Behandeling van cardiomyopathie en hartfalen met Taurine

Taurine is een zwavel bevattend aminozuur. Dit aminozuur wordt door het lichaam zelf gemaakt maar kan ook worden verkregen via voeding. Het is dus geen essentieel aminozuur. Vooral vis en vlees bevatten taurine. In het hart en de skeletspieren is veel taurine opgeslagen. Op cellulair niveau zorgt taurine er voor dat het kalium en magnesiumniveau op peil blijft. Taurine bevordert ook de zout uitscheiding via de urine. Hierdoor wordt de vochtbalans in het lichaam beter geregeld.

Help anderen met hun gezondheid en deel deze informatie

Welkom op deze website
Alles over de ziekte
Alles over de behandeling
Consult aanvraag

Taurine is een veelzijdig aminozuur

Dit aminozuur wordt op vele manieren in het lichaam gebruikt, o.a. voor het binden van galzuren. Het kan hartritmestoornissen helpen voorkomen en het speelt een belangrijke rol in ons zenuwgestel. Een tekort aan taurine wordt in verband gebracht met cardiomyopathie, achteruitgang van de retina in het oog en een achterblijvende groei van het lichaam. Dit aminozuur kan een “ziek hart” beschermen tegen het voortijdig afsterven van hartcellen.

Voor baby’s is taurine een essentieel aminozuur omdat zij het zelf nog niet kunnen maken. Dit aminozuur wordt daarom aan koemelk kunstvoeding toegevoegd. Zeer jonge kinderen die een lange tijd via sondevoeding worden gevoed lopen daardoor een kans op een taurine tekort als deze kunstmatige voeding geen of te weinig van dit aminozuur bevat1,2.

Functionele tekorten van het “zieke hart”

Bij cardiomyopathie en hartfalen komen tekorten aan belangrijke bouwstoffen vaak voor. Terwijl het zieke hart eigenlijk meer bouwstoffen zou moeten krijgen om een genezingsproces in gang te kunnen zetten. Dit extra tekort zou je een functioneel tekort kunnen noemen. Men denkt dat deze tekorten voor een optimale behandeling op een verantwoorde wijze moeten worden aangevuld. Taurine is een van de stoffen waarbij door cardiomyopathie of hartfalen een functioneel tekort kan ontstaan3-5. Er is dan, ondanks dat bloeduitslagen een voldoende niveau aan dit aminozuur aangeven, meer taurine nodig.

Het gebruik van taurine bij cardiomyopathie en hartfalen

Tijdens een kleinschalig onderzoek naar het effect van dit aminozuur op hartfalen werd vastgesteld dat alleen de patiënten in de placebogroep (neppil) achteruit gingen terwijl in de taurinegroep geen achteruitgang bij patiënten werd vastgesteld. Er werden geen bijwerkingen van taurine gemeld6.

Een literatuur onderzoek waarbij een groot aantal studies over dit aminozuur bij de behandeling van cardiomyopathie en hartfalen werden bestudeerd geeft een mogelijke verklaring voor de gunstige werking van taurine7:


  1. Dit aminozuur bevordert de zout uitscheiding via de urine. Hierdoor wordt de vochtbalans in het lichaam beter geregeld. Er wordt minder vocht vastgehouden. Dit wordt als zeer gunstig ervaren bij deze aandoeningen.

  2. Het geeft een lichte “knijpkrachtverbetering” van het hart

  3. Het heeft een gelijksoortige werking als een geneesmiddel van de ACE remmer klasse. Dit bloeddrukverlagende middel wordt ingezet om het normale hartvolume terug te krijgen.

Ander onderzoek bevestigt de bevinding dat dit aminozuur een positief effect heeft op de grootte van de linkerkamer van het hart8.

De veiligheid van taurine

Borstvoeding bevat taurine omdat baby’s dit aminozuur nog niet zelf kunnen maken. Dit aminozuur wordt daarom ook toegevoegd aan koemelk kunstvoeding voor baby’s9. De inname van 3 gram van dit aminozuur bij volwassenen wordt als zeer veilig beoordeeld10.

Wetenschappelijke informatie over taurine

Alle beweringen in dit artikel worden met wetenschappelijk onderzoek onderbouwd. De kleine cijfertjes op deze pagina geven aan welk onderzoek gebruikt werd. U kunt dit onderzoek online nalezen op de pagina wetenschappelijk onderzoek.