Behandeling van cardiomyopathie en hartfalen met Berberine

Berberine is een kruidenextract dat al duizenden jaren voor uiteenlopende gezondheidsklachten in de Chinese geneeskunde wordt gebruikt. Dit kruidenextract heeft een aantal uitzonderlijke kwaliteiten waardoor het ingezet kan worden als antibioticum, bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel bij diabetes, het verlagen van het cholesterol, verminderen van ontstekingsreacties, maar ook bij de behandeling van cardiomyopathie en hartfalen.

Help anderen met hun gezondheid en deel deze informatie

Berberine

Het gebruik van berberine bij cardiomyopathie en hartfalen

Dit kruidenextract kan, net zoals meidoornextract, als geneesmiddel op natuurlijke basis ingezet worden ingezet worden bij de behandeling van cardiomyopathie en hartfalen. Het verbetert de pompfunctie van het hart, vermindert de benauwdheid en vermoeidheid en vermindert het aantal extrasystolen (hart overslagen)1,2. Over deze laatste eigenschap, het verminderen van hartritmestoornissen, leest u in het volgende hoofdstuk meer.

Het gebruik van berberine bij hartritmestoornissen

Bij patiënten, die vanwege de ernst van hun ziekte, een ICD hebben gekregen kan berberine ook bescherming tegen ritmestoornissen bieden. Deze patiëntengroep heeft hier het voordeel dat de ICD tijdens controle uitgelezen kan worden waardoor het effect van berberine op het hartritme objectief beoordeeld kan worden.

Extrasystolen ofwel hart overslagen (premature ventriculaire contractie) zijn wel vervelend maar meestal onschuldig3. Andere ritmestoornissen, zoals bijvoorbeeld een ventriculaire tachycardia (zeer snel kloppende hartkamer), kunnen levensbedreigend zijn4.

Berberine kan hartritmestoornissen die vaak voorkomen bij patiënten met cardiomyopathie en hartfalen helpen verminderen5. Dit kruidenextract is met name geschikt bij het verminderen van de levensbedreigende ventriculaire tachycardie6. Dierproeven bevestigen de effectiviteit van het kruidenextract op dit gebied7-9.

De veiligheid van berberine

Onderzoek speciaal gericht op de veiligheid van dit kruidenextract is helaas niet beschikbaar. Er zijn echter wel vele onderzoeken over het gebruik van het kruidenextract bij de behandeling van uiteenlopende aandoeningen waarin wordt gemeld dat dit kruidenextract veilig toegepast kon worden.

Een onderzoek naar het effect van berberine bij patiënten met hartfalen en cardiomyopathie meldt dat dit kruidenextract zonder bijwerkingen toegepast kon worden1. Andere onderzoeken bevestigen de veiligheid van berberine10-13.

Dit kruidenextract vermindert de werking van leverenzym CYP2D6 dat onder meer verantwoordelijk is voor de afbraak van sommige geneesmiddelen14,15. Hierdoor kan bij het gebruik van dit kruidenextract de werking van deze geneesmiddelen veranderen en ontstaan er problemen als geneesmiddelen erg nauwkeurig gedoseerd moeten worden (te veel is giftig, te weinig werkt niet). Overleg in geval van twijfel met uw apotheker.

Wetenschappelijke onderzoek over berberine

Alle beweringen in dit artikel worden met wetenschappelijk onderzoek onderbouwd. De kleine cijfertjes op deze pagina geven aan welk onderzoek gebruikt werd. U kunt dit onderzoek online nalezen op de pagina wetenschappelijk onderzoek.