Fibromyalgie: het gebruik van MSM

De bioloog David W. Gregg denkt dat MSM, en zijn tegenhanger DMSO, een soort van zuurstof transportsysteem in het lichaam vormen en dat FMS en CVS/ME patiënten door dit extra zuurstoftransport meer energie krijgen. Volgens Gregg geeft MSM (DMSO2) in zuurstofarme gebieden in het lichaam (zoals in de cel) een zuurstof atoom af aan de omgeving.

Welkom op deze website Alles over de ziekte Alles over de behandeling Consult aanvraag

Verbetering zuurstoftransport bij fibromyalgie met MSM

Behandeling fibromyalgie

Vermoedelijke werking van MSM bij fibromyalgie

De bioloog David W. Gregg denkt dat MSM, en zijn tegenhanger DMSO, een soort van zuurstof transportsysteem in het lichaam vormen en dat FMS en CVS/ME patiënten door dit extra zuurstoftransport meer energie krijgen. Volgens Gregg geeft MSM (DMSO2) in zuurstofarme gebieden in het lichaam (zoals in de cel) een zuurstof atoom af aan de omgeving:

Zuurstofarm gebied: DMSO2 (MSM) >>>> DMSO + O

In zuurstofrijke gebieden loopt het proces precies andersom en neemt DMSO weer een zuurstof atoom uit de omgeving op:

Zuurstofrijk gebied: DMSO + O >>>> DMSO2 (MSM)

Op deze manier transporteert MSM volgens Gregg de zuurstof in het lichaam van zuurstofrijke naar zuurstofarme plaatsen en draagt zo bij aan een verbetering van de productie van ATP en een vermindering van verzuring van spieren.

Wat is MSM?

MSM is een natuurlijke, organisch gebonden vorm van zwavel. MSM (Methylsulfonylmethaan) is een zwavelverbinding die van nature voorkomt in alle levende organismen. Het wordt door het menselijke lichaam opgenomen en heeft de volgende preventieve en therapeutische eigenschappen bij de behandeling van fibromyalgie:
 1. Vermindert pijn veroorzaakt door fibromyalgie;
 2. Verbetert de mobiliteit bij fibromyalgie.
 3. Verbetert het zuurstof transport in het lichaam
Andere eigenschappen van MSM:
 • Vermindert, of geneest, allergische reacties op pollen en voedsel.
 • Vermindert chronische obstipatie
 • Vermindert huidklachten zoals eczeem en acne;
 • Versterkt haar en nagels;
 • Houdt de huid soepel
MSM heeft de prettige bijwerking dat het niet alleen de pijn vermindert maar ook meer energie geeft. Dat komt waarschijnlijk doordat MSM er voor zorgt dat zuurstof beter door het lichaam wordt getransporteerd. David W. Gregg heeft daar een heel goede theorie over.

Wat doet MSM in ons lichaam?

Bijna de helft van al het zwavel bevindt zich in de spieren, huid en botten. De andere helft wordt met name aangetroffen in hersenen, haren en nagels. Onderzoek heeft uitgewezen, dat naarmate de leeftijd vordert de hoeveelheid MSM in het lichaam afneemt. Te lage concentraties MSM in het lichaam zijn in verband gebracht met vage lichamelijke klachten zoals vermoeidheid, depressies, gevoeligheid voor lichamelijke en geestelijke stress, en met een groot aantal degeneratieve ziekten zoals artrose en artritis.

MSM en Fibromyalgie (weke delen reuma)

In het boek “The Miracle of MSM” geschreven door Prof. Stanley W. Jacob en anderen worden een aantal cases behandeld waarin MSM chronische pijn (door fibromyalgie, artrose en artritis) drastisch verminderde.

Een aantal mensen die ook mee doen aan het FMS forum hebben MSM geprobeerd. Bij een aantal was het een groot succes. MSM is een zeer veilig middel en zeker de moeite waard voor patiënten om te proberen.

MSM is niet alleen in staat om zuurstof in het lichaam te transporteren transporteert (mobiliseert) ook eventuele gifstoffen die in het weefsel kunnen zijn opgeslagen. Deze stoffen komen dan opnieuw in de bloedbaan terecht. Dit vormt een belasting voor lever en nieren die er voor moeten zorgen dat deze gifstoffen uit het lichaam worden verwijdert.

Dosering en gebruik bij fibromyalgie

Een normale therapeutische MSM dosis komt neer op:
 • 1000 – 6000mg MSM per dag
 • MSM is een uitzonderlijk veilig middel. Het is net zo “giftig” als water. MSM veroorzaakt soms wat winderigheid en mogelijk diarree. Als er sprake is van ontgiftingsproblemen ondervinden patiënten vaak een lichte hoofdpijn. Vanwege de energie opwekkende eigenschappen van MSM, is het af te raden MSM voor het slapen in te nemen.
Start de behandeling met MSM via het volgende introductieprotocol: gebruik gedurende 3 – 4 dagen een dosis van 500mg MSM per dag. Treden er geen ontgifting verschijnselen op verhoog dan de dosis elke 3 – 4 dagen met 500mg totdat de therapeutische dosis van 3000mg is bereikt.

Sommige patiënten kunnen de ontgifting, die door het gebruik van MSM wordt veroorzaakt, niet bij houden. Dit veroorzaakt klachten zoals moeheid, huiduitslag, diaree en hoofdpijn. Halveer in dat geval de dosis en bouw met halve snelheid verder op. U verbetert de ontgifting van uw lichaam door extra water te drinken. Drink 2 – 3 liter water per dag en voor elke kop koffie of glas alcohol een extra glas water.

Referenties gebruik MSM bij fibromyalgie

 1. A double blind study of its use in degenerative arthritis (Abstract) By Ronald M. Lawrence, M.D., Ph.D. Assistant Clinical Professor U.C.L.A. School of Medicine Los Angeles, California
 2. Proposed Cause and Cure forChronic Fatigue & Fibromyalgia David W. Gregg, Ph.D. 188 Calle La Montana Moraga, CA 94556 Phone (925) 284-5434 August, 2001
 3. DMSO and MSM The Biochemical Oxygen Transport Pair A new insight into their biochemistry that explains the claims for their wide-ranging health and energy benefits David W. Gregg, Ph.D. 188 Calle La Montana Moraga, CA 94556 Phone/Fax (925) 284-5434
 4. Sulfur in human nutrition and applications in medicine. Parcell S. American Institute for Biosocial and Medical Research (AIBMR), Tacoma, WA, USA. steveparcell@attbi.com