Behandeling van het premenstrueel syndroom met vetzuren

Het is een beetje onduidelijk of het gebruik van vetzuren, zoals teunisbloemolie, wel of niet effectief is bij het verminderen van klachten van het premenstruele syndroom (PMS). Onderzoek is tegenstrijdig. Voor visolie is er meer bewijs van werkzaamheid bij PMS. Vooral op het gebied van het emotionele welbevinden.

Help anderen met hun gezondheid en deel deze informatie

Welkom op deze website
Alles over de ziekte
Alles over de behandeling
Gratis advies

Werken essentiële vetzuren nu wel of niet bij PMS?

Omega-3 vetzuren

Essentiële vetzuren zijn vetten die het lichaam niet zelf kan maken en daarom uit voeding verkregen moeten worden. Er zijn twee essentiële vetzuren: Alfa-linoleenzuur (omega-3) en linolzuur (omega-6).

Omega-3 vetzuren bleken tijdens onderzoek een positief effect te hebben op het emotionele welbevinden en de gevoeligheid van de borsten. Niet duidelijk is welke omega-3 werd gebruikt1.

PMS and PMDD

In een onderzoek gericht op het gebruik van essentiële vetzuren bleek de groep die 1 gram vetzuren had gebruikt duidelijk minder klachten te ervaren. Een hogere dosis van 2 gram gaf betere resultaten2. Er moeten echter wat kanttekeningen gemaakt worden bij dit onderzoek. De gebruikte vetzurenmix van linolzuur, oliezuur en GLA werd gratis geleverd door het bedrijf Hebron Farmaceutica en de vetzuren die werden gebruikt behoorden niet allemaal tot de essentiële vetzuren (oliezuur een omega-9 en GLA een omega-6).

Teunisbloemolie

Uit onderzoek bleek dat vrouwen die met het hormoon prolactine werden geïnjecteerd PMS kunnen klachten kunnen ontwikkelen. Bij vrouwen met PMS was het prolactine niveau echter gewoon normaal. Men denkt daarom dat sommige vrouwen gevoeliger zijn dan anderen voor dit hormoon. Prostagladines E1, die worden gemaakt van essentiële vetzuren kunnen de biologische werking van prolactine wat verminderen. Dit zou de gunstige werking van teunisbloemolie op PMS klachten kunnen verklaren. Dit onderzoek gaf ook aan dat het belangrijk is dat er ook voldoende cofactoren, magnesium, zink, niacine en vitamine C beschikbaar moeten zijn om dit omzettingsproces goed te laten verlopen3-5.

Helaas zijn er ook onderzoeken beschikbaar die aangeven dat essentiële vetzuren, zoals teunisbloemolie, niet beter werkten bij het verminderen van premenstruele klachten dan het placebo middel6,7. Voorlopig is daarom mijn advies om andere meer bewezen natuurlijke middelen tegen PMS zoals Vitex Agnus, Calcium of Hypericum eerst te proberen.

Het gebruik van visolie bij PMS

Er is maar één onderzoek beschikbaar dat aangeeft dat visolie een gunstig effect heeft op de stemmingswisselingen bij PMS8. Helaas gaat het hier om een productonderzoek van een leverancier van visolie. Toch zou visolie en met name de EPA component werkzaam kunnen zijn bij stemmingswisselingen omdat het bewezen is dat deze vorm van omega-3 ingezet kan worden bij de behandeling van een milde depressie9,10.

Wetenschappelijk onderzoek over vetzuren

Klik hier voor GRATIS advies orthoomoleculaire van behandeling het premenstrueel syndroom

Alle beweringen in dit artikel worden met wetenschappelijk onderzoek onderbouwd. De kleine cijfertjes op deze pagina geven aan welk onderzoek gebruikt werd. U kunt dit onderzoek online nalezen op de pagina wetenschappelijk onderzoek.

Gratis advies orthomoleculaire behandeling van het premenstrueel syndroom

Supplementen werken alleen als ze in de juiste dosering worden gebruikt en als de supplementen zo gemaakt worden dat ze goed in het lichaam worden opgenomen. Eventuele andere aandoeningen spelen ook een rol bij de bepaling van de keuze van een supplement. Dat is best lastig om allemaal zelf uit te zoeken daarom geef ik u graag een gratis advies.