Behandeling van cardiomyopathie en hartfalen met Vitamine D3

Vitamine D3 is een prohormoon dat door het lichaam omgezet wordt in het hormoon dihydroxycholecalciferol, 25(OH)D. Het is al jaren bekend dat vitamine D de opname van magnesium verbetert en daardoor de kans op osteoporose vermindert. Recente wetenschappelijke studies laten zien dat vitamine D ook een belangrijke rol speelt bij ons immuunsysteem. Bij cardiomyopathie en hartfalen komt een vitamine D tekort vaak voor. Dat is geen goed nieuws want hierdoor wordt het risico op vroegtijdig overlijden en complicaties door infectieziekten vergroot.

Help anderen met hun gezondheid en deel deze informatie

Welkom op deze website
Alles over de ziekte
Alles over de behandeling
Consult aanvraag

Vitamine D3 is belangrijk voor het immuunsysteem

Vroeger werd gedacht dat vitamine D alleen belangrijk was voor een goede botopbouw1,4. Maar nu blijkt het dat vitamine D in het lichaam wordt omgezet in het hormoon 25(OH)D) en dat bijna elke cel in het lichaam over vitamine D receptoren beschikt2. Uit recent onderzoek blijkt dan ook dat vitamine D3 een heel belangrijke rol in ons immuunsysteem vervult3-8. Vitamine D3 blijkt vooral belangrijk bij het voorkomen van luchtweginfecties4-8. Een tekort aan vitamine D wordt met name in verband gebracht met verhoogd risico op longontsteking5,6. Kinderen kunnen daarom bijvoorbeeld baat hebben bij extra vitamine D om het risico op luchtweginfecties te verlagen8.

Vitamine D tekorten bij cardiomyopathie en hartfalen

De Gezondheidsraad meldt in 2008: “Een onvoldoende vitamine D-status komt onder alle lagen van de Nederlandse bevolking voor”9. Patiënten met cardiomyopathie of hartfalen hebben waarschijnlijk sneller een tekort dan gezonde mensen omdat zij minder mobiel zijn, daardoor minder buiten in het zonlicht zijn en vaker opgenomen worden in het ziekenhuis. Onderzoek bevestigd de stelling dat bij deze patiëntengroep tekorten aan vitamine D vaak voorkomen10-13.

Vitamine D3 bij de behandeling van cardiomyopathie en hartfalen

Een groot aantal studies meldt dat een vitamine D deficiëntie mogelijk het risico op hart en vaatziekten vergroot14-17. Helaas kijkt de cardioloog meestal niet naar deze tekorten15. Terwijl onderzoek toch aangeeft dat patiënten met hartfalen door extra vitamine D3 minder kans hebben te overlijden16. Ander onderzoek laat zien dat de ontstekingsreactie die vaak voorkomt door deze ziekte afneemt door extra vitamine D318.

De veiligheid van vitamine D3

De visie van het Voedingscentrum: “vitamine D is belangrijk voor de groei en het handhaven van stevige botten en tanden” is net als hun dosisvoorschrift van maximaal 50mcg vitamine D3 per dag achterhaald19. U weet nu dat vitamine D veel meer functies in het lichaam heeft.

Vele wetenschappelijke studies geven aan dat de huidige dosisrestrictie van 50mcg per dag veel te conservatief is en dat een dosis van 250mcg per dag voor een volwassene veilig kan worden toegepast20-22. En dat is eigenlijk ook wel logisch want dat is precies de dosis die u krijgt als u een dagje in uw zwembroek in de zon loopt21. Ander onderzoek geeft aan dat een optimale waarde van 25(OH)D in het bloed tussen de 75 – 110nmol/L ligt23. U kunt de benodigde dagelijkse dosis om deze serumwaarde te bereiken eenvoudig bepalen: 1 mcg (40IE) per dag verhoogt de serumwaarde 25(OH)D met 1 nmol/L (0,4ngram/ml). De juiste instelling van de vitamine D inname moet dus met bloedonderzoek begeleid worden.

Patiënten met overgewicht moeten soms 2 – 3 maal de “normale” dosis vitamine D3 gebruiken om een goede serumwaarde van 25(OH)D bereiken omdat vitamine D3 in het vetweefsel opgeslagen wordt en hierdoor niet voor biologische activiteit beschikbaar is.

Wetenschappelijke informatie over vitamine D3

Alle beweringen in dit artikel worden met wetenschappelijk onderzoek onderbouwd. De kleine cijfertjes op deze pagina geven aan welk onderzoek gebruikt werd. U kunt dit onderzoek online nalezen op de pagina wetenschappelijk onderzoek.