Behandeling artrose met chondroïtine

Chondroïtinesulfaat is net als glucosaminesulfaat een suikerverbinding. Chondroïtinesulfaat vermindert de afbraak gewrichtskraakbeen en stimuleert de regeneratie van nieuw kraakbeen. Bovendien zorgt chondroïtinesulfaat er voor dat het gewrichtskraakbeen water kan vasthouden waardoor het schokbestendiger wordt. Chondroïtinesulfaat blijkt ook ontstekingsremmende eigenschappen te hebben. Een behandeling met chondroïtinesulfaat moet daarom net als een behandeling met glucosaminesulfaat niet als symptoombestrijding maar duidelijk als een genezende therapie gezien worden.

Help anderen met hun gezondheid en deel deze informatie

Welkom op deze website
Alles over de ziekte
Alles over de behandeling
Gratis advies

Wat is chondroïtine

Chondroïtinesulfaat is net als glucosaminesulfaat een suikerverbinding1.

Chondroïtinesulfaat kan niet uit voeding worden verkregen maar moet door het lichaam zelf worden gemaakt. Chondroïtinesulfaat is belangrijk voor een gezonde opbouw van gewrichtskraakbeen en komt daarom in grote hoeveelheden in gewrichtskraakbeen voor2.

Chondroïtinesulfaat speelt ook een cruciale rol bij de bescherming van gewrichtskraakbeen3.

Bovendien zorgt chondroïtinesulfaat er voor dat het gewrichtskraakbeen water kan vasthouden waardoor het schokbestendiger wordt2,3.

Werking van chondroïtine

Chondroïtinesulfaat is net als glucosaminesulfaat een van de belangrijkste stoffen bij de behandeling van artrose. Chondroïtinesulfaat vermindert de afbraak gewrichtskraakbeen4
en stimuleert de regeneratie van nieuw kraakbeen5.

Chondroïtinesulfaat blijkt ook ontstekingsremmende eigenschappen te hebben4,6. Deze eigenschap voorkomt verdere degradatie van het gewricht en maakt het gebruik van NSAIDs (ontstekingsremmende pijnstillers) met zeer schadelijke bijwerkingen, overbodig.

Toepassing van chondroïtine bij de behandeling van artrose

Chondroïtine en diabetes

Uit een recent onderzoek waarbij diabetes patiënten met type 2 betrokken waren bleek echter dat chondroïtine geen invloed op de bloedsuikerspiegel heeft26. Dat is dus goed nieuws voor deze patiëntengroep.

Er zijn vele onderzoeken beschikbaar die aangeven dat chondroïtinesulfaat gebruikt kan worden bij de behandeling van artrose7. Een behandeling met chondroïtinesulfaat verbetert het functioneren van het gewricht. Waarschijnlijk wordt dat veroorzaakt doordat chondroïtinesulfaat de ruimte in het gewricht vergroot8,9.

Bovendien is chondroïtinesulfaat in staat om de afbraak van gewrichtskraakbeen te verminderen en de groei van nieuw gewrichtskraakbeen te stimuleren10 waardoor de voortgang van de ziekte een halt wordt toegeroepen.

Een behandeling met chondroïtinesulfaat moet daarom net als een behandeling met glucosaminesulfaat niet als symptoombestrijding maar duidelijk als een genezende therapie gezien worden11.

NSAIDs geven in het algemeen sneller verlichting dan een behandeling met chondroïtinesulfaat12 maar hebben ernstige bijwerkingen13,14,15. Bij experimenten werd echter wel aangetoond dat chondroïtine zelfs nadat het al een maand was gestopt nog pijnverlichting gaf16 en dat geldt weer niet voor het gebruik van NSAIDs. Stopt men met deze geneesmiddelen dan komt de pijn direct weer terug.

Glucosaminesulfaat en chondroïtinesulfaat werken synergistisch (ze versterken elkaar). Gebruik een combinatiesupplement met voldoende chondroïtinesulfaat, vanwege de slechte opname.20.

Klik hier voor GRATIS advies orthomoleculaire van behandeling artrose

Wetenschappelijk onderzoek over chondroïtine bij de behandeling van artrose

Alle beweringen in dit artikel worden met wetenschappelijk onderzoek onderbouwd. De kleine cijfertjes op deze pagina geven aan welk onderzoek gebruikt werd. U kunt dit onderzoek online nalezen op de pagina wetenschappelijk onderzoek.

Gratis advies orthomoleculaire behandeling van artrose

Supplementen werken alleen als ze in de juiste dosering worden gebruikt en als de supplementen zo gemaakt worden dat ze goed in het lichaam worden opgenomen. Eventuele andere aandoeningen spelen ook een rol bij de bepaling van de keuze van een supplement. Dat is best lastig om allemaal zelf uit te zoeken daarom geef ik u graag een gratis advies.