Chondroïtine

Chondroïtine 2017-07-13T00:23:44+00:00

Behandeling artrose met chondroïtine

Chondroïtinesulfaat is net als glucosaminesulfaat een suikerverbinding. Chondroïtinesulfaat vermindert de afbraak gewrichtskraakbeen en stimuleert de regeneratie van nieuw kraakbeen. Bovendien zorgt chondroïtinesulfaat er voor dat het gewrichtskraakbeen water kan vasthouden waardoor het schokbestendiger wordt. Chondroïtinesulfaat blijkt ook ontstekingsremmende eigenschappen te hebben. Een behandeling met chondroïtinesulfaat moet daarom net als een behandeling met glucosaminesulfaat niet als symptoombestrijding maar duidelijk als een genezende therapie gezien worden.

Welkom op deze website Alles over de ziekte Alles over de behandeling Consult aanvraag

Wat is chondroïtine

Chondroïtinesulfaat is net als glucosaminesulfaat een suikerverbinding1. Chondroïtinesulfaat kan niet uit voeding worden verkregen maar moet door het lichaam zelf worden gemaakt. Chondroïtinesulfaat is belangrijk voor een gezonde opbouw van gewrichtskraakbeen en komt daarom in grote hoeveelheden in gewrichtskraakbeen voor2.Chondroïtinesulfaat speelt ook een cruciale rol bij de bescherming van gewrichtskraakbeen3.Bovendien zorgt chondroïtinesulfaat er voor dat het gewrichtskraakbeen water kan vasthouden waardoor het schokbestendiger wordt2,3.

Werking van chondroïtine

Chondroïtinesulfaat is net als glucosaminesulfaat een van de belangrijkste stoffen bij de behandeling van artrose. Chondroïtinesulfaat vermindert de afbraak gewrichtskraakbeen4 en stimuleert de regeneratie van nieuw kraakbeen5.

Chondroïtinesulfaat blijkt ook ontstekingsremmende eigenschappen te hebben4,6. Deze eigenschap voorkomt verdere degradatie van het gewricht en maakt het gebruik van NSAIDs (ontstekingsremmende pijnstillers) met zeer schadelijke bijwerkingen, overbodig.

Toepassing van chondroïtine bij de behandeling van artrose

Chondroïtine en diabetes

Uit een recent onderzoek waarbij diabetes patiënten met type 2 betrokken waren bleek echter dat chondroïtine geen invloed op de bloedsuikerspiegel heeft26. Dat is dus goed nieuws voor deze patiëntengroep.
Er zijn vele onderzoeken beschikbaar die aangeven dat chondroïtinesulfaat gebruikt kan worden bij de behandeling van artrose7. Een behandeling met chondroïtinesulfaat verbetert het functioneren van het gewricht. Waarschijnlijk wordt dat veroorzaakt doordat chondroïtinesulfaat de ruimte in het gewricht vergroot8,9.Bovendien is chondroïtinesulfaat in staat om de afbraak van gewrichtskraakbeen te verminderen en de groei van nieuw gewrichtskraakbeen te stimuleren10 waardoor de voortgang van de ziekte een halt wordt toegeroepen.Een behandeling met chondroïtinesulfaat moet daarom net als een behandeling met glucosaminesulfaat niet als symptoombestrijding maar duidelijk als een genezende therapie gezien worden11.

NSAIDs geven in het algemeen sneller verlichting dan een behandeling met chondroïtinesulfaat12 maar hebben ernstige bijwerkingen13,14,15. Bij experimenten werd echter wel aangetoond dat chondroïtine zelfs nadat het al een maand was gestopt nog pijnverlichting gaf16 en dat geldt weer niet voor het gebruik van NSAIDs. Stopt men met deze geneesmiddelen dan komt de pijn direct weer terug.

Dosis en gebruik bij artrose (gewrichtsslijtage)

Chondroïtoine wordt moeilijker in het lichaam opgenomen17 dan glucosamine18. Hoog doseren is dus belangrijk bij het gebruik van chondroïtinesulfaat. In experimenten wordt als dosis 800 – 1200mg chondroïtine toegepast. Deze dosis in zijn geheel of over de dag verdeelt worden ingenomen19 .Voor het stimuleren van de groei van kraakbeen kan een dagelijkse dosis Chondroïtine aangehouden worden van:
  • Chondroïtinesulfaat 2400mg (behandelingsdosis)
  • Chondroïtinesulfaat 1200mg (onderhoudsdosis)
Glucosaminesulfaat en chondroïtinesulfaat werken synergistisch (ze versterken elkaar). Gebruik een combinatiesupplement met voldoende chondroïtinesulfaat, vanwege de slechte opname.20.

Wilt u een overzicht zien van de wetenschappelijke artikelen die zijn gebruikt tijdens de totstandkoming van dit artikel? Klik dan hier.