Glucosamine

Glucosamine 2017-07-13T00:13:42+00:00

Behandeling van artrose met glucosamine

Glucosamine is een van de belangrijkste supplementen bij de behandeling van artrose (gewrichtsslijtage). Glucosamine remt de ontstekingsreacties in het gewricht en verbetert de kraakbeen regeneratie. Er is zoveel wetenschappelijk bewijs dat glucosamine kan worden gebruikt bij de behandeling van artose dat er stemmen op gaan om dit middel als geneesmiddel in Engeland te verstrekken. Helaas is het politieke klimaat in Nederland nog niet zo ver dat deze stap in de nabije toekomst te verwachten mag worden.

Welkom op deze website Alles over de ziekte Alles over de behandeling Consult aanvraag

Wat is glucosamine

Glucosamine is een van de belangrijkste supplementen bij de behandeling van artrose (gewrichtsslijtage). Glucosamine is een suikerverbinding1 maar niet te vergelijken met een normale suiker die gebruikt wordt als zoetstof. Glucosamine is een stof die door het lichaam zelf wordt gemaakt. Het kan niet vanuit de voeding verkregen worden. Glucosaminesulfaat (een zwavel verbinding) is de meest gebruikte supplementvorm.

Werking glucosamine

Glucosaminesulfaat werkt ontstekingsremmend2,3,4, maar bevordert ook de regeneratie van gewrichtskraakbeen5,6,7.Glucosaminesulfaat pakt hiermee direct de oorzaak van deze aandoening aan. Engelse reumatologen stelden daarom reeds in 2003 voor om glucosaminesulfaat als geneesmiddel bij de behandeling van artrose toe te passen8. Glucosamine is een zeer veilig natuurlijk product9 en kent niet de ernstige bijwerkingen van de geneesmiddelen10,11,12 die momenteel worden toegepast bij de behandeling van artrose.Bovendien werkt glucosamine qua pijnstilling net zo goed als Ibuprofen20. Alleen duurt het bij glucosamine langer tot het middel echt goed werkt.

Toepassing van glucosamine bij de behandeling van artrose

Glucosamine en diabetes

In sommige dierproeven met glucosamine was aangetoond dat deze stof de bloedsuikerspiegel verhoogd. Daarom hebben diabetes patiënten met artrose glucosamine jarenlang vermeden. Uit een recent onderzoek waarbij diabetes patiënten met type 2 betrokken waren bleek echter dat glucosamine geen invloed op de bloedsuikerspiegel heeft26 en dat insuline resistentie, de oorzaak van diabetes type 2, niet wordt verergerd door het gebruik van glucosamine27. Dat is dus goed nieuws voor deze patiëntengroep.
In tegenstelling tot de geneesmiddelen zoals NSAIDs die tot nu toe als pijnstillers bij artrose gebruikt werden, kan glucosaminesulfaat zowel pijstillend als genezend werken14. Glucosaminesulfaat is in staat de de voortgang van artrose te vertragen15 en de afbraak van gewrichtskraakbeen kan verminderen waardoor het gewricht zich kan herstellen16,17,18.

Een behandeling glucosaminesulfaat moet daarom niet als symptoombestrijding maar duidelijk als een genezende therapie gezien worden19. Vele andere onderzoeken bevestigen de gunstige werking van glucosamine bij de behandeling van artrose21,22,23,24.

Onderzoek heeft ook aangetoond dat glucosamine tenminste acht weken nodig heeft voordat resultaten merkbaar worden25. Misschien is het aan te bevelen tijdens de eerste weken van pijnstillers zoals Ibuprofen gebruik te maken en die langzaam af te bouwen.

Dosis en gebruik bij artrose (gewrichtsslijtage)

Glucosaminesulfaat wordt zeer goed in het lichaam opgenomen en blijft vervolgens ongeveer vijftien uur in het lichaam actief13. Een lage dosis van rond de 1500mg hoeft daardoor maar één keer per dag ingenomen te worden.

Voor het stimuleren van de groei van kraakbeen kan een dagelijkse dosis glucosamine aangehouden worden van:

  • Glucosaminesulfaat 3000mg behandelingsdosis
  • Glucosaminesulfaat 1500mg onderhoudsdosis
Tot 1500mg kan glucosaminesulfaat als eenmalige dosis per dag worden ingenomen13. Een hogere dosis moet over de dag worden verdeeld.

Artrose kan aanvullend behandeld worden met glucosaminecrème28. Deze crèmebehandeling kan later worden afgebouwd.

Glucosamine werkt synergistisch (elkaar verserkend) met chondroïtine, vitamine C en MSM29


Wilt u een overzicht zien van de wetenschappelijke artikelen die zijn gebruikt tijdens de totstandkoming van dit artikel? Klik dan hier.