Behandeling van artrose met glucosamine

Glucosamine is een van de belangrijkste supplementen bij de behandeling van artrose (gewrichtsslijtage). Glucosamine remt de ontstekingsreacties in het gewricht en verbetert de kraakbeen regeneratie. Er is zoveel wetenschappelijk bewijs dat glucosamine kan worden gebruikt bij de behandeling van artose dat er stemmen op gaan om dit middel als geneesmiddel in Engeland te verstrekken. Helaas is het politieke klimaat in Nederland nog niet zo ver dat deze stap in de nabije toekomst te verwachten mag worden.

Help anderen met hun gezondheid en deel deze informatie

Welkom op deze website
Alles over de ziekte
Alles over de behandeling
Gratis advies

Wat is glucosamine

Glucosamine is een van de belangrijkste supplementen bij de behandeling van artrose (gewrichtsslijtage). Glucosamine is een suikerverbinding1 maar niet te vergelijken met een normale suiker die gebruikt wordt als zoetstof. Glucosamine is een stof die door het lichaam zelf wordt gemaakt. Het kan niet vanuit de voeding verkregen worden. Glucosaminesulfaat (een zwavel verbinding) is de meest gebruikte supplementvorm.

Werking glucosamine

Glucosaminesulfaat werkt ontstekingsremmend2,3,4, maar bevordert ook de regeneratie van gewrichtskraakbeen5,6,7.

Glucosaminesulfaat pakt hiermee direct de oorzaak van deze aandoening aan. Engelse reumatologen stelden daarom reeds in 2003 voor om glucosaminesulfaat als geneesmiddel bij de behandeling van artrose toe te passen8. Glucosamine is een zeer veilig natuurlijk product9 en kent niet de ernstige bijwerkingen van de geneesmiddelen10,11,12 die momenteel worden toegepast bij de behandeling van artrose.

Bovendien werkt glucosamine qua pijnstilling net zo goed als Ibuprofen20. Alleen duurt het bij glucosamine langer tot het middel echt goed werkt.

Toepassing van glucosamine bij de behandeling van artrose

Glucosamine en diabetes

In sommige dierproeven met glucosamine was aangetoond dat deze stof de bloedsuikerspiegel verhoogd. Daarom hebben diabetes patiënten met artrose glucosamine jarenlang vermeden. Uit een recent onderzoek waarbij diabetes patiënten met type 2 betrokken waren bleek echter dat glucosamine geen invloed op de bloedsuikerspiegel heeft26 en dat insuline resistentie, de oorzaak van diabetes type 2, niet wordt verergerd door het gebruik van glucosamine27. Dat is dus goed nieuws voor deze patiëntengroep.

In tegenstelling tot de geneesmiddelen zoals NSAIDs die tot nu toe als pijnstillers bij artrose gebruikt werden, kan glucosaminesulfaat zowel pijstillend als genezend werken14. Glucosaminesulfaat is in staat de de voortgang van artrose te vertragen15 en de afbraak van gewrichtskraakbeen kan verminderen waardoor het gewricht zich kan herstellen16,17,18.

Een behandeling glucosaminesulfaat moet daarom niet als symptoombestrijding maar duidelijk als een genezende therapie gezien worden19. Vele andere onderzoeken bevestigen de gunstige werking van glucosamine bij de behandeling van artrose21,22,23,24.

Onderzoek heeft ook aangetoond dat glucosamine tenminste acht weken nodig heeft voordat resultaten merkbaar worden25. Misschien is het aan te bevelen tijdens de eerste weken van pijnstillers zoals Ibuprofen gebruik te maken en die langzaam af te bouwen.

Glucosamine werkt synergetisch (elkaar versterkend) met chondroïtine, vitamine C en MSM29

Wetenschappelijk onderzoek over glucosamine bij de behandeling van artrose

Klik hier voor GRATIS advies orthomoleculaire van behandeling artrose

Alle beweringen in dit artikel worden met wetenschappelijk onderzoek onderbouwd. De kleine cijfertjes op deze pagina geven aan welk onderzoek gebruikt werd. U kunt dit onderzoek online nalezen op de pagina wetenschappelijk onderzoek.

Gratis advies orthomoleculaire behandeling van artrose

Supplementen werken alleen als ze in de juiste dosering worden gebruikt en als de supplementen zo gemaakt worden dat ze goed in het lichaam worden opgenomen. Eventuele andere aandoeningen spelen ook een rol bij de bepaling van de keuze van een supplement. Dat is best lastig om allemaal zelf uit te zoeken daarom geef ik u graag een gratis advies.