatonine werkt direct, mits de juiste dosis wordt toegepast.

  • Ben je jonger dan veertig jaar gebruik melatonine dan niet elke dag maar sla twee dagen per week over, bijvoorbeeld in het weekend. Dat heet pulseren en wordt gedaan om de eigen melatonine-productie te stimuleren. Ik weet niet of een huisarts melatonine wil voorschrijven, een orthomoleculaire arts doet dat zeker.

Waarschuwing


  • Er is nog te weinig bekend over de effecten van melatonine op het immuunsysteem van patiënten met een auto-immuunziekte. Patiënten met een auto-immuunziekte zoals de ziekte van Crohn en reuma adviseer ik geen melatonine te gebruiken.

  • Bij CVS/ME patiënten wordt een hogere incidentie (komt vaker voor) van de ziekte van Hashimoto gevonden. Dat is een auto-immuunreactie tegen schildkliercellen. Ook deze patiënten adviseer ik om geen melatonine te gebruiken.

  • Patiënten met prostaatkanker moeten voorzichtig zijn met melatonine suppletie. Melatonine suppletie in hoge doses kan het prolactine niveau verhogen. Prostaatkanker patiënten doen er goed aan het prolactine niveau in het bloed goed in de gaten te houden of melatonine te vermijden. Patiënten met een verhoogd risico op prostaatkanker adviseer ik jaarlijks door middel van Bloedonderzoek (huisarts) de PSA waarde te laten controleren.
  • Patiënten met leukemie kunnen geen melatonine suppletie toepassen.

Referenties melatonine bij de behandeling van fibromyalgie



  1. The effect of melatonin in patients with fibromyalgia: a pilot study. Citera G, Arias MA, Maldonado-Cocco JA, Lazaro MA, Rosemffet MG, Brusco LI, Scheines EJ, Cardinalli DP. Rheumatology Section, Instituto de Rehabilitacion Psicofisica and Department of Physiology, Facultad de Medicina, Universidad de Buenos Aires, Argentina.

  2. Melatonin oxidative stress and neurodegenerative diseases. Srinivasan V. Department of Physiology, PSG Institute of Medical Sciences and Research, Coimbatore 641 004, India. saisrinivasaya@yahoo.com

  3. Melatonin, Circadian Rhythms, and Sleep

  4. Physiological and metabolic functions of melatonin. Barrenetxe J, Delagrange P, Martinez JA. Dpt. Physiology and Nutrition, University of Navarra, C/Irunlarrea, s/n, Pamplona, Spain.

  5. Pharmacological actions of melatonin in acute and chronic inflammation. Cuzzocrea S, Reiter RJ. Institute of Pharmacology, School of Medicine, University of Messina, Gazzi, Italy. salvator@www.unime.it

  6. Melatonin, human aging, and age-related diseases. Karasek M. Department of Electron Microscopy, Chair of Pathomorphology, Medical University of Lodz, 92-216 Lodz, Czechoslowacka 8/10, Poland. karasek@csk.am.lodz.pl

  7. The immuno-reconstituting effect of melatonin or pineal grafting and its relation to zinc pool in aging mice. Mocchegiani E, Bulian D, Santarelli L, Tibaldi A, Muzzioli M, Pierpaoli W, Fabris N. Gerontology Research Department, Italian National Institute for Research on Aging (INRCA), Ancona.

  8. Melatonin: a principal neuroimmunoregulatory and anti-stress hormone: its anti-aging effects. Pierpaoli W, Maestroni GJ. Institute for Integrative Biomedical Research, Ebmatingen, Switzerland.

Het gebruik van L-Tryptofaan bij de behandeling van fibromyalgie


L-tryptofaan is een oxidatie gevoelige aminozuur en de grondstof van serotonine. Tryptofaan verlaagt de pijnervaring en werkt daarbij synergistisch met enkefalinen en endorfinen (natuurlijke pijnstillers die in het lichaam worden gemaakt). Tryptofaan is verder een belangrijke stof voor de biosynthese van vitamine B3 en melatonine. Hoogstwaarschijnlijk vanwege de laatste functie werkt tryptofaan slaapbevorderend, waardoor de voor fibromyalgie-patiënten belangrijke, groeihormoon-synthese tijdens de slaap kan toenemen. Lees voor meer informatie het hoofdstuk “aanbevolen supplementen”.

Tryptofaan kan niet altijd samen met een antidepressivum gebruikt worden. Gebruik je een van de volgende medicijnen, begin dan niet met tryptofaan, maar overleg eerst met je arts:
Cipramil, Citalopram, Fevarin, Fluoxetine, Fluvoxamine, Prozac, Reductil,
Sertraline, Sibutramine, Zoloft.

Dosis en gebruik bijde behandeling van fibromyalgie



  • 400 – 1200mg L-tryptofaan. Op een lege maag (twee uur niets eten, water drinken mag wel).voor het slapen innemen. Na het bepalen van de juiste dosis werkt het dezelfde nacht.

Waarschuwing


  • Tryptofaan kan niet samen met een antidepressivum gebruikt worden. Gebruik je een van de volgende medicijnen, begin dan niet met tryptofaan, maar overleg eerst met je arts:
    Cipramil, Citalopram, Fevarin, Fluoxetine, Fluvoxamine, Prozac, Reductil,
    Sertraline, Sibutramine, Zoloft.