Behandeling artrose met MSM

MSM (Methyl-sulfonyl-methane) is een groot succes bij de behandeling van artrose en artritis, maar ook bij fibromyalgie en het chronisch vermoeidheidssyndroom (ME). Ik heb de laatste jaren zoveel goede resultaten behaald met het MSM advies dat ik iedereen die artrose of artritis heeft adviseer MSM te proberen.

Help anderen met hun gezondheid en deel deze informatie

Welkom op deze website
Alles over de ziekte
Alles over de behandeling
Gratis advies

Wat is MSM?

MSM (Methylsulfonylmethaan)1 is een organisch gebonden zwavelverbinding die van nature voorkomt in alle levende organismen. Het wordt ook door het menselijke lichaam opgenomen en heeft de volgende preventieve en therapeutische eigenschappen bij de behandeling van artrose (gewrichtsslijtage):


  • Vermindert pijn veroorzaakt door artrose, artritis en reuma2

  • Verbetert de mobiliteit bij artrose, artritis en reumatische artritis2


Andere eigenschappen van MSM:

  • Vermindert, of geneest, allergische reacties op pollen3 .

  • Vermindert parasiet infecties4

  • Versterkt haar, huid en nagels4

  • Sporters herstellen sneller van fysieke inspanningen, spierblessures en spierpijn5

  • Verlaagt het risico op kanker6

MSM heeft de prettige bijwerking dat het ook meer energie geeft. Dat komt waarschijnlijk doordat MSM er voor zorgt dat zuurstof beter door het lichaam wordt getransporteerd. David Gregg heeft daar een heel goede theorie over7.

Wat doet MSM in ons lichaam?


Bijna de helft van al het zwavel bevindt zich in de spieren, huid en botten. De andere helft wordt met name aangetroffen in hersenen, haren en nagels. Onderzoek heeft uitgewezen, dat naarmate de leeftijd vordert de hoeveelheid MSM in het lichaam afneemt. Te lage concentraties MSM in het lichaam zijn in verband gebracht met vage lichamelijke klachten zoals vermoeidheid, depressies, gevoeligheid voor lichamelijke en geestelijke stress, en met een groot aantal degeneratieve ziekten zoals artrose en artritis.

Toepassing van MSM bij de behandeling van artrose

Wetenschappelijk onderzoek uit 2006 laat zien dat drie gram MSM per dag duidelijk effect heeft bij artrose van de knieën. De pijn werd door MSM verminderd en de kniegewrichten functioneerden beter. Er werden tijdens dit onderzoek geen bijwerkingen gerapporteerd8.

Tijdens een onderzoek uit 2004 werden MSM en glucosamine gecombineerd toegepast. Tijdens dit onderzoek bleek het dat MSM en glucosamine synergistisch (elkaar versterkend) werken. Het gebruik van MSM en glucosamine verminderde de pijn, bleek ontstekingsremmend te werken en verbeterde de functie van de gewrichten9.

Sommige patiënten kunnen de ontgifting, die door het gebruik van MSM wordt veroorzaakt, niet bij houden. Dit veroorzaakt klachten zoals moeheid en hoofdpijn. Halveer in dat geval de dosis en bouw met halve snelheid verder op. U verbetert de ontgifting van uw lichaam door extra water te drinken. Drink 2 – 3 liter water per dag en voor elke kop koffie of glas alcohol een extra glas water.

MSM is een uitzonderlijk veilig middel10,11. Het is net zo “giftig” als water. MSM veroorzaakt soms wat winderigheid en mogelijk diarree. Vanwege de energie opwekkende eigenschappen van MSM, is het af te raden MSM voor het slapen in te nemen.

Wetenschappelijk onderzoek over MSM bij de behandeling van artrose

Klik hier voor GRATIS advies orthomoleculaire van behandeling artrose

Alle beweringen in dit artikel worden met wetenschappelijk onderzoek onderbouwd. De kleine cijfertjes op deze pagina geven aan welk onderzoek gebruikt werd. U kunt dit onderzoek online nalezen op de pagina wetenschappelijk onderzoek.

Gratis advies orthomoleculaire behandeling van artrose

Supplementen werken alleen als ze in de juiste dosering worden gebruikt en als de supplementen zo gemaakt worden dat ze goed in het lichaam worden opgenomen. Eventuele andere aandoeningen spelen ook een rol bij de bepaling van de keuze van een supplement. Dat is best lastig om allemaal zelf uit te zoeken daarom geef ik u graag een gratis advies